Sztárok

24 évvel korábban szabadul a nyugdíjas korú O. J. Simpson

Októberben hagyhatja el a börtönt az egykori amerikaifutball- és filmsztár. A testi sértésért és csoportos fegyveres rablásért 33 évre ítélt O. J. Simpsont csütörtökön hallgatta meg a nevadai kegyelmi bizottság.

O. J. Simpson 2008-ban került rácsok mögé csoportos fegyveres rablásért és testi sértésért. A kegyelmi bizottság meghallgatásán a 70 éves híresség többször is megköszönte a bizottság döntését, és sajnálatát fejezte ki a 2007-ben elkövetett bűncselekményért. Beszédében azonban hangoztatta, hogy nem fogott fegyvert senkire, és semmilyen formában nem fenyegetőzött. Az egyik áldozat ezt meg is erősítette Simpson meghallgatásán.

A balhéiról is ismert sportoló nem először került összetűzésbe a törvénnyel. Második feleségét, Nicole Brownt gyakran verte, felesége ezért feljelentette, és kapcsolatuk 1992-es válásuk után sem maradt konfliktusmentes. A nő és későbbi élettársa 1994-es brutális meggyilkolása után a gyanú rögtön O. J.-re terelődött, és a bizonyítékok is ellene szóltak. A sportoló ekkor menekülésbe kezdett, de a filmjelenetbe illő, élőben közvetített üldözés során végül feladta magát.

Az 1995-ben kezdődő, teljes médianyilvánosság előtt zajló per hosszú hónapokig tartotta lázban az amerikai közvéleményt. Az “évszázad pere” azonban az esküdtek 4 órás tanácskozása után végül O. J. felmentésével zárult. Egy évvel később a meggyilkolt nő hozzátartozói perújrafelvételt kezdeményeztek, és Simpsont ezúttal tettlegesség és az áldozatok jogellenes halála miatt 1997-ben 33,5 millió dollár vagyoni kártérítésre ítélték, ami gyakorlatilag a gyilkosságok elismerését jelentette. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top