Sztárok

Vigyázat, gyilkos humor: a ma 59 éves Ellen DeGeneres élete saját szavaival

A születésnapos saját aranyköpéseivel foglaljuk össze, hogyan lett a nehéz gyerekkort maga mögött tudó, az életnek határozott tervek nélkül nekiinduló lányból tévésztár és határtalanul boldog ember.

59 éves lett Amerika legnépszerűbb műsorvezetője, Ellen DeGeneres. Minthogy dumában vele olyan lenne fölvenni a versenyt, mint 400 vegyest úszni az év európai sportolónőjévé választott Hosszú Katinka ellen, vagy mondjuk megpróbálni leiskolázni fizikából a csillagközi utazásra készülő Stephen Hawkingot, inkább saját aranyköpéseire támaszkodva szaladunk végig az életútján az ünnep alkalmából. Figyelem, saválló öltözet viselése javallott, mert maró humor következik.

Nem volt a homlokára írva, ki lesz belőle

Ellen DeGeneres 1958. január 26-án születik meg. Az események innentől hosszú ideig tisztázatlanok, ugyanis ahogy ő mondja:

“Azt hiszem, nem emlékszem az első emlékemre.”

Oké, mi ezt el is fogadjuk, tekerjünk inkább egy kicsit előre, és nézzük, hogy áll a kis Ellen a humorral. Már gyerekként is olyan szórakoztató, amilyennek később megismeri a világ?

Ellen a The Tonight Show-ban, 1987-ben (Fotó: Joseph Del Valle/Getty Images)
Ellen a The Tonight Show-ban, 1987-ben (Fotó: Joseph Del Valle/Getty Images)

“Mindig azt kérdezgetik tőlem: »Már gyerekkorodban is vicces voltál?« Hát, nem, könyvelő voltam.”

Elnézést, értjük a célzást. Na de mégis, valamit esetleg arról, hogy vannak-e már előjelei a későbbi karriernek?

“Sokáig azt hittem, pontosan tudom, ki vagyok. New Orleansban nevelkedtem, és komikus lettem. Jött minden, ami ezzel járt. Éjszakai bárok. Dohányzás. Ivás. Aztán betöltöttem a tizenhármat.” 

Ryan Goslinggal az Ellen Showban
Ryan Goslinggal az Ellen Showban

Tehát nincsenek előjelek, világos. Ugorjunk is. Ellen DeGeneresnek egyáltalán nem könnyű a gyerekkora: szülei elválnak, anyjánál mellrákot diagnosztizálnak, és ami még ennél is borzasztóbb, nevelőapja molesztálni kezdi. Ő azonban nem hagyja magát, és csak azért is könnyedén veszi az életet, ez pedig meghozza a gyümölcsét: a középiskola befejezése után beiratkozik a New Orleans-i egyetem kommunikáció szakára, de egy szemeszter után inkább elmegy dolgozni, és miközben irodistaként, pincérnőként, pultosként és szobafestőként is kipróbálja magát, belekeveredik a stand-upba, amivel sínre kerül a karrierje. A tanulság?

“Én egyáltalán nem jártam egyetemre, semmilyen egyetemen nem fordultam meg, és ezzel most nem azt akarom mondani, hogy önök az idejüket vagy a pénzüket pazarolták, de nézzenek rám: irtó híres vagyok.”

Lassú siker, gyors bukás

Persze azért a bizonyos hírnévért még sokat kell dolgozni. Ellen DeGeneres pályafutásában nincs nagy áttörés, a nyolcvanas években annak rendje és módja szerint turnézni kezd, és fokról fokra válik egyre ismertebbé. Nem egyszerű a dolog:

“Szerencsétlen módon valószínűleg akkor hallottak rólam először úgy igazából az emberek, amikor a Showtime rám aggatta az »Amerika legviccesebb embere« címet. Ritka kellemetlen ezzel a titulussal jönni-menni, miközben még csak nem is vagy ismert.”

Demi Mooreral a The Puppy c. epizódban
Demi Mooreral a The Puppy c. epizódban

A szekér mindenesetre egyre gyorsabban gurul: DeGeneres filmszerepeket kap, és a tévébe is bekerül, 1994-ben pedig elindul saját szitkomja, az Ellen, amelyért már a következő évben megkapja első Emmy-jelölését, ’97-ben pedig (íróként) magát a díjat is. A kitüntetés a The Puppy Episode című részért jár, amelyben a főszereplő Ellen rájön, hogy leszbikus – ami természetesen a valódi DeGeneres (egy Oprah- és egy Time-interjúval megtámogatott) coming outja is, merthogy ő már régóta tisztában van szexuális irányultságával:

“Mindig is azt mondtam, hogy úgy szeretem a kávét, ahogy a férfiakat: nem iszom kávét.” 

