Sztárok

Házasság első látásra: meglepő fordulat Zolinál és Ritánál, és mégis válni akarnak

Az eddig látottak alapján egyetlen fillérrel sem fogadtunk volna arra, hogy Rita és Zoli kapcsolata megmenthető. Egészen addig, ameddig le nem ültek egymással szemben, és szakemberekkel kibeszélték a helyzetet.

Egy egyedi módszerrel, a RED párterápiával segített Gaál Viktor és Rozs Erika a Házasság első látásra párjának. Noha külső szemlélőként reménytelennek tűnt Zoli és Rita kapcsolata, a szakemberek másképpen látták.

“A személyiségük szépen kiegészítené egymást, viszont a műsor olyan élettraumákat hozott felszínre, amelyek mentén elbeszéltek egymás mellett” – magyarázta Gaál Viktor pszichológus, aki a RED (Radical Emotional Development, magyarul Radikális Érzelmi Fejlődés) módszerét hatékonyan használja az ilyen esetekben.

Házasság első látásra: válás lett a vége, pedig nagyot fordult Zoli és Rita kapcsolata

Mivel mély érzelmi krízisben lévő párnál nincs idő az elhúzódó analitikus terápiákra, ezért a krízis megoldására inkább a RED gyakorlatorientált módszerét alkalmazzák.

A Házasság első látásra Zolinál és Ritánál így siklott félre

“Az érzelmi dolgokra fókuszáltunk, és a végére oda jutottunk el, hogy mégis adnak egymásnak esélyt. Főleg Ritánál volt ez kérdés, aki a terápia során szembesült a saját túlzó elvárásaival és azonnali elutasításával. Úgy fogalmaznám meg, hogy a régi élettraumáik mentén feszültek egymásnak Zolival. Zoli például egészen végig kitartott, neki az elfogadás volt a vágya. Visszacsatol ez oda, hogy vajon Rita mennyire fogadja el saját magát.”

Házasság első látásra: válás lett a vége, pedig nagyot fordult Zoli és Rita kapcsolata

Zoli belement volna a randevúzásba, Rita azonban nem volt ennyire nyitott. Ráadásul a Házasság első látásra nem a randevúzásról szól, hanem az együttélésről, ezért végül ki kellett mondania Zoliéknak: elválnak. 

“Tartom magam ahhoz, hogy ők egy jó pár lennének, de a stressz, amit a műsor kiváltott és ennek mentén a traumák, amelyek felszínre kerültek, egészen más irányba vitte el a történetüket. Amikor összepárosítottuk őket, akkor is azt gondoltam, benne van a pakliban a válás, de a másik véglet is, ők lehettek volna a műsor cuki párja.”

Házasság második látásra?

Rozs Erika szexuálpszichológus terapeutaként is ideális párnak találta Ritáékat, és a terápián Zoli segítőjeként vett részt az ülésen. “Mellette ültem, és sem Ritával, sem Viktorral nem kommunikálok a terápia keretében. Én adom az új nézőpontot, egy új megvilágításba helyezem Rita szavait. Itt az alaphelyzet az volt, hogy Rita csalódott, amikor meglátta Zolit és rögtön bezárkózott, nem akart elkezdeni együttműködni, ezt láttuk a nászúton is.”

Házasság első látásra: válás lett a vége, pedig nagyot fordult Zoli és Rita kapcsolata

Az esküvőn nagy csalódás érte Ritát, aki a Házasság első látásra műsortól várta a délceg lovagot, és ahogy a szakember fogalmazott, kicsit túlpozicionálta saját magát, ami amúgy egy tipikus helyzet a párkeresőknél.  

“Ritáék kapcsolata elfajult, és csak egymás sértegetése maradt volna az egyetlen kommunikációs formájuk, a terápiás módszerrel megtisztítani akartuk ezt a kommunikációs csatornát. Úgy ültek le, hogy nem tudják egymással folytatni, aztán Rita a beszélgetés során ráébredt, nem is adott esélyt Zolinak a külseje miatt. Amint meghallgatta Zoli érzelmeit, másképpen kezdett nézni rá.”

Házasság első látásra: válás lett a vége, pedig nagyot fordult Zoli és Rita kapcsolata

Rozs Erika is sajnálta, hogy a pár szabályai nem adott lehetőséget egymásnak, mert akkor szerinte elindult volna valami Ritáék közt. “Tiszta lappal tudták volna kezdeni, mert belátták, mi vezetett el a terápiáig. A randevúzás fázisa kiesett nekik, pedig az fontos, mert van benne várakozás, vágyakozás, hiányérzet alakul ki, hogy látni akarjuk a másikat. Ez náluk nem volt, Ritának túl sok volt, ahogyan Zoli nyomult az elején, pedig ha ezt apránként kapta volna meg, akkor másképpen reagált volna.”

Házasság első látásra: válás lett a vége, pedig nagyot fordult Zoli és Rita kapcsolata

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top