Sztárok

James Bond? Ugyan már! A 85 éves John le Carré kémei sokkal dögösebbek

Az igazán sármos és karakteres férfiszínészeknek szinte kötelező a megjelenés a születésnapos szerző regényeiből készült filmekben.

Ha kémfilmekről beszélünk, száz emberből kilencvenkilencnek az 50 év alatt sokat változott James Bond neve ugrik be először, a második helyen pedig jó eséllyel a 46. születésnapját nemrég ünneplő Matt Damon által megformált Jason Bourne fut be. Nincs is ezzel semmi baj, ez a két legerősebb franchise a műfajban, kitűnő színészekkel, látványos és jó esetben jól megírt filmekkel. Ínyencek azonban minimum egy lapon jegyzik ezzel a két fiktív figurával a brit titkosszolgálat egy valós exmunkatársát, David John Moore Cornwellt is, aki John le Carré néven 55 éve kémregények írásával foglalkozik. Méghozzá nem is akármilyen színvonalon: feszültségben is gazdag, de nem csak az akcióra koncentráló, okos és realisztikus művei a zsáner abszolút csúcsát jelentik.

James Bond? Ugyan már! A 85 éves John le Carré kémei sokkal dögösebbek

Ha pedig filmet forgatnak belőlük – ami szerencsére elég gyakran megtörténik –, ikonikus figurái, George Smiley, Peter Guillam, Control és a többiek szerepére a legjobb színészeket hívják meg a csokinyusziként is megörökített Benedict Cumberbatchtől a szuperszexi Tom Hiddlestonig. Ami azt illeti, a mozivászon közvetítésével le Carré már több sármos és karakteres kémet is adott a világnak, mint a Bond- és a Bourne-filmek együtt – a szerző nyolcvanötödik születésnapja alkalmából őket mutatjuk be.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top