Sztárok

A 36 éves Ryan Goslingnak soha semmi nem elég

A születésnapos sztár nem egyszerű ügyeletes szívtipró, de még csak nem is mezei színész, hanem maga a két lábon járó nyughatatlan sokoldalúság.

Ryan Gosling nem a leghétköznapibb hollywoodi jó pasi: romantikus komédiák sztárjaként ugyanúgy lehet rajongani érte, mint akciók és krimik, vagy éppen független drámák főszereplőjeként. És még egy csomó más minőségében is, a színész ugyanis csak a mai napon tölti be a harminchatot, de a sztárvilág egyik igazi reneszánsz embereként már annyiféle szerepben kipróbálta magát a vásznon és azon túl is, amennyi másoknak egy egész életpályára is sok lenne. Lássuk, mi minden bír lenni bő három és fél évtized alatt az ember, ha Ryan Goslingnak hívják.

Gyerekszínész

Mint oly sokan mások, az áprilisban titokban újra apává vált Ryan Gosling is gyerekszínészként kezdte: 12 éves korától előbb a Mickey Mouse Clubban, aztán kanadai családi műsorokban produkálta magát. A különbség csak annyi a nagy többséghez képest, hogy ő nem maradt örök életére egykori gyerekszínész, hanem felnőttként is folytatni tudta a pályát.

Ryan Gosling, Nikki Deloach, Britney Spears, Christina Aguilera, Justin Timberlake,
Ryan Gosling, Britney Spears és Justin Timberlake a Mickey Mouse Club fotóján

Független filmes

Méghozzá több irányban is. Miután 19 évesen elhatározta, hogy a sztereotípiákkal szembeszállva “komoly színésszé” válik, első nagy sikereit A hitetlen című független filmben aratta, és bár azóta a legnagyobb blockbusterekhez is örömmel szerződtetik, ő nem feledkezik el róla, honnan jön: sok más sztárral ellentétben a mai napig rendszeresen vállal kevésbé jövedelmező, de művészi szempontból értékes filmeket – és ha olyan sikereire gondolunk, mint a Drive vagy a Túl a fenyvesen, bizony sokszor jól is dönt.

A Drive c. filmben
A Drive című filmben

“A”-listás

Ennek ellenére ne feledkezzünk meg azokról a bizonyos szuperprodukciókról és kasszasikerekről sem, hiszen a jó pillanatokban bővelkedő Ryan Goslingnak megy az Őrült, dilis szerelemhez hasonló romkomoktól a sci-fiig bármi. Jó, a Blade Runner 2049 még csak most készül, és (legalábbis nekünk) egyelőre az a legizgalmasabb annak kapcsán, hogy a nálunk zajló forgatás alatt épp hol nyittat ki egy boltot Gosling kollégája, Harrison Ford, és hol játszóterezik gyerekeikkel a felesége, Eva Mendes, de azért valószínűleg nem ok nélkül szerződtették a színészt ehhez a filmhez sem.

Denis Villeneuve, Ridley Scott, Harrison Ford, Ryan Gosling a Blade Runner forgatsán
Denis Villeneuve, Ridley Scott, Harrison Ford és Ryan Gosling a Blade Runner forgatásán

Színész, aki nem színészkedik

Ha színészkedésről van szó, Ryan Gosling jóformán mindent kipróbál, de nála az is simán benne van a pakliban, hogy szó sincs színészkedésről, egyszer ugyanis már tartott egy hároméves szünetet, amikor egyáltalán nem mutattak be vele készült filmet. Ráadásul mindez 27 és 30 éves kora között, karrierje felszálló ágában történt, amit azért nem sok fiatal színész merne utána csinálni. Neki viszont ez is bejött: 2010-ben bevallottan újult erővel tért vissza, és istenigazából pont ezzel a lendülettel sikerült befutnia.

A 36 éves Ryan Goslingnak soha semmi nem elég

Rendező

Színészünk még 34 sem múlt, és már a rendezői székbe is beült: Lost River címmel készített egy szürreális fantasyt Christina Hendricksszel a főszerepben. A kritikai siker mondjuk elmaradt, de a műfaj rajongói körében azért elég népszerű az alkotás, másrészt meg Napóleon is lent kezdte, ugyebár. (Amúgy pedig már azért a beszélgetésért is megérte megcsinálni a filmet, amelynek során a művéről magyarázó Ryan Gosling hirtelen egy lánykérés kellős közepén találta magát.)

Dokumentumfilmes

Gosling természetesen nem csak játékfilmekben utazik: 2005-ben összecsomagolt, és elutazott Csádba, hogy dokumentumfilmet forgasson az ottani táborokban élő dárfúri menekültekről, 2010-ben pedig producerként és narrátorként vett részt egy fiatalokról szóló dokumentumfilm elkészítésében. És valószínűleg nem ez volt az utolsó ilyen jellegű kalandja.

Gosling a 2005-ös MTV Movie Awards
Gosling a 2005-ös MTV Movie Awardson (Fotó: Profimedia)

Zenész

Egy ilyen sokoldalú ember portfóliójából nyilván nem maradhat ki ez sem. Zenei karrierjét Ryan Gosling éppen a fentebb említett hároméves színészi szabija alatt gründolta: először egy önálló dalt jelentetett meg, majd megalapította Dead Man’s Bones nevű zenekarát is barátjával, Zach Shieldsszel. Még szigorú zenei oldalakon is jó kritikákat kapó debütalbumuk – melyen Gosling énekel, gitározik, basszusgitározik és zongorázik – 2009-ben jelent meg, voltak élő fellépéseik is, a folytatás tervben van. Így nyomják:

Étteremtulaj

20-30 évnyi karrier után, jókora vagyon birtokában és profi rásegítéssel nem éppen nagy kunszt gründolni egy éttermet (sőt ha Bruce Willisékre és a Planet Hollywoodra gondolunk, egy egész étteremláncot sem), Ryan Gosling viszont ezen a téren is a maga útját járja: Beverly Hillsben működő marokkói éttermét, a Tagine-t egy hirtelen ötlettől vezérelve vette, az összes pénzét ráköltötte, egy év alatt, saját kezével újította fel, és a mai napig beleszól a menü összeállításába. Másnak ez önmagában egy teljes – és nem mellesleg igen szép – karrier, neki csupán egy mellékvágány, tetszik érteni. Ennek megfelelően kíváncsian várjuk is, hogy merre halad tovább az életben, és a 46. születésnapján milyen hosszúra nyúlik majd egy hasonló összeállítás.

A 36 éves Ryan Goslingnak soha semmi nem elég

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top