Sztárok

Kínos gyászbeszéd és Károly lehallgatott hívásai – a brit királyi család botrányai

Még hogy a brit királyi család unalmas? Akkor egy kicsit jobban bele kellene ásnod magad a történetükbe. És most nemcsak Károly herceg melegbotrányára gondolok, hanem mondjuk a hercegre, aki tampon akart lenni.

Miközben Vilmos herceg és Katalin hercegné esküvője a mai napig a megvalósult Disney- mese, Harry herceg a szívek hercege, amióta jótékonysági munkáját egyre inkább elismerik, a Windsor-családfa tele van botrányhősökkel – és a fent említett hercegek sem kivételek. Károly herceg melegbotránya a legutóbbi skandalum, persze némelyik botránynak vajmi kevés az alapja, némelyikről viszont tudható, hogy ilyet még kitalálni sem lehetne. Vagy legfeljebb Hollywoodban.

Kezdve a hercegtől, aki lemondott a koronáról, egészen addig a hercegig, aki tampon akart lenni (nem, ez most nem vicc!), a brit királyi család történetei néha filmszerűen szórakoztatóak. 

Tamponügy 

Ha látod Károly herceget és Kamillát valamilyen hivatalos eseményen, talán nem is gondolnád, micsoda sztorijuk van. Nem, nem arra gondolok, hogy Kamilla volt a herceg szeretője éveken át, meg a szerelmi mizériára. Az ominózus Kamilla-gate vagyis Kamilla-ügy, vagy ismertebb nevén tamponügy. 

Miközben már a 70-es évektől romantikus viszonyuk volt, egyik alkalommal lehallgatták a telefonbeszélgetésüket, amelyet 1992-ben nyilvánosságra is hoztak. Ebben a beszélgetésben Károly herceg kifejti, hogy szeretne Kamilla tamponja lenni. 

Íme a beszélgetés: 

  • Károly: Ó, istenem! Csak a nadrágodban élnék, mennyivel egyszerűbb lenne.
  • Kamilla (nevetve): Mi lennél mégis, bugyi? Bugyiként térsz majd vissza.
  • Károly (szintén nevetve): Ó, isten ments, egy tampon. Amilyen a szerencsém!
  • Kamilla: Te tiszta bolond vagy! Ó, de csodálatos ötlet!

Nem kell mondani, hogy ez mennyire kínos volt Diana hercegnőnek, Károlynak és Kamillának,  valamint az egész királyi családnak. 

Károly herceg és Diana hercegnő
Károly herceg és Diana hercegnő

A nem mesebeli hercegkisasszony

Mint a fiatalabb és kevésbé komoly testvér, II. Erzsébet királynő húga, Margit hercegnő jó hírneve is igencsak megkérdőjelezhető volt. 

A testvére koronázásának környékén szeretett bele Margit a nála 16 évvel idősebb Peter Townsendbe. Az anglikán egyház, a királyi család és a kormány világossá tette, hogy házasság esetén kitagadják, és vége a királyi életnek. Végül a kalandvágyó Margit hercegnő egy fotóshoz ment hozzá 1960-ban. Férje, Anthony Armstrong-Jones megkapta a Snodown grófja címet, ám a házasságuk a nyilvánosság előtt hullott darabokra.  Volt ott minden: hűtlenség, szeretők, drog, italozás, és pletykák a férfi homoszexualitásáról. Amikor a hercegnőt fiatal szerelmével fotózták, a férj kapva kapott az alkalmon, eljátszott az áldozatot, és beadta a válási papírokat. Később kiderült, hogy nagy valószínűséggel a grófnak született egy házasságon kívüli gyereke, aki a válás előtt fogant.

