Sztárok

Sztárok, akikre a saját anyjuk sem ismerne rá a szuperhősös filmekben

A hollywoodi stúdiók kifizetnek egy csomó pénzt azért, hogy egy ismert sztárt szerződtessenek a filmhez, aztán a maszkmesterek úgy átalakítják, hogy a végeredményre a saját édesanyja sem ismerne rá. Tom Hardytól Bradley Cooperen át egészen Heath Ledgerig sokan változtak felismerhetetlenné egy-egy Marvel vagy DC mozi kedvéért.

Tom Hardy – Bane

Film: A sötét lovag – Felemelkedés

Tom Hardy minden idők egyik legkarizmatikusabb színésze, ami abból is látszik, hogy a szuperkatona Bane szerepében az arca nagy részét végig maszk takarja, és gyakorlatilag csak a szemét látjuk, de neki még ez is elég ahhoz, hogy átadja a figura őserejét és azt a fenyegetést, amit képvisel. Hardyt állítólag eléggé megviselte a forgatás, folyton melege volt a maszkban és alig kapott levegőt, de a végeredmény megérte a sok szenvedést.

Oscar Isaac – Apokalipszis

Film: X-Men: Apokalipszis

Az utolsó X-Men csapatfilm ősi egyiptomi származású szupermutánsát eleinte teljes egészében számítógéppel szerették volna létrehozni, ám végül rájöttek, hogy meggyőzőbb az eredmény, ha egy színészt változtatnak felismerhetetlennél. Ehhez megszerezték Az ébredő erő jóképű lázadó pilótáját, Oscar Isaac-ot, akire egy 13 különböző darabból álló ruhát adtak fel, melyek mindegyikét 3D-s nyomtatóval állították elő. A húszkilós páncéljában olyan forróság volt, hogy csöveket vezettek bele, amiken keresztül a szünetekben hideg vizet cirkuláltattak, hogy a színész ne kapjon hőgutát.

Bradley Cooper – Rocket Raccoon

Sztárok, akikre a saját anyjuk sem ismerne rá a szuperhősös filmekben

Film: A galaxis őrzői 1-2.

Hogy a Marvel-féle A galaxis őrzőiben szerepelt az immár 42 éves Bradley Cooper? A válasz igen. Sokan hajlamosak egy számítógépes trükkökkel létrehozott karaktert egyszerű szinkronmunkának tekinteni, de itt nem erről volt szó. A lézerpuskás mosómedve, Rocket karaktere még egyáltalán nem volt kész, amikor Cooper előjátszotta a figurát, és az ő gesztikulációját és hangját használva alkották meg a karaktert, építve arra, amit ő a mikrofonállvány mögött produkált. A forgatáson a színész nem volt jelen, de egy zöld, harisnyaszerű anyagba öltöztetett ember végig ott volt Chris Prattékkel, hogy lássák, pontosan hová is kell nézniük, amikor Rockethez beszélnek.

Ron Perlman – Hellboy

Film: Hellboy 1-2.

Ron Perlman Hollywood egyik legmarkánsabb arcú karakterszínésze, mégsem könnyű ráismerni Hellboy, a vörös pokolfajzat szerepében. A színész mindennap négy órát ült bent a sminkeseknél, mire végeztek vele, és végül csak az alsó ajkai az egyetlenek, amik nem kerültek maszk alá. Először egy nyakig érő testpáncélt illesztettek rá, aztán a haját fedték le koponyatakaróval, végül teljes arcprotézist kapott, amit végül egy kontaktlencsével egészítettek ki. Ezután már csak a teljes testfestés volt hátra, amihez a vörös szín öt különböző árnyalatát használták.

Heath Ledger – Joker

Film: A sötét lovag

Christopher Nolan rendező kérése az volt, hogy az ő Jokere koszos és valóságos legyen, így a sminknél is ebből a koncepcióból indultak ki. Ledger végül rengeteget kísérletezett a sminkesével, és azt az ötletet találták ki, hogy a végeredmény olyan legyen, mintha egy színész egy teljes héten át a sminkjében aludt volna. Ihletet adott még nekik Francis Bacon néhány Tate Múzeumban kiállított festménye is, amit a rendező hozott nekik ötletadóként. Heath Ledger – akit nem Joker ölt meg – erős sminkben töltött alakítását posztumusz Oscarral jutalmazták.

Jennifer Lawrence – Mystique

Sztárok, akikre a saját anyjuk sem ismerne rá a szuperhősös filmekben

Film: X-Men – Az elsők

Miért szerződteted le a világ legismertebb színésznőjét, ha aztán tetőtől talpig kékre festeted? A válasz nagyon egyszerű: amikor a Fox stúdió leszerződtette Lawrence-t az X-Men franchisehoz, a színésznő nevét még alig ismerte valaki. A népszerűségével párhuzamosan részről részre több időt kapott smink nélkül, hogy kihasználhassák a sztárjukat, de Az elsőkben még főképp a kék formáját csodálhatjuk. A teljes átalakulás itt még nyolc órájába telt a sminkeseknek – hatan dolgoztak rajta – , akik részről részre gyorsultak, és az Apokalipszis alcímű részben már három óra is elég volt nekik a mutatványhoz. Eközben Jennifer Lawrence gyakorlatilag meztelenül állt előttük…

Ryan Reynolds – Deadpool

Film: Deadpool

Oké, Pókember is visel maszkot, de amikor leveszi, akkor Peter Parkert látjuk alatta, pontosabban a Parkert alakító színészt. Deadpool esetében azonban az a helyzet, hogy hiába alakítja őt a minden legdögösebb pasi listán bérelt hellyel rendelkező Ryan Reynolds, amikor a maszk lekerül, akkor egy erősen elcsúfított Ryan Reynoldsot kapunk. A sminkesek nem akarták Freddy Kruegeresre csinálni Reynolds arcát, de azt sem szerették volna, ha csak néhány sebhely marad rajta, így a kettő között álltak meg félúton, és az is fontos volt számukra, hogy a smink alatt a színész azért felismerhető maradjon.

James Spader – Ultron

Sztárok, akikre a saját anyjuk sem ismerne rá a szuperhősös filmekben

Film: Bosszúállók – Ultron kora

A nyolcvanas és kilencvenes évek érzékeny szívtiprója mára karcos karakterszínésszé érett, és bár fontos szerep jutott neki az Ultron korában – ő volt a főszereplő Ultron –, még a legnagyobb rajongói se nagyon ismerhettek rá. Pedig a színész nemcsak a hangját adta a lázadó robotnak, hanem végig ott volt a forgatáson, és együtt szerepelt Robert Downey Jr.-ékkel, csakhogy végig mozgásérzékelős ruha volt rajta, az arca pedig teli volt szenzorokkal, hogy aztán a forgatás után a trükkmágusok a játékát mintaként használva alkothassák meg Ultron látványos figuráját.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top