Sztárok

Egy élet a nők bűvkörében: Jack Nicholson 79 éves

Három olyan férfi színész van, aki háromszor nyert Oscar-díjat, az egyik Jack Nicholson, de: ő az egyetlen férfi, akit összesen 12-szer jelöltek a díjra. Szép ívű pálya ez, főleg ha onnan nézzük, hogy egykor loviból is élt. A nőkhöz kötődő történetein túl összeszedtünk róla 13 érdekességet is.

Jack Nicholson 79 éves, amiből uszkve hatvan évet töltött a vásznon, azaz elég nagy a valószínűsége, hogy a mai fiatalok (értsük úgy, hogy a 12 éves kor felettiek, akik nem egy szerzetesrend kerítésén belül vagy egy elszigetelt országban élnek) is ismerik az arcát és a nevét. Bődületesen aktív és sikeres színész, akinek díjairól és jelöléseiről külön Wikipedia-oldalt hoztak létre, és rém unalmas végigolvasgatni: nyert Oscar-, BAFTA és Golden Globe-díjat is, és még egy halom kevésbé rangosat. A magánélete viszont közel sem olyan kiegyensúlyozott, mint a karrierje.

Egy élet a nők bűvkörében: Jack Nicholson 79 éves
1963-ban

Nők…

… és nők

és nők

és nők

és még

több

nő.

És még azon túl is jó pár nő.

Egy élet a nők bűvkörében: Jack Nicholson 79 éves
Jack Nicholson lányával és barátnőjével, Anjelica Houstonnal

Nicholsont világéletében szerették a lányok, és ő is szerette a lányokat (konstans csajozott), mégis csak egyszer házasodott: 1962-ben vette el Sandra Knightot, majd hat évvel később elváltak, lányuk, Jennifer pedig 1963-ban született. A válás után, 1970-ben született egy fia, Caleb, akit sokáig letagadott, majd amikor a gyerek középiskolás lett, felvette vele a kapcsolatot.

Egy élet a nők bűvkörében: Jack Nicholson 79 éves
Anjelica oldalán

Nicholson mondhatni kicsapongó életmódja a hetvenes és a nyolcvanas években folytatódott, ami értelemszerűen zavarta a ’73-tól tizenhat éven át vele élő, az Addams Familyben hatalmasat alakító Anjelica Houstont. Hozzá tulajdonképpen folyamatosan hűtlen volt (1981-ben például született egy lánya egy dán modelltől), de mégsem a “házasságon” kívüli gyermek volt az oka annak, hogy Houston szakított vele. Állítólag azért hagyta ott, mert 22 éves korától arra várt, hogy szülhet neki, és 38 évesen elege lett abból, hogy Nicholson állandóan, folyton, mindig nemet mond a gyerekre.

Egy élet a nők bűvkörében: Jack Nicholson 79 éves

Na de miért ellenkezett?

Erre nem derült fény, az viszont biztos, hogy a szakítás után nem várt sokat: összejött a nála 26 évvel fiatalabb Rebecca Broussarddal, majd ’90-ben született egy lányuk, két évvel később pedig egy fiuk. Nicholson 1995-ben szakított a gyerekek anyjával, de megint a bulvárújságok címoldalán végezte, amikor a nála 33 évvel fiatalabb Twin Peaks-sztárral, az utóbbi években szörnyeteggé plasztikázott Lara Flynn Boyle-lal járt. 2001-ben szakítottak, Nicholson pedig azóta is hajtja a nőket, szívja a cigiket, issza a söröket, és ez nyilván így is marad egészen a haláláig:

Egy élet a nők bűvkörében: Jack Nicholson 79 éves

Felejtsük el, amiről öt éve beszélt, hogy felhagy a csajozással.

Az elején beszéltünk 13+1 érdekességről. Itt vannak:

1. Nicholson New Yorkban született, jó 80 kilométerre eredeti, New Jersey-i lakhelyétől, mivel az anyja, June Nicholson titokban akarta tartani a szülést. Hogy miért? Mert nem tudta, ki lehet az apuka. Lehet, hogy egy Don Furcillo nevű férfi, de az is elképzelhető, hogy June akkori menedzsere, Eddie King. Jack egyébként John Joseph Nicholson néven látta meg a napvilágot, és Ethel, a nagyanyja nevelte, miközben ő azt hitte, hogy June csak a nővére.

Egy élet a nők bűvkörében: Jack Nicholson 79 éves

2. Jack egészen 1974-ig, azaz 37 éves koráig élt ebben a hitben. Az igazságot az Angela Merkelt tavaly az év emberének választó Time magazin egyik riportere fedte fel.

