Sztárok

Sarka-Hajdú, Erdélyi-Szente: miért nem válnak, ha vége mindennek?

A sztárvilágból mindenki ismer ilyen párokat: bár egy ideje már külön élnek, nem váltak el egymástól – de Sarka Kata és Hajdú Péter vagy Erdélyi Tímea és Szente Vajk mellett sokaknak vannak személyes ismerősei is, akik nem teszik hivatalossá a szakításukat. Mi lehet a furcsa döntés oka?

Az elmúlt évek a sztárvilágban a nagy szakításokról és válásokról szóltak. Az ilyesminek jóformán persze mindig szezonja van, de azért a közelmúltban a megszokottnál is jóval több esetnek voltunk tanúi – vagy legalábbis nagyobbat szóltak a bejelentések a sokéves átlagnál. A pálmát természetesen Angelina Jolie és Brad Pitt válása viszi, de titokban szakított Scarlett Johansson és Romain Dauriac, sőt Jennifer Garner és Ben Affleck is, Janet Jackson pedig három hónappal a szülés után hagyta el a férjét. Közben itthon is zajlik az élet: a JoliePitt páros felbomlásának megfelelője minden bizonnyal a SarkaHajdú szakítás, de különváltak Erdélyi Tímea és Szente Vajk útjai is.

Ez itt a vég?

A felsoroltak közül ráadásul két kapcsolat is furcsa véget ért, már ha lehet egyáltalán azt mondani, hogy véget értek: Hajdú Péter és Sarka Kata, valamint Szente Vajk és Erdélyi Tímea is abban a cipőben járnak, hogy bár szakításukat a nyilvánosság előtt is véglegesítették, sőt egy kivétellel új párt is találtak már maguknak, a válást nem tették hivatalossá a bíróságon, így papíron még mindig házasok. Példájuk pedig nem is olyan ritka, mint gondolnánk: ha kicsit visszamegyünk az időben, még olyan sztárpárt is találunk, amelynek mindkét tagja évtizedek óta másik partnerrel él, mégsem mondták ki soha a feloldozó nemet: Bodrogi Gyula és Voith Ági már 34 éve külön vannak, de jogi értelemben továbbra is egy párt alkotnak.

Sarka-Hajdú, Erdélyi-Szente: miért nem válnak, ha vége mindennek?

 Sarka Kata és Hajdú Péter még 2015-ben, a Miss Universe Hungary szépségverseny afterpartyján – fotó: Nagy Zoltán

Az érintettek változatos okokat citálnak: Szente Vajk és Erdélyi Tímea azt mondják, azért nem mennek bíróságra, mert az túl macerás, míg Bodrogi egyszerűen kijelentette, hogy nem válik el Voith Ágitól, és ez mindenkinek meg is felel így. Talán Sarkáéknál a legbonyolultabb a helyzet: itt a válópert megindította mindkét fél (Sarka, Hajdú sorrendben), de aztán egyikük sem jelent meg a bíróságon a saját maga által kezdeményezett körben, ez pedig automatikusan azt jelentette, hogy az eljárást megszüntetik. Meglehet, egyszerűen az időhiány miatt nem sikerült hivatalosan is véglegesíteniük a döntésüket, mindenesetre a külső szemlélőnek így is furcsa a helyzetük, akárcsak a többieké.

Sarka-Hajdú, Erdélyi-Szente: miért nem válnak, ha vége mindennek?

Erdélyi Tímea és Szente Vajk színészek a DTK  Show felvételén – MTVA Fotó: Zih Zsolt

Hogy megy ez?

Hasonló példákat sokan tudunk hozni a saját környezetünkből is. De vajon miért döntenek úgy ilyen sokan, hogy nem lépnek ki az elvileg már lezárt kapcsolatukból?

“Csak látszólag semmitmondó, hogy elválnak-e a párok, ha már egyébként a mindennapokban új kapcsolatban élnek. Mondhatják a házasok, hogy nincs idejük a válásra, illetve hogy nem számít, hiszen ez csak papír, de én azt gondolom, ha egy házasság nincs teljesen lezárva, és jogi úton nem tesznek pontot a kapcsolat végére, az nem tudatosan, de kihat az emberek további életére is. Az új kapcsolatokban pedig mindenképpen megnehezítik az elköteleződést. Ilyenkor az ember bármit is mond, csak fél lábbal van benne az új viszonyban” – mondta el Makai Gábor klinikai szakpszichológus a Best magazin kérdésére.

Megnézem
Összes kép (1)

A válás elmaradása mögött álló okok ezzel együtt a szakember szerint is eltérhetnek. “A válás ma is stigma, amit kevesen szeretnek viselni, s ha egy párnak gyerekei vannak, az különösen megnehezítheti a dolgot, hiszen akár a kicsiket is csúfolhatják azért, mert a szüleik nincsenek együtt. Van, aki azért tart fenn egy ilyen jogi kapcsolatot, hogy az új párja mellett ne kelljen elköteleződnie, de olyan is akad, aki éppen azt szeretné megakadályozni, hogy volt kedvese hivatalosan összekösse valakivel az életét. Aztán biztosan van ebben némi birtoklási vágy is: ha nem is valljuk be, sokan hosszasan követik, mi történik az exükkel, kivel van éppen együtt. Ha valaki fenntartja a házasságát, azzal tulajdonképpen jogot formál magának arra, hogy nyomon kövesse volt párja életét, és adott esetben felhatalmazva érzi magát arra is, hogy beleszóljon a férje vagy a felesége életébe, függetlenül attól, hogy már rég nincsen közöttük semmi. Olyan ez, mint amikor valaki nem tud elszakadni a szüleitől, valójában sosem képes elvágni a köldökzsinórt. A házasságok esetében a papír egy ilyen szimbolikus köldökzsinór, ami összeköti a férfit és a nőt” – mondta el a Makai Gábor.

Sarka-Hajdú, Erdélyi-Szente: miért nem válnak, ha vége mindennek?

Voith Ági és Bodrogi Gyula énekel a Papp László Sportarénában még 2005-ben – fotó: MTI/Soós Lajos

Azért még változhat a szélirány… És hogy vajon mi vár a hosszú ideje válófélben lévő sztárpárokra? Ha Bodrogi Gyula és Voith Ági példájából indulunk ki, lehet, hogy Sarka Kata és a Hajdú Péter, vagy Erdélyi Tímea és Szente Vajk is úgy folytatja külön az életét, hogy a papírok mást mondanak róluk. De az is előfordulhat, hogy idővel mégiscsak rendeződik hivatalosan is a helyzet, mert erre is van példa a közelmúltból: hosszú ideig húzódott Jennifer Garner és Ben Affleck válása is, áprilisban azonban végül biztossá vált, hogy a két színész nem marad együtt.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top