Sztárok

5 legendás film, aminek nem értjük, miért nem készült soha folytatása

Miért nem folytatta soha Spielberg az E.T.-t? Miért nem tért vissza soha Tom Cruise Maverick szerepében? Miért nem készült soha valódi folytatás az Igazából szerelemhez? Megfejtettük a rejtélyt.

Igazából szerelem (2003)

Öt legendás film, aminek nem értjük, miért nem készült soha folytatása

Amikor megjelentek az első hírek az Igazából szerelem folytatásáról a fél világ ünnepelni kezdett, csakhogy kiderült, mindössze egy jópofa jótékonysági akció kedvéért jöttek össze néhány percre cukiskodni a film sztárjai. De miért nem készült valódi folytatás minden idők egyik legsikeresebb romantikus komédiájához? Amikor az NLCafé még 2014-ben Hugh Granttel interjúzott, a sztár azt mondta, hogy egyszerűen az volt az ok, hogy amikor az Igazából szerelem készült, még nem volt törvényszerű, hogy egy sikerfilmnek automatikusan készüljön második része. Ellentétben Granttel a film sok színésze nyilatkozta az évek során, hogy benne lenne egy folytatásban, a dolog inkább az író/rendezőn, Richard Curtisen csúszott el. Curtis kifejezetten nehéz forgatásként emlékszik vissza a filmre, és kisebb csodának tartja, hogy működött és a nézők annyira szerették, és nem hiszi, hogy ezt a csodát meg tudná ismételni. Ezen felül a film szereplőinek java – például Keira Knightley és Andrew Lincoln – időközben hatalmas sztárrá vált, és szinte lehetetlen lenne leegyeztetni egy forgatást úgy, hogy mind benne lehessenek, és a sztárgázsik miatt a költségvetés is az egekben lenne.

Esély a folytatásra: 5%

E.T. – A földönkívüli (1982)

Öt legendás film, aminek nem értjük, miért nem készült soha folytatása

Minden idők egyik legsikeresebb családi filmje szinte ordított azért, hogy folytassák, hiszen kit ne érdekelne, hogy milyen volt a világ, ahová E.T. hazament, és vajon visszaüzent-e onnan a földi játszópajtásainak. A nyolcvanas évek elején Spielberg még ódzkodott a folytatásoktól. Ez volt az ok, amiért a Universalnak is nemet mondott a Cápa folytatására. Az E.T. elképesztő népszerűségét látva egy pillanatra azért ő is elbizonytalanodott.

A legenda szerint pár nappal a bemutató után meghívta magához Melissa Mathisont, a film forgatókönyvíróját, hogy együtt agyaljanak egy második részen, és tető alá is hoztak egy úgynevezett treatment-et, vagyis egy kiindulópontként szolgáló sztorivázlatot egy majdani filmhez. A folytatás fantáziacíme E.T. II. – Nocturnal Fears (E.T. 2 – Éjszakai félelmek) volt, és arról szólt, hogy E.T. hazatelefonálására nemcsak a családja, hanem más, E.T.-re hasonlító, de gonosz kis lények is reagáltak, akik lejönnek a Földre, hogy ott ráhozzák a frászt a kertvárosi gyerekekre. Az utolsó tizenöt percben persze maga E.T. is befutna, hogy megmentse a barátait. Maga Spielberg is gyorsan belátta, hogy az ötlet borzalmas, és kukázta a sztorit, soha többé nem próbálva folytatni a filmet. Szerinte képtelenség olyan folytatást készíteni hozzá, ami nem kannibalizálná az első részt, ezért a Universalnak megtiltott minden ilyen jellegű próbálkozást.

Esély a folytatásra: 0%

Top Gun (1986)

