Sztárok

A fityulások már a kaszinóban vannak – 25 éves az Apáca-show

Éppen negyedszázada került mozikba Whoopi Goldberg karrierjének egyik fénypontja. Az évfordulóra az Apáca-show születésével, forgatásával és utóéletével kapcsolatos érdekességeket gyűjtöttünk össze.

Az Apáca-show nem az a fajta film, amelynek meglepődünk a korán. A Whoopi Goldberg és Maggie Smith főszereplésével készült zenés vígjáték egy véglegesen lezárult és mára maradéktalanul retrósodott kor jellegzetes terméke volt, úgyhogy pontosan annyi idősnek tűnik, amennyi, ez pedig a mai napon éppen 25 évet jelent, ugyanis kereken negyedszázada tartották a bemutatóját.

Az idő azonban nem járt el a történet felett, amelyben a maffia elől menekülő lelőhetetlen bárénekesnő a világ egyik legmaradibb nagyvárosi zárdájában bújik el, amíg tanúskodhat egy gyilkosság szemtanújaként – ma már nem készülnek ilyen filmek, de a kedvesen lökött és szívmelengető sztori, a néhol simán csak felhőtlenül szórakoztató, máshol viszont egészen maró poénok, a dalbetétek és az alakítások most is ugyanúgy ülnek, mint annak idején. Az Apáca-show klasszikusait nyilván mindenki kívülről tudja, mi viszont az évforduló tiszteletére összegereblyéztünk róla néhány olyan érdekességet, amelyek talán még a legelszántabb rajongóknak is újdonságként hatnak.

Más apácával más lenne a show

A főszerepet eredetileg Bette Midlernek szánták, ő azonban visszautasította a felajánlást, mert úgy gondolta, hogy a rajongóinak nem tetszene a film. A forgatókönyvet ezután többször is átírták – Bette Midler rajongóinak hivatalos álláspontja pedig a mai napig sem ismert.

Bette Midler és Whoopi Goldberg
Bette Midler és Whoopi Goldberg

Tényleg létezett egy ihletet adó apáca

Mielőtt azonban még kiszállt volna a produkcióból, Midlernek volt gondja rá, hogy elküldje a forgatókönyvíró Paul Rudnickot egy valódi zárdába anyagot gyűjteni. A kiválasztott connecticuti rendházat Dolores Hart vezette, aki fiatalkorában színésznőként, énekesként és táncosként is feltűnt egy sor hollywoodi filmben (többek közt Elvis oldalán is), és mindmáig az egyetlen apáca, aki szavazati joggal rendelkező tagja az Oscar-díjakat osztó amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémiának.

Apróbb szépséghibája ennek a példás szorgalomról és odaadásról tanúskodó anyaggyűjtő útnak, hogy a forgatókönyvön utóbb eszközölt rengeteg változtatás miatt Rudnick végül úgy döntött, nem adja a nevét a produkcióhoz. A stáblistán ezért aztán Joseph Howardként szerepel.

Dolores Hart és Elvis Presley
Dolores Hart és Elvis Presley (Fotó: Profimedia)

Whoopira írták az Apácashow-t

Az átírások során a főszereplő neve is lecserélődött: Terriből Deloris lett, mégpedig azért, mert Whoopi Goldberg mindig is szeretett volna egy Deloris nevű figura bőrébe bújni.

Az Apáca show rendezőjének eleinte nem Emile Ardolinót akarták szerződtetni, hanem Pedro Almodóvart, de a spanyol is nemet mondott. Meg kell hagyni, nehéz is elképzelni, hogy ő készíti el az Apáca-show-t.  A filmből később musical is készült, amelynek londoni előadásain egy rövid ideig Whoopi Goldberg is színpadra lépett, ezúttal a tisztelendő anya szerepében.

Fotó: Profimedia
Fotó: Profimedia

Apróságokból nincs hiány

  • A film elején Whoopi Goldberg gyerekkori énjét alakító Isis Carmen Jones nem sokkal később a Star Trek: Az új generáció egyik epizódjában is a színésznő fiatal alteregóját játszotta.
  • Az a szék is felbukkant korábban a Star Trek: Az új generációban, amihez hozzákötözik a film vége felé Delorist.
  • A Souther hadnagyot alakító színész neve Bill Nunn. A nun szó angolul apácát jelent.
  • Mary Robert nővérről a film előrehaladtával kiderül, hogy az egész kórusban neki van az egyik legjobb hangja. A valóságban viszont az őt alakító – és egyébként öregedni képtelen – Wendy Makkena egyáltalán nem brillírozott: a karakter összes énektémáját Andrea Robinson adta elő.

Deloris háromtagú énekcsapatának neve, a Ronelles két valós hatvanas évekbeli női együttes, a Ronettes és a Shirelles nevének kombinációja.

Fotó: Profimedia
Fotó: Profimedia

Harmadik rész és Apácashow remake

Régóta rebesgetik, hogy készül egy harmadik rész is, egy ideje pedig a remake-kel való fenyegetőzés is beindult, de hivatalos bejelentés egyik ügyben sem született.

A szeretőket nagykanállal fogyasztó Whoopi Goldberg újraíratta a saját dialógusrészeit a tavaly elhunyt Carrie Fisherrel, aki akkoriban már hosszú ideje dolgozott script doctorként. A színésznőnek emiatt sok vitája volt a filmet forgalmazó Disney vezetőivel, amit Fisher így kommentált neki: “Olyan emberekkel állsz le versenyt pisálni, akiknek igazi farkuk van.” 

Fotó: Profimedia
Fotó: Profimedia

Látványos volt a forgatás

A renói jeleneteket tényleg a városban forgatták, és a színésznők közül többen kilátogattak a munka szüneteiben a helyi kaszinókba és bárokba az apácaruhájukban.

1993-ban Donna Douglas beperelte a készítőket, mondván hogy az egész forgatókönyvet az ő egyik színdarabjából lopták, de a bíróság a filmesek javára döntött. 2011-ben aztán egy apáca is keresetet nyújtott be azzal, hogy a történetet az ő önéletrajzából vették, ennek az ügynek a végkimeneteléről azonban semmit nem tudni.

A filmben látható rendőrkapitányság a valóságban a renói postahivatal. A rendező szerint az igazi őrs nem hasonlított eléggé egy rendőrségi főhadiszállásra.

Noha népszerűségében sehol sem volt az első részhez képest, és az eredetit kedvelő kritikusoknál is elhasalt, az Apáca-show folytatása több későbbi sztár karrierjét is beindította. A két legnagyobb név közülük a Fugeesszal, majd szólóban is óriási sikereket arató énekesnő, a szakajtónyi gyereket nevelő Lauryn Hill, és az első gyerekét csak három és fél éve világra hozó Jennifer Love Hewitt.

Jennifer Love Hewitt
Jennifer Love Hewitt

De az eredeti tervek szerint még Phil Collins is játszott volna a második epizódban – állítólag az iskolaigazgató Maurice atya karakterét szánták neki.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top