Sztárok

Még több részlet a Presser Gábor-Kanye West perről

Újabb részletek láttak napvilágot Presser Gábor Kanye West elleni perével kapcsolatban. Mint kiderült, van, aki korábban már kapott pénz a Gyöngyhajú lány felhasználásáért...

Presser Gábor 700 millió forintot követel Kanye Westtől, mivel nem fizetett eleget a Gyöngyhajú lány jogdíjáért. Az Artisjus kommunikációs igazgatója elmondta, kiket illet jogdíj egy dal felhasználásakor. “Egy műnek háromféle jogtulajdonosa van: szerzője, előadója és a hangfelvétel jogtulajdonosa, a kiadó. A Gyöngyhajú lány szerzője Presser Gábor és Adamis Anna, előadója az Omega együttes, a hangfelvétel pedig a Hungarotoné. Ahhoz, hogy valaki egy ilyen hosszú részletet felhasználhasson, ahhoz mind a három jogtulajdonostól engedéllyel kell rendelkeznie. Annyival egyszerűbb lehet a helyzet, hogy az előadót ilyenkor a hangfelvétel jogtulajdonosa szokta képviselni. A szerzőket azonban nem. Presserék külön jogokkal rendelkeznek. Kérdés: ők milyen arányban jogosultak, kaptak-e már jogdíjat például a dal után, illetve, kértek-e tőlük engedélyt?” – mondta Tóth Benjámin Péter

Mint kiderült a jogtulajdonosok közül  ketten már kaptak pénzt a világsztártól. “Tettünk jogi lépéseket, és meg is állapodtunk. A kiadó kapott pénzt ennek a felvételnek a használatáért. Az előadóművészekkel ezt megosztottuk, ötven-ötven százalékban a szerződésünk értelmében” – mondta a Hungaroton igazgatója, Reisz Ildikó.

Még több információ a Presser Gábor-Kanye West perről

Adamis Anna egy darabig kitartott, de végül kiszállt a pereskedésből. “Három éve tart ez az egész. Ebben a perben én már nem veszek részt. Olyan anyagi következményei lehetnek, amit én a magam részéről nem tudok már vállalni. Eddig egy magyar székhelyű, de nemzetközi cég képviselt minket, de nem sikerült sokat elérni. Előre engedélyt nem kértek, megegyeztünk, de nem fizettek” – magyarázta a dal szövegírója, Adamis Anna, aki ötven százalékban számít szerzőnek.

 A Youtube-ról egyébként már eltávolították az Ominózus részletet a dalból. Egyszerűen levágták az utolsó másfél percet, a videoklip így a 3. percnél véget ér.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top