Sztárok

Miért borzalmasan hiteltelen sok sztár nyilvános bocsánatkérése?

Ha láttad Johnny Depp és Amber Heard közös videóját, amiben bocsánatot kérnek Ausztráliától azért, mert papírok nélkül vitték az országba az ölebeiket, akkor nyugodtan elmondhatod, hogy láttad mindkettejük színészi karrierjének legpocsékabb alakítását, pedig akadt nekik egypár. De mi kényszerítette őket arra, hogy ezt tegyék?

Legutóbb talán épp Demcsák Zsuzsa kért bocsánatot azért, mert ittasan ült a volán mögé egy átbulizott Nagy Duett-felvétel után, de nem kell sokat kutatnunk, ha nyilvános sztárbocsánatkérésekre vágyunk, ugyanis hetente többször is belefuthatunk párba.

Persze a nyilvános bocsánatkérés nem új műfaj, régen is találkozhattunk vele (emlékeztek még Hugh Grantre a prostibotránya után, vagy Bill Clintonra a Monica Lewinsky-botrányt követően?), ám amióta a sztárok számára képtelenség egy lépést is úgy megtenniük, hogy valaki a telefonjával ne fotózná vagy kamerázná őket, és minden tettük azonnal a közösségi médián köt ki, a nyilvános bocsánatkérések is alaposan elszaporodtak. Azonban hiába esedeznek megbocsátásért nagy nyilvánosság előtt – gyakran a saját közösségimédia-oldalukat használva, netán sajtótájékoztatót összehívva – , ha a bocsánatkérés nem őszinte, az nagyjából olyan hatást vált ki, mint egy szerelmi vallomás, ami közben az ember egy pillanatra se néz a másik fél szemébe. Bizarr.

A nyilvános bocsánatkérés a nyilvánosságnak szól

A nyilvános bocsánatkérés azért bizarr forma, mert többnyire – tisztelet a kivételnek – egyáltalán nem a sértett félhez szól. Sok esetben a rossz fát tűzre tevő celeb simán megtehetné, hogy személyesen beszélget el azzal vagy azokkal, akiket megbántott, és nem a nyilvánossághoz fordulva pitizne felejtésért, de az nem volna túl célravezető. A nyilvános bocsánatkérés elsősorban a nyilvánosságnak szól.

Joggal gondolhatjuk, hogy Arnold Schwarzeneggernek elsősorban a feleségével és a gyermekeivel volt megbeszélnivalója, miután kiderült, hogy a házvezetőnőjüktől gyermeke született, és ez valószínűleg meg is történt, ám az osztrák tölgy emellett fontosnak tartotta azt is, hogy az emberek szimpátiáját is visszanyerje, miután a csúfos eset kitudódott. Ha valaki a népszerűségből és az emberek szimpátiájából él, nem nagyon engedheti meg magának, hogy ezt elveszítse. A nyilvánosság talán megbocsátott, Maria Shriver azonban nem: nem sokkal a botrány kirobbanása után elváltak.

Arnold Schwarzenegger és Maria Shriver
Arnold Schwarzenegger és Maria Shriver

5 tipp, hogy a nyilvános bocsánatkérés hatásos legyen

Ha egy sztár a nyilvánossághoz fordul azért, hogy jóvátegye bűnét, azt sosem egyedül teszi. Előtte jól megbeszéli a PR-osával, aki jó eséllyel az alábbi öt tanáccsal fogja ellátni, legalábbis a cracked.com cikke szerint:

1. Ha már ilyen megalázó helyzetbe kerültél, legalább keress rajta egy kis pénzt!

Menj egy nagy nézettségű talk show-ba esdekelni. Kapsz érte gázsit, és sok emberhez eljut, hogy bocsánatot kértél. Így tett például Gary Oldman is Jimmy Kimmelnél, miután megsértette a zsidó közösséget a Playboy interjújában. Magyarországon Hajdú Péter Frizbijét használták hasonló célból a celebek, legalábbis amíg létezett a műsor.

2. Ha először nem sikerült, próbáld meg másodszor is!

Azt hinnénk, hogy egy elsőre rosszul sikerült bocsánatkérés után már hiába próbálkozik valaki egy másodikkal, pedig ez nem így van. Az emberek értékelik az igyekezetet. Mel Gibson az elhíresült zsidózása utáni napon – amikor az őt letartóztató rendőröket antiszemita és szexista jelzőkkel illette – például csak annyit mondott, hogy “Elnézést kérek mindenkitől, akit megbánthattam”, és a dolog nem működött. Aztán amikor visszatért, és szavait rasszistának nevezve komolyabban kért bocsánatot, a mondatai már melegebb fogadtatásra találtak.