Anthony Armstrong-Jones és Margit hercegnő
Anthony Armstrong-Jones és Margit hercegnő

Lecserélt testvér 

Amikor Diana hercegnő 16 évesen megismerte Károly herceget, a férfi éppen Diana nővérének udvarolt. Azt hihetnénk, hogy ez a kis testvércsere feltűnést keltett, de tulajdonképpen Károly a család érdekében inkább a szűzies angol rózsát választotta, amivel elterelte a figyelmet a királyi családban zajló válásokról. Hogy ezt Diana nővére hogyan értékelte, arról nem szól a fáma. 

Diana testvére Sarah Spencer és Károly
Diana testvére Sarah Spencer és Károly herceg

Szerelemgyerek miatt válás

Nagyjából 500 millióan nézték végig a tévében, amint 1973-ban II. Erzsébet királynő lánya, Anna hercegnő hozzáment Mark Phillips hadnagyhoz. A férfi új-zélandi kalandjából 1985-ben egy szerelemgyerek született, négy évvel később Anna hercegnő elhagyta a férjét, de csak 1992-ben váltak el. Ugyanabban az évben a hercegnő ismét férjhez ment, Timothy Laurence-nek 30 vendég előtt fogadott hűséget, és ezzel VIII. Henrik után az első olyan tagja lett a királyi családnak, aki ugyanabban az évben vált el, mint amelyben újraházasodott. 

Anna, Mark és fiuk Peter
Mark Phillips, Anna hercegnő és fiuk Peter

Mivel Anna hercegnő normális életet akart a két gyerekének, Zara és Peter Phillips nem visel semmilyen rangot vagy címet, ami 500 éve nem fordult elő a brit monarchiában, pedig ugyanúgy a királynő unokái, mint Vilmos vagy Harry.

Egy ide nem illő, de annál érdekesebb tény: Anna első szerelme Andrew Parker Bowles volt, akihez nem mehetett hozzá, mert a férfi katolikus volt. Később Andrew lett Kamilla első férje.

Lábfetisiszta kalandor

1992 augusztusában Sarah Ferguson, York hercegnéje kétes hírnevet szerzett magának, miután lefotózták egy texasi üzletemberrel, John Bryannel, miközben a férfi éppen a hercegné lábujját szopogatta. Akkor már hivatalosan is bejelentette, hogy különválnak András hercegtől, de a fotó mégis kínos helyzetbe hozta a brit királyi családot. 

András herceg és Sarah 1996-ban váltak el, de 2010-ben ismét botrányt okozott a hercegné, aki 500 ezer fontért cserébe felajánlotta egy riporternek, hogy beépíti a herceg bizalmi körébe. 

Kínos gyászbeszéd és Károly lehallgatott hívásai – a brit királyi család botrányai

Felejthetetlen szerető

Egy emlékezetes, mindent bevallok-őszintén interjú keretében Diana hercegnő elmesélte 1995-ben, hogy öt éven keresztül volt a szeretője James Hewitt, akibe szerelmes is volt. A hercegnő halála után a férfi el akarta adni a szerelmes leveleiket, de a sajtó tiszteletben tartotta Diana emlékét.

Hewitt 2011-ben ismét bekerült a hírekbe, mert azt állította, hogy Diana halála után öngyilkos akart lenni, és egyúttal cáfolta, hogy Harry herceg az ő fia lenne. “A kapcsolatunk Harry születése után kezdődött.”

James Hewitt
James Hewitt

Kínos temetési beszéd

Diana hercegnő bátyja, Charles Spencer gróf a temetésen olyan beszédet mondott, amire mindenki emlékszik, mert ritka kínos helyzetbe hozta az egész királyi családot.

Spencer gróf kifejtette: Dianának nem volt szüksége a frissen megfosztott királyi rangjaira ahhoz, hogy varázslatos legyen, Dodi Fayeddel végre megtalálta a boldogságot, és hogy hercegnőként a legbizarrabb életet élte, ami elképzelhető. 

A gróf népszerűségét amúgy jól mutatja, hogy bár a családi rendezvényekre meghívják, Vilmos és Katalin esküvőjén például a Middleton családhoz ültették, hogy ne keveredjen a Windsorokkal.

