Sztárok

Tilla filmje, a Tiszta szívvel nyerni jár külföldre

Nem tud hibázni a Tiszta szívvel. A Till Attila rendezte film most épp görög, francia és német filmfesztiválon nyert díjakat.

Megnyerte a patinás, 57. szaloniki filmfesztivált Till Attila, Tiszta szívvel című filmje. Az Amir Naderi iráni filmrendező vezette zsűri a legjobb filmért járó Arany Alexander-díjon túl a legjobb férfi színész díját is Tilla filmjének ítélte, megosztva a három főhőst alakító színészek, Fenyvesi Zoltán, Thuróczy Szabolcs és Fekete Ádám között.

Ugyanezen az estén a franciaországi Arras filmfesztiválja is elsöprő magyar sikerrel zárult, ugyanis a Tiszta szívvel hozta el a filmkritikus zsűri díját, a közönségdíjat és az ifjúsági zsűri “Regards jeunes” díját is. A trófeákat Gothár Márton, a Filmalap támogatásával az Oscar-díjas Saul fiát gyártó Laokoon Filmgroup produkciójában készült film vágója személyesen vette át a díjátadón.

A kerekesszékes bérgyilkos bandáról szóló magyar mozifilmet szombat este a cottbusi fesztiválon a nagyvilág filmkritikusait tömörítő nemzetközi szervezet, a FIPRESCI zsűrije díjazta. A tekintélyes ítészek az indoklásában kiemelték, hogy a Tiszta szívvel “hatásos, szórakoztató, nyers, ugyanakkor humoros is, és ékes példája annak, ahogy a kelet-európai film frissességet tud nyújtani a mozinézőknek világszerte”. Till Attila filmje az ökumenikus zsűri díját is elnyerte Cottbusban.

A Magyar Nemzeti Filmalap még egy magyar filmsikerről is beszámolt: Hajdu Szabolcs Karlovy Varyban fődíjas Ernelláék Frakaséknál című alkotásáért a legjobb rendező díját nyerte el a németországi filmfesztiválon, melyet november 8. és 13. között immár 26. alkalommal rendeztek meg. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top