Sztárok

Meghalt George Michael

Az énekes-dalszerző világsztár angliai otthonában csendben elaludt. 53 éves volt. A halálhírt sajtósa jelentette be hétfő hajnalban. A sztár menedzsere szerint George Michael halálát szívelégtelenség okozta.

Sajtósának közleménye szerint George Michael, aki az 1980-as évek elején az Andrew Ridgeley-vel, gyermekkori barátjával alapított Wham! duó tagjaként vált ismertté, majd szólókarrierjével is hatalmas sikert aratott, oxfordshire-i otthonában “csendben elaludt”.  A család azt kéri, hogy tartsák tiszteletben a magánszférájukat ezekben a nehéz pillanatban. 

A sztár menedzsere, Michael Lippman közlése szerint George Michael halálát szívelégtelenség okozta.

Egy napon belül a második súlyos veszteség érte az angol pop-rock világát: a hétvégén, 68 évesen elhunyt Rick Parfitt, a Status Quo angol rockzenekar gitárosa és dalszerzője.

George Michaelt már korábban súlyos egészségi problémák és szenvedélybetegségek gyötörték. Öt éve, 2011 telén saját szavai szerint is épphogy túlélte hirtelen rátört tüdőgyulladását, amellyel egy bécsi kórházban kezelték csaknem egy hónapig. Hírek szerint az énekes egy ideig válságos állapotban volt. Az apai részről görög-ciprusi származású George Michael – akinek eredeti neve Georgios Panayiotou volt – ezt maga is megerősítette, miután hazatért Angliába, mondván: a bécsi kezelés alatt voltak időszakok, amikor “egy hajszálon múlott”, hogy életben marad-e.

George Michael a Symphonica címmel kezdett, Budapestet is érintő óriás koncertturnéjának 14 előadását volt kénytelen lemondani annak idején a súlyos betegség miatt.

Botrányok tarkították karrierjét

George Michael szenvedélybetegségei okozta botrányaival is számtalanszor az újságok címlapjára került. 2010 nyarának egy hajnalán például Range Rover terepjárójával hajtott be az igen jómódú észak-londoni Hampstead kerület egyik fotószaküzletébe. A rendőrök a járó motorú kocsiban találtak rá, zsebében marihuánás cigarettákkal. Michael azonnal elismerte, hogy marihuánát szívott, és nyugtató hatású szereket is bevett, mielőtt a volán mögé ült; ezek nyomait a későbbi rendőrségi laborvizsgálat ki is mutatta vérében. George Michaelt mindezért nyolc hét szabadságvesztésre ítélték – ebből négy hetet ült le –, és öt évre eltiltották a járművezetéstől. Három évvel korábban száz órányi közmunkára ítélték és két évre bevonták a jogosítványát, miután szintén bódult állapotban húzták ki az út közepén álló Mercedeséből London egyik forgalmas főútvonalán.

Három évvel ezelőtt kiesett az őt szállító kocsiból az egyik legforgalmasabb angliai autópályán, és elszenvedett sérülései miatt mentőhelikopterrel kellett kórházba szállítani.

100 millió album, számtalan világsláger

George Michaelnek csaknem négy évtizeden átívelő pályafutása alatt több mint 100 millió albuma fogyott. Hét felvétele a brit slágerlisták első helyére került, lemezeiért három Brit Awards- és két Grammy-díjat vehetett át.

Az egyik Grammyt Aretha Franklinnel előadott I Knew You Were Waiting című duettjéért kapta; a saját maga által írt és hangszerelt első szólóalbuma, a Faith húszmillió példányban kelt el, és az év albumaként 1989-ben szintén Grammyvel díjazták.

Halálhírére a világhírű pályatársak közül Sir Elton John reagált elsőként. Sir Elton az Instagramon hétfőn hajnalban közzétett egy fotót, amely őt és George Michaelt ábrázolja, és azt írta: mélységes sokkhatásként érte “a szeretett barát, a legkedvesebb, legnagyvonalúbb lelkű briliáns művész” elvesztése.

Madonna azt írta: “újabb nagy művész hagyott itt minket”, majd posztjában keserűen utalt arra, milyen gyászos év 2016.

Farewell My Friend! ???????? Another Great Artist leaves us. ????Can 2016 Fuck Off NOW?

Madonna (@madonna) által közzétett videó,

És sorban érkeznek a részvétnyilvánítások a sztárvilágból. A művészeket teljesen letaglózta George Michael halálhíre.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top