Sztárok

Szoftpornótól az Oscarig – Stallone 70 éve

Az új Marlon Brandónak indult, de útközben valahogy agyatlan akciófilmek sztárja lett. Nem baj, jó volt annak is, és a végére visszatalált. A hetvenéves Sylvester Stallone évgyűrűi.

Karrierjét egy három- (na jó, másfél) ikszes filmben kezdte, de a hetedik ikszhez a mai napon már háromszoros Oscar-jelöltként és ötszörös apaként érkezik meg. A világ mondjuk leginkább biggyedő szájú és duzzadó bicepszű akcióhősként ismeri, de hát tett is érte – és végeredményben nem is tette rosszul, mert ebben a minőségében is csak szeretni lehet. Íme a születésnapos Sylvester Stallone fordulatos élete nyolc darab, tízévenként elsütött pillanatfelvételen.

1946

Július 6-án, New Yorkban megszületik Sylvester Gardenzio Stallone. A szülészorvosok a komplikációk miatt kénytelenek fogót használni, de műhibát követnek el. A csecsemő arcának bal alsó fele – beleértve az álla, az ajka és a nyelve egy részét – lebénul, így szája örök vicsorba torzul, és beszédhibás lesz.

1956

Mintha nem lenne elég, hogy szegény sorból érkezik (apja fodrász és kozmetikus, anyja asztrológus és táncosnő), még a kortársai is állandóan gúnyolják beszédhibája és arckifejezése miatt. Az időközben egy kistestvérrel (Frank Stallone, szintén színész, és zenész is) gazdagodott család elköltözött Washingtonba, de a szülők nem bírták tovább együtt, és már egy éve elváltan élnek. Sylvestert az édesanyja neveli, aki egy ideig női edzőtermet üzemeltet.

Szoftpornótól az Oscarig – Stallone 70 éve

1966

Sylvester nem jeleskedik a tanulásban, és tizenhat évesen már anyja szépségszalonjában dolgozik nyáron, de aztán mégis szép iskolai karriert fut be: mivel súlyt emel, vív és diszkoszt vet, elnyer egy svájci sportösztöndíjat, és megfordul katonai iskolában, illetve a Miami-Dade Főiskolán is. Svájcban elkezd színészkedni, végül pedig a Miami Egyetem dráma szakán köt ki.

Szoftpornótól az Oscarig – Stallone 70 éve

1976

Elég nagyot fordul a világ. A pár évvel korábban még hetekig a buszpályaudvaron alvó, anyagi kényszerből egy szoftpornóban is szerepet vállaló Stallone immár két éve házas, van egy fia, és három nap alatt megírta, majd el is adta a Rocky című bokszdráma forgatókönyvét, sőt a főszerepet is kiharcolta magának (olyanokat ütött ki ezzel a nyeregből, mint Robert Redford és Burt Reynolds). A következő évben írói és színészi minőségében is Oscarra jelölik, ami addig csak két embernek, Charlie Chaplinnek és Orson Wellesnek sikerült. Mi jöhet még?

Szoftpornótól az Oscarig – Stallone 70 éve

1986

Hát az, amire senki nem számított. Az egyik legnagyobb amerikai filmkritikus által egykor az új Marlon Brandónak nevezett színész negyvenéves korára, immár kétgyerekes apaként a Rockyból és másik nagy művészi sikeréből, a Rambóból is akciófranchise-t csinált, és éppen a Cobra című örök érvényű alkotásban eszi a hideg pizzát bőrkesztyűben, napszemüvegben, miközben a fegyverét tisztogatja. Őt azonban láthatóan nem zavarja, hogy Oscar-jelöltből az alámondásos filmek ikonja lett, mert a testzsírszázaléka állítólag minden korábbinál alacsonyabb (ami ugye nagyon fontos), a felesége pedig már egy éve Brigitte Nielsen. Igaz, ugyanígy írhatnánk azt is, hogy még egy évig, mert a következő esztendőben elválnak.

Sylvester Stallone és Brigitte Nielsen a Cobra c. filmben
Sylvester Stallone és Brigitte Nielsen a Cobra c. filmben

1996

Sly kezdi összeszedni magát. Itt is az ideje, mert a kritikusok már csak céltáblának használják, és bár ettől még a bőre nem lenne tele lyukakkal, a sok kaszkadőr nélkül bevállalt akciójelenettel ezt is sikerült elintéznie. (Az egyik forgatáson például megkérte Dolph Lundgrent, hogy rendesen pancsoljon be neki, aztán az intenzíven ébredt. Ügyes.) A régi dicsőség még messze van, de azért az Állj, vagy lő a mamám!-hoz képest már a Cliffhanger is előrelépés. Sőt A specialista is, pedig hát…

Lundgren és Stallone
Lundgren és Stallone

2006

Na végre (és ez most nem annak szól, hogy piacra került a Sly Water nevű Stallone-ásványvíz). A Jennifer Flavinnel immár kilenc éve boldog házasságban élő színésznek jutott az elmúlt években is pár jó szerep (lásd: Copland, A nagy trükk), most pedig végre fogta magát, megírta a Rocky Balboa forgatókönyvét, aztán megrendezte a filmet, és a főszerepet is eljátszotta, amivel a franchise-t és saját magát is visszahozta a sírból. A közönség boldog, a kassza cseng, a kritikusok tapsolnak. Hihetetlen ez a pali.

az új Rocky film premierjén
Sylvester Stallone, a gyerekek Sophia és Sistine, Talia Shire és Jennifer Flavin az új Rocky film premierjén

2016

Aranykor. 2012-ben ugyan Sylvester Stallonét utolérte minden szülő rémálma, és el kellett temetnie legnagyobb fiát, Sage-et, de az élete még a traumával együtt is rendben van. A régi lövöldözős-verekedős filmek világát felidéző, kiöregedett sztárok egész seregével leforgatott Expendablesszel 2010-ben hihetetlen módon piedesztálra emelte akciókarrierjét is (meg egykori vetélytársaiét, közben pedig még remekül szórakoztak is rajta, hogy egy-egy tárcsere közben agyba-főbe beszólongathatnak egymásnak), feleségével már 19 éve együtt vannak, és három kislányt nevelnek, februárban pedig újra jelöltként érkezik az Oscar-gálára a Rocky-sorozat örökségét ápolgató Creedben nyújtott alakítása miatt. A díjat végül nem kapja meg, de nyilván sejti mindenki, hogy ez mennyire viseli meg. Még legalább három X-et az eddigiek mellé, Sly, és csakis a jobb fajtából!

Sylvester Stallone és felesége az Oscar gálán
Sylvester Stallone és felesége az Oscar gálán

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top