Sztárok

Őrült géniuszok: ezeknek a színészeknek rendszeresen az agyukra megy a szerepük

A method acting hívei fogynak, híznak, vadásznak, halásznak, bokszolnak, nem alszanak, tönkreteszik a fogaikat, és le is betegednek a filmjeik kedvéért. Ha kell, ha nem.

Azt még a színművészetet behatóan nem ismerők közül is sokan tudják, hogy a színészetnek több iskolája létezik, és ezek nem nagyon értenek egyet egymás szemléletmódjával. Egyiknek sem ellentmondásosabb azonban a megítélése a method acting nevű módszernél, amelyet hívei mindennél többre tartanak, ellenzői viszont mindennél jobban lenéznek, ugyanis a teljes azonosulásról szóló filozófiája szerint az előadónak minél jobban meg kell ismernie a megformált karaktert, és minél jobban bele is kell élnie magát a szerepébe, ez pedig időnként igencsak szélsőséges eredményre vezet. Ennek az iskolának a berkeiben egymást érik az egészségüket veszélyeztetve hízó és fogyó, önmagukat etettető és kerekesszékben közlekedő, a forgatási szünetekben is karakterben maradó színészek – egyszóval gondoljunk bármit róla, az biztos, hogy jó pár emlékezetes alakítás mellett a legmegdöbbentőbb hollywoodi történetek egy részét is a method actingnek köszönhetjük. Íme leghűségesebb képviselői és a legerősebb sztorik.

Shia LaBeouf

A színész a Charlie Countryman szükségszerű halála forgatásán LSD-t használt. És nem a szünetekben, azért, hogy megismerje a hatását, hanem a jelenetek rögzítése közben. Egy élmény lehetett vele játszani, akárcsak a Haragban, aminek a kedvéért kihúzatta egyik fogát, és leállt a fürdéssel. A többiek ki is rúgták a közös szállásról.

LaBeouf a Harag c. filmben
LaBeouf a Harag című filmben

Dustin Hoffman

Leghíresebb húzása az volt, amikor az Éjféli cowboy egyik jelenetébe véletlenül belehajtó taxist teljesen karakterben maradva küldte el melegebb éghajlatra. Olyannyira nem esett ki a szerepéből (hozta a jellegzetes beszédstílust, sőt még a sántikálást is), hogy az incidens be is került a filmbe.  

(Azt ugyanakkor már aligha teszi ki az ablakba a harminc év után is fülig szerelmes Hoffman, hogy a Maraton életre-halálra forgatásán három napig nem aludt, mert kellően gyűrötten akart festeni, mire a másik főszereplő, Sir Laurence Olivier azt mondta neki: “próbálj meg színészkedni, édes fiam, az sokkal egyszerűbb”.)

Jim Carrey

Az Ember a Holdon forgatásán még a szünetekben is Andy Kaufmanként viselkedett, állítólag azért, mert az igazi Kaufman sem szeretett a felvételi szünetekben kiesni a szerepéből. A stáb nagy része megrökönyödve figyelte a rángó arcú, furcsán mozgó Carrey-t, de jelen volt közreműködőként Kaufman néhány barátja is, akik örültek a dolognak, és utólag azt mondták: “Andy újra velünk volt pár hónapra”.

Őrült géniuszok: ezeknek a színészeknek rendszeresen az agyukra megy a szerepük

Christian Bale

A közönség döbbenten nézte végig, ahogy előbb kávén és almán élve csontsoványra fogyott A gépészhez, majd kétajtós szekrénnyé gyúrta magát a Batman: Kezdődik kedvéért, de az is emlékezetes eset volt, amikor a Terminátor: Megváltás forgatásán eszét vesztve üvöltözött egy stábtaggal, aki megzavarta a jelenetét, és közben többnyire még a szerep kedvéért felvett akcentushoz is tartotta magát.

Kristen Stewart

Nem csak a férfiak játéka a method acting. A régi szerelmével újra boldog Kristen Stewart a Mallory szerint a világra készülve napokig alig aludt, tömte magába a gyorskaját és minden egyéb szemetet, valamint láncdohányossá is vált.

Őrült géniuszok: ezeknek a színészeknek rendszeresen az agyukra megy a szerepük

Hilary Swank

A rendszeresen talpig dekoltázsban megjelenő Hilary Swank A fiúk nem sírnak forgatása előtt egy hónapig férfiként élt (olyan meggyőzően csinálta, hogy a szomszédai azt hitték, a fivére jár hozzá látogatóba), és a szereplőválogatáson a koráról is hazudott, amit azzal indokolt, hogy a karaktere is ezt tette volna. Évekkel később aztán egy súlyos staphylococcus fertőzést is eltitkolt mindenki elől, amit a Millió dolláros bébire készülve a bokszedzéseken szedett össze – csak mert szerinte az általa megformált figura sem beszélt volna róla.

Hilary Swank a A fiúk nem sírnak c. filmben
Hilary Swank a A fiúk nem sírnak c. filmben

Robert De Niro

Az Aki legyőzte Al Caponét készítése során csak Al Capone szabójától származó ruhákban járt, beleértve a fehérneműjét is. A Dühöngő bika kedvéért előbb megtanult bokszolni, majd felszedett harminc kilót. A Taxisofőr forgatása előtt nekiállt taxizni New Yorkban. A Cape Fearben alakított szerepe miatt pedig 5000 dollárért tönkretetette a fogait a fogászával (a helyrerakásuk 20 000-be fájt). Au.

A Dühöngő bika
A Dühöngő bika

Daniel Day-Lewis

A legfinnyásabb hollywoodi sztárok közé tartozó Daniel Day-Lewis a method acting koronázott (azaz háromszoros Oscar-díjas) királya. A bal lábam forgatása alatt fel sem állt a kerekesszékből, csak akkor evett, ha megetették, és az összefüggő beszédről is leszokott. A New York bandáihoz kitanulta a hentesmesterséget, vadidegenekkel verekedett Róma utcáin kószálva, majd a forgatáson tüdőgyulladást kapott, mert nem volt hajlandó melegebb ruhát hordani, mint ami a 19. században létezhetett. Az Apám nevében című filmjére készülve egy cellában élt, börtönkoszton, A salemi boszorkányok készítése alatt pedig a produkció kedvéért felhúzott faluban, villany és folyóvíz nélkül, egy saját maga által, 17. századi szerszámokkal épített házban. Az utolsó mohikán előtt hat hónapig magának vadászta és halászta az élelmet, A bunyós miatt három évig heti hét napban bokszolt. Más szóval talán az az egyetlen mulasztása, hogy nem lett amerikai elnök a Lincoln kedvéért.

Őrült géniuszok: ezeknek a színészeknek rendszeresen az agyukra megy a szerepük

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top