Sztárok

Nézegess szabadon hozzáférhető filmklasszikusokat, akár most azonnal

A szerzői jogi oltalom megszűnésével rengeteg régi film válik szabadon elérhetővé a neten. Igazi elfeledett klasszikusok hevernek előttünk, és még a kezünket sem kell nyújtani értük – csak egy kattintás az egész. Valljuk be, filmek terén elég rövid a memóriánk.

Egy-két nagy sikert leszámítva már az ötvenes-hatvanas évek legsikeresebb produkcióira sem emlékszünk – pedig a filmipar jó egy évszázada létezik, és az első évektől fogva születtek nemcsak klasszikus, de a maguk idejében népszerűnek is számító alkotások, ahogyan megvoltak minden időszaknak a maga nagy, díjakkal rendesen megszórt sztárjai és rendezői is.

A régi filmek viszont nemcsak feledésbe merülnek, hanem ilyen vagy olyan okból néha lejár a szerzői jogi oltalmuk is, és közkinccsé válnak, így pedig az interneten is szabadon elérhetők lesznek. Persze tudjuk, az interneten valamilyen formában minden elérhető, de azért a jogtisztaságon lévő hangsúly nem elhanyagolható, főleg, hogy ebben az esetben olyan filmek irányába terel, amelyekről egyébként talán tudomást sem vennénk. Íme öt különböző műfajú darab étvágygerjesztőnek (némelyikhez nyelvtudás szükséges, de többhöz még az sem kell).

Musical

Királyi esküvő (1951)

A királyi esküvőkről manapság nem egy filmklasszikus jut az ember eszébe, de ha már akkorát ment a mozikban a Kaliforniai álom, akkor ne csak a romantikus filmek és főleg az Igazából szerelem ugorjon be róla, hanem a filmmusical műfaja, és annak egyik klasszikusa is, ami, mit ad isten, pont a Királyi esküvő címre hallgat, és szintén közkincs már. A főszerepeket olyan sztárok alakítják benne, mint Fred Astaire és Jane Powell, a Rotten Tomatoeson pedig 91 százalékon áll, az érvelést itt be is fejeznénk.

A filmet az Internet Archive-on lehet megnézni vagy letölteni.

Animáció

Popeye the Sailor Meets Sindbad the Sailor (1936)

Bemutatója évében Oscar-díjra jelölték, 1994-ben 1000 szakmabeli minden idők 17. legjobb rajzfilmjének választotta. Azóta sem öregedett nagyon: amikor Popeye fejjel előre átfúrja magát a falon, elbújhat mögötte az összes mai szuperhős, amikor pedig spenóttal felturbózva osztani kezdi a pofonokat, még a hagymás babbal felpumpált Bud Spencer se feltétlenül állna az útjába. Ráadásul 16 perc az egész, és nyelvtudás nélkül is simán érthető, plusz a gyereket is nyugodtan le lehet ültetni elé.

Krimi

…és azután nyomuk veszett (1945)

A krimi 126 éve született királynőjének, Agatha Christie-nek minden híresebb regényéből készült filmadaptáció, a leghíresebbekből pedig több is. Noha a szerző híres karakterei közül egyet sem vonultat fel – sehol Poirot, se Miss Marple, de még Tommy és Tuppence sem –, a Tíz kicsi négerből például legalább egy tucat, köztük angol, amerikai, német és még szovjet is. A legelső, 1945-ös amerikai változat pedig már szintén szabadon hozzáférhető, olyan korabeli sztárok főszereplésével, mint az Oscar-díjas Barry Fitzgerald és Walter Huston (Anjelica Huston nagyapja), vagy az Emmy– és Tony-nyertes, Grammyre és Oscarra is jelölt Judith Anderson

Nézegess szabadon hozzáférhető filmklasszikusokat, akár most azonnal

fotó: Getty Images

Horror

Dr. Caligari (1920)

A műfaji besorolás kissé mondjuk csalóka, amennyiben valaki egy véres-belezős horrorra számít, mert nem véletlenül nevezik a Dr. Caligarit minden idők legjobb német expresszionista filmjének és a művészfilmek előfutárának is. Mindenesetre azért igencsak riasztó és sötét az egész – ráadásul a poén lelövése nélkül azt is elmondhatjuk róla, hogy jó 80 évvel később (a végre már Oscar-díjasként emlegethető) Leonardo DiCaprio főszereplésével is készült olyan hollywoodi blockbuster, ami egészen hasonló tematikára épül. A festményekkel egyenértékű látványvilágáról pedig csak annyit, hogy a Carpool Karaoke fekete öves bajnoka, a Red Hot Chili Peppers is forgatott a Dr. Caligari ihlette klipet.

Nézegess szabadon hozzáférhető filmklasszikusokat, akár most azonnal

fotó: Getty Images

A filmet az Internet Archive-on lehet megnézni vagy letölteni.

Sci-fi

Metropolis (1927)

Nemcsak a sci-fi műfaj egyik előfutára, hanem valószínűleg minden idők egyik leghíresebb filmje Fritz Lang alkotása, ami a Dr. Caligarihoz hasonlóan az expresszionista iskolához tartozik, és a kasztokra szakadt jövőbeli társadalom ábrázolásával ugyanúgy ráver 80-90 évet néhány mai kasszasikerre (mondjuk a pár éve Budapesten is sci-fit forgató Matt Damon Elysiumjára), mint amaz. Bemutatója óta a némafilmet egyszer sem lehetett eredeti, 153 perces terjedelmében látni, és sok részét elveszettnek is hitték, de 2008-ban rábukkantak egy kópiára, és 2010-re öt perc híján helyreállították – valamivel később pedig az egyik korábbi változathoz modern zenei aláfestést készítő The New Pollutants is kibővítette soundtrackjét, aztán fel is töltötte az ezzel kiegészített verziót a YouTube-ra. Így teljes a jogtiszta élmény:

A Gulliver utazásai 1939-es rajzfilmváltozatától George Romero klasszikus horrorjáig, Az élőhalottak hajnaláig számos film vált még közkinccsé az elmúlt években, évtizedekben. A címek nem teljes listája a Wikipedián található meg, magukért a filmekért leginkább az Internet Archive-ot érdemes átforgatni.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top