Öt legendás film, aminek nem értjük, miért nem készült soha folytatása

Amíg Tom Cruise él, és vállal akciófilmeket, addig mindig lesz némi esély a Top Gun folytatására. Egy ideig kizáró oknak bizonyult, hogy a nyolcvanas évek végétől a színész majdnem egy évtizeden át azon dolgozott, hogy ne csak jóképű sztárként, hanem komoly színészként is elfogadják, és ebbe a képbe nem fért bele Maverick ikonikus mosolya és napszemüvege. A színész amúgy sem csípi a folytatásokat, amit jól jelez, hogy a Mission: Impossible-mozik kivételével – amit direkt a folytatások lehetősége miatt csinált meg – egyedül a Jack Reacherhez készített egyet, bár időről időre tárgyal Jerry Bruckheimer producerrel a Top Gun – így néznek ki a szereplői most – második részéről. Amikor végre közeledni kezdtek az álláspontok, Tony Scott rendező 2012-es öngyilkossága akasztotta meg a folyamatot, ami nagyjából tavaly került ismét sínre. Jelenleg még mindig a forgatókönyvén ügyködnek, és a hírek szerint a fő témát az adja, hogy a drónok hogyan változtatták meg Maverick és Iceman világát. Val Kilmer már jelezte, hogy benne lenne a második részben, és Kelly McGillis is szívesen cameozna egyet, ha felkérik, csakhogy Cruise egy elég nehezen teljesíthető feltételt szabott: nem szeretne CGI (számítógépes animációval készült) repülőgépeket, és csak egy olyan változat érdekli, amiben igazi vadászgépeket láthatnak a nézők, és az amerikai légierő is támogatja. Jerry Bruckheimer producernek fel lett adva a lecke…

Esély a folytatásra: 30%

Kill Bill 1-2. (2003 és 2004)

Öt legendás film, aminek nem értjük, miért nem készült soha folytatása

Elismerem, a címben is benne van, hogy a Kill Billnek már volt egy folytatása, csakhogy a Kill Bill 2 nem igazi folytatás. Gyakorlatilag egy filmről van szó, amit bevételnövelési okokból szedtek ketté. Quentin Tarantino – akinek a születésnapi tortája így festene – egyszerre írta és forgatta le őket, ugyanaz a sztorijuk is, csak két külön filmben láthatták a nézők. A rendező már a premier után jelezte, hogy lát még fantáziát a Menyasszony történetében, és időről időre szóba kerül, hogy a Kill Bill 3 lesz a következő filmje, bár Bill halála után ennek a címnek azért már nem lenne túl sok értelme.

Utoljára tavaly nyilatkozott a projektről. Akkor azt mondta, hogy mindig is egy hosszú kihagyás után akarta folytatni a Kill Bill-t, ugyanis Beatrix Kiddo annyi szörnyűségen ment át, hogy szüksége volt a pihenésre, és amúgy is csak úgy érdekelné a figura, ha egy másik életszakaszban mutathatná meg őt, amikor már kiteljesedett a kapcsolata a lányával. Régebben arról is volt szó, hogy a Vivica A. Fox által játszott bérgyilkos lányának, Nikkinek a bosszúja áll majd a folytatás középpontjában, de Tarantino nem erősítette meg tavaly ezt a verziót. Azt azonban elmondta, hogy nagyon szívesen dolgozna ismét együtt Uma Thurmannel, és ez kiindulópontnak egyáltalán nem rossz. A gond csak az, hogy ígérete szerint még két filmet készít, aztán visszavonul, úgyhogy elég necces, hogy ez beleférne-e ebbe a kettőbe.

Esély a folytatásra: 20%

Az arany iránytű (2007)

Öt legendás film, aminek nem értjük, miért nem készült soha folytatása

Oké, Az arany iránytűt azért túlzás legendás filmnek nevezni, de az kétségtelen, hogy a magyar mozikban elég népszerű volt ez a fantasy, ráadásul úgy ért véget, mint egy tévésorozat egy olyan epizódja, ami után rögtön várjuk a folytatást. Az arany iránytű annak a korszaknak a terméke, amikor A Gyűrűk Ura és a Harry Potter sikere után Hollywood minden létező fantasy könyvre lecsapott, amiből minimum egy filmtrilógiát lehetett készíteni, és ontotta magából a fantasyket, csakhogy egyik sem tudott a nagy előd nyomába érni. Az arany iránytűben ott volt Daniel Craig és Nicole Kidman is, de még ez sem volt elég ahhoz, hogy a film igazán sikeres legyen.

Az összeesküvéseket kedvelőknek Sam Elliott, a film egyik színésze szolgált magyarázattal. Szerinte a katolikus egyház szólt közbe azzal, hogy a filmet karácsonyellenesnek nevezték, és azt nyilatkozták, szerintük Az arany iránytű ateizmusra neveli a gyermekeket. Elliottnak abban igaza van, hogy ilyen nyilatkozatok valóban elhangzottak a katolikusok részéről, csakhogy ők már a Harry Pottert és az Alkonyatot is bírálták, mégis sorra jöttek a folytatásaik. A gondot inkább a gigászi költségvetés jelentette, hiszen az első film 180 millió dollárból készült, amit csak kiemelkedő bevételekkel lehet visszatermelni, márpedig ebben az esetben ezek elmaradtak, ráadásul a film a nézőket is alaposan megosztotta.

Esély a folytatásra: 0%

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top