Charles Spencer és Vilmos herceg
Charles Spencer és Vilmos herceg a temetésen

Partiherceg

Igen, bizony. A jó öreg Harry herceg többször került címlapra, mint a bátyja, Vilmos herceg, mármint ha a botrányokat nézzük. 2002-ben a marihuánázásról beszélt, 2005-ben nácinak öltözött farsangkor, amiért nem győzött elnézést kérni, aztán jöttek a nők és a bulik, Harry meztelenkedése. Felsorolni sem tudnánk mindent, de az biztos, Harry azon ügyködik, hogy elfeledtesse a zűrös fiatal éveket. 

Kínos gyászbeszéd és Károly lehallgatott hívásai – a brit királyi család botrányai

A szerelem egy kémmel

A király beszéde óta nem kell nagyon magyarázni, hogyan került trónra II. Erzsébet édesapja. Albert bátyja, Edward a szerelem miatt lemondott a trónról, hogy elvehesse a kétszeresen elvált amerikai Wallis Simpsont. Bár a romantikus mese szerint Simpson azért nem lehetett a király felesége, mert a kormány és az egyház nem hagyhatta, hogy elvált nő üljön a trónra, az FBI aktái szerint VIII. Edwardnak azért kellett lemondania a trónról egy év uralkodás után, mert a szerelme szimpatizált a nácikkal, és államtitkokat szivárogtatott ki a Harmadik Birodalomnak. Ezért is történhetett, hogy bár a II. világháború idején Franciaországban éltek, soha egyetlen ujjal sem nyúltak hozzájuk. 

Wallis és Edward
Wallis és Edward

Szégyenletes nagybácsi

Igaz, hogy csak szegről-végről, de most már a Middleton család is a királyi család része. Mint ilyen, egyáltalán nem mellékes, hogy Katalin hercegné nagybátyja 2009-ben botrányhős lett. Gary Goldsmith ingatlanfejlesztőként lett milliomos, háromszor nősült, a királyi esküvőre a második exét vitte magával, de nem ez a legjobb sztori, pedig arról is cikkeztek, hogyan mulatott a lagzin, és azt is találgatták, honnan származik a vagyona igazából. A 2009-es botrány a kokainról szólt, miután kábítószert és luxusprostikat kínált az újságíróknak, akik Katalinról és Vilmosról kérdezték, majd kérkedett azzal, hogy tudja: a herceg az ő ibizai villájába vitte Katalint, amelynek a neve La Maison de Bang Bang.

Gary Goldsmith és a híres ibizai nyaraló (Fotó: solarpix.com)
Gary Goldsmith és a híres ibizai nyaraló (Fotó: solarpix.com)

Lady Marilyn Monroe

Ez bizony Katalin hercegné gúnyneve, aki fittyet hányva az uralkodó család öltözködési etikettjére, rendszeresen kerül kínos helyzetbe, amikor a szoknyáját felfújja a szél. 2014-ben már a farpofája került egy német magazinba, ami azért lássuk be, a leendő királyné esetében elég kínos. 

Kínos gyászbeszéd és Károly lehallgatott hívásai – a brit királyi család botrányai

Kiskorúak és a herceg

András herceg, York grófja 2015 nagy címlapslágere volt, mivel szexbotrányba keveredett. A vádak szerint egy 17 éves lányt kényszerített szexuális aktusra. A bíróságon a nő azt állította, hogy Jeffrey Epstein, egy milliárdos befektetési bankár 1999 és 2002 között többször szexuálisan zaklatta és bántalmazta őt, és mint a herceg jó barátja, felajánlotta őt Andrásnak is. A procedúra hosszasan zajlott, noha a palota első perctől kiállt a herceg mellett. 

Kínos gyászbeszéd és Károly lehallgatott hívásai – a brit királyi család botrányai

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top