3. Állítsd be magadat is áldozatként!

Ha rosszat tettél vagy mondtál, az csak azért volt, mert aznap amúgy is valami szörnyűség történt veled, érzelmi megrázkódtatáson voltál túl, vagy csak épp 39 fokos lázad volt, és nem voltál teljesen magadnál. A lényeg, hogy el kell nyerni az emberek szimpátiáját.

4. Ugyanabban a formátumban kérj bocsánatot, ahogy a sértést elkövetted!

Ha készült rólad egy kellemetlen fotó, akkor egy fotó formájában kérjél bocsánatot. Ha a Facebookra írtál ki valami hülyeséget, akkor a bocsánatkérés is a Facebookon jelenjen meg. Ha kamerába mondtál baromságot, akkor egy kamerás interjú formájában lássák az arcod, hogy megbántad a dolgot.

5. Kerüld a “ha”, “de” és a “sajnálom” szavak használatát!

Pszichológusok bizonyították, hogy a “ha” szócska használatával olyan hatást keltesz, mint aki nem teljesen ura a saját tetteinek, ergo: teljesen hülyét csinálsz magadból, vagy azt sugárzod, hogy az egészet nem veszed komolyan. Ahogy az Justin Timberlake-kel történt a Super Bowl után, amikor megszabadította Janet Jackson mellbimbóját az azt takaró ruhától. A “de” szócska használata érvényteleníti az előtte mondottakat, a “sajnálom” szónál pedig komolyabbnak és határozottabbnak tűnik az “elnézést kérek” vagy a “bocsánatot kérek”.

Miért borzalmasan hiteltelen sok sztár nyilvános bocsánatkérése?

Ne felejtsük el, hogy a nyilvános elnézéskérések elsősorban üzleti célúak. Nem szabad elrontani a termék működését, ami egy celeb esetében ő maga. Ennek érdekében sokszor akár olyankor is bocsánatot kérnek, amikor azt nem gondolják komolyan, mentve a saját irhájukat.

Ezek a legrosszabb példák:

Keith Richards
A Rolling Stones gitárosa az életrajzi könyvében azt fejtegette, hogy az énekesüknek, Mick Jaggernek kis farka van. Jagger ezen annyira bepipult, hogy még a bandát is feloszlatta volna, ezért Keith inkább nyilvánosan elnézést kért azért, hogy megbántotta, bár később azt is hozzátette, hogy bármit megtett volna azért, hogy a zenekar ne essen szét, még a saját anyjának is hazudott volna…

Miért borzalmasan hiteltelen sok sztár nyilvános bocsánatkérése?

Bono
Miután 2014-ben a U2 új albuma váratlanul és kéretlenül jelent meg úgy félmilliárd ember iTunes-könyvtárában, ezt sokan a privát szféra erőszakos megsértésének vélték, így Bono bocsánatot kért, az esemény okának a saját túlzott nagylelkűségét nevezve meg. A #sorrynotsorry klasszikus esete.

Miért borzalmasan hiteltelen sok sztár nyilvános bocsánatkérése?

Kelly Osbourne
Az Instagramon az alábbi szöveggel hívta fel magára a figyelmet: “Ha minden latint kirugdosol az országból, akkor ki fogja pucolni a WC-det, Donald Trump?” A felháborodást követően az alábbi mondatokkal próbálta visszaszerezni rajongói szimpátiáját:

Azzal kezdeném, hogy mindig vállalom a felelősséget a tetteimért, ebben a konkrét esetben azért, mert rossz szavakat használtam. Viszont azért nem fogok elnézést kérni, hogy rasszista lennék, mert nem vagyok. Tegnap elcsesztem a dolgot. Nem akarok senkit hülye kifogásokkal traktálni.

Rossz szavakat használt??? Jaj, ne már!

Miért borzalmasan hiteltelen sok sztár nyilvános bocsánatkérése?

Naomi Campbell
2008-ban a British Airways elkövette a hibát, hogy Campbell csomagját egy másik járattal küldte el, és nem ugyanazzal, amivel a modell repült. A légitársaság elnézést kért, ám Campbell dührohamában nemcsak a személyzetet sértegette, és támadt rájuk, hanem még a kapitányt is arra akarta kényszeríteni, hogy az ő csomagját keresse. Mivel Campbell a kihívott rendőrökre is rátámadt, a gépről bilincsben vitték le, és a pénzbüntetés mellett 200 óra közmunkára ítélték. A modell nem igazán látta be, hogy hibázott volna, ugyanis a bocsánatkérése csak a rendőrökhöz szólt, a légitársaság alkalmazottaihoz nem.

Miért borzalmasan hiteltelen sok sztár nyilvános bocsánatkérése?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top