Ellen a 97-es Emmy díjátadón (Fotó: Ron Galella Collection)
Ellen a 97-es Emmy díjátadón (Fotó: Ron Galella Collection)

Csakhogy az Emmy csupán az érem egyik oldala. A tágabb környezet finoman szólva sem elfogadó: a sorozatot egy évaddal később leállítják, Ellen DeGeneres tévés karrierje pedig zátonyra fut a vallomás miatt, így vissza kell mennie standupozni. Ettől függetlenül magánemberként boldogabb, mint valaha, mert végre az lehet, aki. Persze igazán jól ezt is ő tudja megfogalmazni:

“Fogadd el magad. Kivéve, ha sorozatgyilkos vagy.”

Csak van valami a pozitív életszemléletben

A következő évben Ellen DeGeneres betölti a negyvenet, de ez sem szegi kedvét. Ő egyszerűen máshogy gondolkodik az életről:

“Úgy negyven körül szokták elkezdeni azt mondogatni az emberre, hogy »túl van a dombtetőn«. Én azt sem értem, mit akar ez jelenteni. Miért volna ez rossz dolog? Ha kirándulok, és feljutok a dombtetőre, az nekem azt jelenti, hogy túl vagyok a nehezén, és hamarosan haraphatok is valamit.”

Ellen és Portia esküvője (Fotó: Profimedia)
Ellen és Portia esküvője (Fotó: Profimedia)

És mennyire igaza van: 2001-ben egy újabb szitkommal térhet vissza a képernyőre, 2003-ban pedig elindul a The Ellen DeGeneres Show, amivel akkora sztárrá válik, hogy a fal adja a másikat. Ráadásul 2004-ben megismeri Portia de Rossit is, akivel 2008-ban házasságot kötnek, és a mai napig együtt vannak, ami önmagában is szép, de úgy meg pláne, hogy DeGeneresnek elég határozott véleménye van az ellaposodó viszonyokról:

“Mindig lehet tudni, ha egy kapcsolatnak vége van. Elkezdenek az ember agyára menni az apró dolgok, és jön, hogy »Hagyd már ezt abba! Olyan unalmas ez a folytonos kilégzés-belégzés!«” 

Vigyázat, gyilkos humor: a ma 59 éves Ellen DeGeneres élete saját szavaival

Egy dolog viszont fix: a pár gyereket nem akar, ők inkább a jó fej nagynéni szerepét szeretik, a fegyelmezést és a nyűglődést másra hagyják. DeGeneres érvei most is erősek:

“Nincs rá szükségem, hogy kilenc hónapig bennem növekedjen egy baba. Hogy csak egy dolgot mondjak, ott vannak a reggeli rosszullétek. Ha hányingerrel és fejfájással akarok ébredni, én a régi módszer híve vagyok: jól berúgok előző este.”

Portia de Rossi és Ellen DeGeneres (Fotó: Profimedia)
Portia de Rossi és Ellen DeGeneres (Fotó: Profimedia)

Aranykor

Mondjuk az jó kérdés, hogy hol intézi el magát a túlzott figyelmet sem kedvelő Ellen DeGeneres, mert a pár egyébként híresen nagy rajongója az otthoni heverészésnek. Ahogy ő maga mondja: 

“Van egy szabályom: ha a hőmérséklet alacsonyabb, mint az életkorom [mármint Fahrenheitben – a szerk.], nem kelek ki az ágyból.”

Ellen és Britney
Ellen DeGeneres és Britney Spears

Na de mindegy is, tegyük félre az effajta filozofálgatást – a lényeg az, hogy Ellen DeGeneres remekül érzi magát a bőrében, és kitűnő hangulatban találja a születésnapja. Az viszont ugye ezzel együtt is tény, hogy a hőmérséklet-elv alapján egyre nagyobb az esélye ennek a bizonyos reggeli ágyban maradásnak, hiszen bár kinézete alapján simán vallhatná magát 45-nek is, jövő ilyenkor már a hatvanadikat ünnepli majd. Hát igen, csakhogy ő ehhez is úgy viszonyul, mint annak idején a negyvenhez: áll elébe. Hogy mi a titok? Nos, legyen ez a zárszó:

“Muszáj formában maradni. A nagymamám például elkezdett napi öt mérföldet gyalogolni, amikor betöltötte a hatvanat. Most kilencvenhét éves, és gőzünk sincs, hol a pokolban lehet.”

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top