3. Jack Kifejezetten rosszul tanult, órákra sem nagyon járt. Talán nem is meglepő, hogy ennek ellenére a középiskola összes színi előadásán ő volt a sztár.

4. Fiatalon egy halom különféle melót végzett, például életmentő volt egy Jersey-i strandon, majd amikor 19 évesen Los Angelesbe költözött, profi szerencsejátékossá vált, és a loviból élt meg.

5. 20 évesen került a showbusinessbe, egyenesen a Tom és Jerry alkotói, azaz a mesék világában élő William Hanna és Joseph Barbera mellé. Egy ideig kifutófiú volt, de aztán a rajzfilmpápák állást ajánlottak neki, mivel jól rajzolt. “Kösz, nem kell a meló” – mondta nekik, és inkább a színészi pályát választotta. Nem akart egészt nap egereket, macskákat, kutyákat, meg ki tudja, még miket rajzolgatni.

6. Első híres szerepe az 1960-as Rémségek kicsiny boltjában volt, melyben egy fogorvos mazochista kliensét alakította. Jellegzetes mosolya már ekkor is átjött a vásznon.

7. Írni is szeretett, 1963 és 1971 között összesen hat filmet jegyzett szerzőként.

8. Az áttörést a halála előtt csillagot kapó Dennis Hopperrel és Peter Fondával közösen forgatott Szelíd Motorosok hozta. Sztárstátuszba emelkedett, innen már csak főszerepek és díjhegyek jöttek.

9. Stanley Kubrick már 1970-ben kinézte magának, hogy játssza el Napóleont a róla szóló filmben, de abból végül nem lett semmi. 1980-ban viszont együtt dolgoztak a Ragyogásban, mely az irodalom egyik “őrültje”, Stephen King könyve alapján készült, és máig az egyik legrémisztőbb horror.

10. 1975-ben kapta az első Oscar-díját, miután a Száll a kakukk fészkére című filmben megformálta egy diliház egyik renitens alakját, Patrick McMurphyt. A szerepre Marlon Brandót, Burt Reynoldst és Gene Hackmant is felkérték, de Nicholson csak azután kapta meg, hogy James Caan is visszalépett. A filmben az imádni való Danny DeVito is játszott. 

11. Ha már Brando szóba került. A színészóriás éppen Jack Nicholson szomszédságában lakott a Mulholland Drive-on, és előszeretettel ment be hozzá, fosztotta ki a hűtőt, ült rá a vécére, és hagyta ott az alsógatyáját. Brando 2004-es halála után Nicholson megvette barátja omladozó házát, és a földdel tette egyenlővé. A telek azóta is az övé, nem kíváncsi más szomszédra. Egy időben Warren Beatty is pár házzal odébb lakott, akkoriban a Mulhollandet “Bad Boy Drive”-nak, azaz Rossz Fiúk utcájának nevezték.

Egy élet a nők bűvkörében: Jack Nicholson 79 éves

12. Eleve egy halom pénzt kapott azért, mert az 1989-es Batmanben eljátszotta Jokert, majd közel 90 millió dollárt keresett azon, hogy a róla készült akciófigurákból és egyéb “kegytárgyakból” is részesedést kért. Nicholson így reagált arra, hogy most Jared Leto alakítja a gonoszt, a 2008-ban elhunyt Heath Ledger játékát viszont szerette.

13. Annyira imád  golfozni, hogy egy forgalmi dugóban egyszer a golfütőjével vágott rá egy másik autó tetejére, miután zabos lett a sofőrre. Beperelték, de egy 500 ezer dolláros csekk fejében ejtették a vádat.

+1: ő az egyik legismertebb szurkolója a Los Angeles Lakers kosárlabdacsapatnak. Így szeret drukkolni:

Jack Nicholson 79 éves.

Nicholson az IMDB adatbázisa szerint éppen nem forgat, de mivel a visszavonulásával kapcsolatos pletykákat két és fél éve tagadta, valószínűleg látni fogjuk még a vásznon. És ha már megemlítettük, hogy ő az egyik abból a három férfiból, aki háromszor kapott Oscart, ne hagyjuk ki a másik kettőt. Daniel Day Lewis az egyik, aki utoljára három éve, a Steven Spielberg rendezte Lincolnért kapott díjat, a másik pedig Walter Brennan, a harmincas és negyvenes évek hatalmas sztárja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top