Sztárok

Így csökkentsd a telefonszámládat külföldi nyaraláskor!

Itt a nyár, aki csak teheti, indul nyaralni, kikapcsolódni, esetleg barátokat, rokonokat látogatni. Külföldre is szép számmal utazunk, azonban ma már annyira hozzászoktunk a digitális világ szolgáltatásaihoz, hogy imádott okostelefonunkról ilyenkor sem szeretnénk lemondani. Erre nincs is szükség, de nem árt néhány dologra odafigyelni, hogy ne a kikapcsolódás után hazaérve érjen kellemetlen meglepetés a telefonszámla láttán.

A költségek lefaragásának első lépése tudatosítani, hogy mit és hogyan használunk a telefonunk funkciói közül külföldön, különösen az adatátvitelt kell szem előtt tartani, mert ha belelendülünk a fotók instagramos, facebookos megosztásába, hamar a nyakára hághatunk a nyaralásra félretett pénz egy jelentős részének. Lássuk, mire érdemes figyelni!

Óvatosan a Facebookozással - érdemes odafigyelni a roaming-költségekre!
Óvatosan a facebookozással érdemes odafigyelni a roamingköltségekre!

Hanghívások, beszélgetések

Persze arra sem árt odafigyelni, hogy az itthoniakkal, illetve útitársainkkal folytatott beszélgetéseink se kerüljenek túl sokba. Erre több megoldás is létezik, de az egyik legjobb, ha olyan telefont választunk, ami úgynevezett dual SIM-es, vagyis két kártya egyidejű működtetésére is alkalmas. Míg régen ilyen készüléket csak mikroszkóppal lehetett találni, ma már a nagyobb gyártók között is van olyan, amelynek okostelefonjai alkalmasak erre. A dupla kártyahely előnye, hogy így viszonylag olcsón vásárolhatunk a nyaralásunk helyszínén egy előre feltöltött helyi SIM-kártyát, és így egymás között helyi tarifával beszélgethetünk majd. Ami a hazai hívásokat illeti: kérjük meg rokonainkat, barátainkat, hogy a nyaralás ideje alatt ők hívjanak minket, így jelentős megtakarítást érhetünk el.

Ha dual-SIM-es telefont használunk, kihasználhatjuk a helyi tarifa előnyeit
Ha dual-SIM-es telefont használunk, kihasználhatjuk a helyi tarifa előnyeit

Emellett érdemes kihasználni, hogy ma már a legtöbb üzenetküldő alkalmazás (Facebook Messenger, WhatsApp, Viber, stb.) kínál hanghívás opciót is, így csak egy biztonságos wifi-hotspotot kell találnunk és már mehet is a beszélgetés, sőt akár videohívás is.

A dual-SIM nagy előnye, hogy akár hívás közben is látni fogjuk, ha a másik számon keresnek, és egyetlen gombnyomással válthatunk a két hívás között.

Netezni csak okosan!

A böngészés, a közösségi oldalak használata, sőt a navigáció használata (hacsak nem töltöttünk le offline módban is használható navigációs alkalmazást) is az adatforgalmi keretünket meríti, ráadásul ez súlyos extra költséget is jelenthet, ha külföldön használjuk a mobilnetet. Ezen is spórolhatunk, ha egy kicsit odafigyelünk. Ma már minden mobilszolgáltató kínál olyan csomagokat, amelyekre előfizetve bizonyos adatmennyiségig (10-20 megabyte-tól több gigabyte-ig tartanak az ajánlatok) úgy netezhetünk külföldön, mintha Magyarországon tartózkodnánk. Ha hosszabb időre utazunk el, vagy ha tudjuk magunkról, hogy úgysem tudjuk megállni, hogy ne chateljünk, vagy ne használjuk például a Facebookot, érdemes ilyen csomagot választani, ezek ugyanis csak néhány ezer forintos plusz költséget jelentenek, szemben egy komolyabb roaming-számlával.

Emellett természetesen az egyre több helyen elérhető wifi-szolgáltatásokra is hagyatkozhatunk, ezekkel azonban érdemes vigyázni, mert sok nyilvános – tehát védelem nélküli – wifi-adón keresztül magunkra szabadíthatunk rosszindulatú programokat, de akár hackereket is. A már feljebb említett mobilnet-előfizetésekhez hasonlóan bizonyos külföldi országokban vásárolhatunk vagy bérelhetünk egy hordozható wifi-modemhez hasonló készüléket, amely saját SIM-kártyát tartalmaz és lehetővé teszi, hogy ezen keresztül használjuk az ország mobilszolgáltatóinak hálózatát, helyi díjszabásért.

Figyelem, a telefonszámlát a navigáció is megnövelheti!
Figyelem, a telefonszámlát a navigáció is megnövelheti!

Ha mindez megvan, már csak arra kell odafigyelni, hogy bizonyos okostelefonos alkalmazások a háttérben frissítik magukat, illetve saját adatainkat szinkronizálhatják a felhővel, ez pedig mind-mind a mobilnetünk rovására mehet. Érdemes minden alkalmazásnál megnézni, hogy van-e benne ilyen funkció és igény szerint letiltani vagy korlátozni a szinkronizálást, például, hogy csak akkor működjön, ha wifi-kapcsolaton keresztül csatlakozunk az internetre.

Mindenkinek kellemes, gondtalan szélessávú nyaralást kívánunk!

Mentés

Mentés

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top