Sztárok

Jackie Chan életmű-Oscart kap

A tiszteletbeli Oscar-díjjal a kiemelkedő munkásságú filmes alkotók életművét ismeri el az amerikai filmakadémia. A kitüntetést november 12-én nyújtják át Hollywoodban a díjazottaknak az amerikai filmakadémia 8. Kormányzói Díjátadó ceremóniáján.

A filmsztár Jackie Chan, a vágó Anne V. Coates, a castingigazgató Lynn Stalmaster és a dokumentumfilmes Frederick Wiseman kiemelkedő szakmai pályafutását ismeri el idén életműdíjával az amerikai filmakadémia.

Jacki Chan életmű Oscart kap

Jackie Chan nyolcévesen debütált a filmvásznon. Gyermekkorában a pekingi operában képezték, majd sikeres nemzetközi filmes karriert futott be. Szülőhelyén, Hongkongban több mint 30 harcművészeti filmben szerepelt, ezek egy részét forgatókönyvíróként, rendezőként és producerként is jegyezte. Elképesztő tornamutatványaival, izgalmas kaszkadőrjeleneteivel, határtalan karizmájával világszerte lebilincselte a közönséget. Nagy sikert aratott a Balhé Bronxban című akciófilmmel, a Csúcsformában-sorozattal, a 80 nap alatt a Föld körül című kalandfilmmel vagy A karate kölyökkel. Legutóbb a Skiptrace című akcióvígjátékát mutatták be Kínában.

Jacki Chan életmű Oscart kap
  • A brit Anne V. Coates féltucatnyi filmben szerzett tapasztalat után lett David Lean Arábiai Lawrence című klasszikusának vágója, amellyel első Oscar-díját is elnyerte.
  • A nebraskai színész, Lynn Stalmaster az ötvenes évek közepe óta dolgozik szereplőválogató igazgatóként. Az elmúlt 50 évben több mint 200 filmhez keresett tehetséges színészeket.
  • A massachusettsi Cambridge-ből származó Frederick Wiseman 1967 óta szinte minden évben készített egy dokumentumfilmet. Munkáira a “megfigyelő” dokumentarizmus a jellemző.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top