Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Sztárok

Vilmos herceg utoljára éjszakázik

Vilmos herceg befejezi szolgálatát a polgári légi mentőknél, de azért csütörtökön még végigcsinálja az éjszakai műszakot. A jövőben elsősorban a brit királyi család magas rangú tagjaként rá háruló feladatokra összpontosítja figyelmét.

Az Egyesült Királyság majdani uralkodója, II. Erzsébet királynő unokája a csütörtök éjjeli műszakkal teljesíti utolsó szolgálatát a kelet-angliai Norfolk megyében működő East Anglian Air Ambulance (EAAA) kötelékében.

A 35 éves Vilmos, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, aki édesapja után a második a brit trónutódlási sorban, 2015 nyarán állt szolgálatba a légi mentőszolgálatánál, de korántsem újoncként: 2013 szeptemberéig három éven át a brit királyi légierő (RAF) egyik walesi támaszpontján dolgozott kutató-mentő helikopterpilótaként.

Vilmos 2012-ben hathetes szolgálatot töltött a dél-atlanti Falkland-szigeteken is, éppen olyan időszakban, amikor a szigetcsoport hovatartozása feletti vita ismét fellángolt Nagy-Britannia és Argentína között. Az argentin kormány annak idején nyílt provokációnak minősítette a herceg falklandi állomásozását.

A trónörökös teljes egészében jótékonysági szervezeteknek utalta át a polgári mentőhelikopter-pilótaként őt megillető javadalmazást. 

Vilmos utolsó szolgálata előtt Patrick Peal, az EAAA vezérigazgatója a BBC-nek kijelentette: a herceg nemcsak “fantasztikus pilóta”, de szeretett és megbecsült tagja volt a légi mentőszervezet személyzetének, és “mindenkinek nagyon fog hiányozni”. Peal szerint a herceg “igazi profi”, aki “embert próbáló körülmények közepette” szállította a szolgálat orvosait a rászorulókhoz.

Erzsébet királynő fokozatosan vonul vissza

A 91 éves II. Erzsébet királynő egyre több feladatot ad át a királyi család ifjabb tagjainak. Nagyobb külföldi utazásokat már nem tesz, és nemrégiben megvált 25 jótékonysági, közéleti, társadalmi és sportszervezet fővédnöki tisztségétől is. Katalin hercegné, Vilmos felesége vette át tőle például a wimbledoni tenisztornákat rendező patinás intézmény, az All England Lawn Tennis and Croquet Club fővédnökségét. A királynő 1952, vagyis trónra lépése óta volt a wimbledoni klub fővédnöke.

Az udvar néhány hete bejelentette azt is, hogy az uralkodó férje, a 96 éves Fülöp edinburghi herceg ősztől visszavonul a közszerepléstől. A herceg augusztus végéig eleget tesz az előre egyeztetett programjában szereplő összes nyilvános megjelenési kötelezettségének, utána azonban már nem fogad el meghívásokat ilyen eseményekre.

Címlap

top