Sztárok

Ők lesznek Freddie legnagyobb ellenfelei az Eurovízió döntőjében

Annyi nagy ívű, monumentális lírai dal lesz az idei Eurovízión, hogy rendesen fel kell majd tankolnunk zsepivel. A sok egyforma dal között azonban megbújik néhány egyéniség is, például 2016 válasza a Boney M-re, egy keménykedő metál-pop vagy egy szívünkig hatoló, kegyetlen ukrán ballada. Megnéztük, kik lesznek Freddie legnagyobb ellenfelei Stockholmban.

A finnek táncra perdítenek

Sandhja – Sing It Away
Igazi partinóta, kitörölhetetlen refrénnel, dögös hangú énekesnővel. Egész nyáron erre akarok táncolni, pedig nem szoktam táncolni.

Szívmelengető, retro gitárpop Hollandiából

Douwe Bob – Slow Down
Kellemesen retro gitárpop, kellemesen jóképű és jó hangú énekessel, ami olykor még a Beatlest is eszembe juttatta, persze csak távolról. Semmi extra, egyszerűen jó hallgatni, de olykor ennyi is elég.

A T-I-P-I-K-U-S eurovíziós dal Örményországból

Iveta Mukuchyan – Love Wave
Ha létezik tipikus eurovíziós dal, akkor ez nagyon közel áll hozzá. Lassú, monumentális, sodró erejű és a refrénnél be lehet kapcsolni a szélgépet az énekesnő hajára irányítva. Még egy kis etnobeütés is befigyel benne, hogy a hazaiak még jobban a magukénak érezzék.

A Boney M feltámadt San Marinóban

Serhat – I Didn’t Know
A San Marinó-i indulót hallva mintha egyenesen a Boney M idejébe ugrottunk volna vissza, hiszen az előadó egy az egyben levette a korszak zenei stílusát a hangzástól kezdve a refrénen át egészen a hangulatig. Nem túl korszerű, de akkora időutazós flash, hogy akár még esélyes is lehet.

Keménykedő pop-metálosok Ciprusról

Minus One – Alter Ego
Jönnek a keménykedő, agyontetovált arcok a szigorú nézésükkel és vad, rocker külsejükkel, aztán ahelyett, hogy szétgyalulnák az agyunkat gitárriffekkel, tolnak egy akkora Eurovízió-kompatibilis popos refrént, hogy a Class FM műsorszerkesztője elsírja magát, hogy miért nem magyar bandáról van szó, mert akkor elhíresztelhetné, hogy megtalálta a modernizált Hooliganst.

Az észt Gájer Bálint

Jüri Pootsmann – Play
Ez az, amivel nálunk Gájer Bálint már évek óta próbálkozik, de az istennek nem jön össze neki: egy korszerűnek és mainak ható, könnyed, elegáns, mégis szvingalapokon nyugvó dal egy hatalmas refrénnel és csuda jó hangszereléssel.

Szimpatikus kliséhalmozás Azerbajdzsánból

Samra – Miracle
Ezen a dalon is azon nyomban érződik, hogy az Eurovízióra írták, de ha ebben a dalkategóriában kell keresgélni, a Miracle legalább úgy sablonos, hogy a kliséket a legmagasabb szinten használja, az énekesnőnek pedig láthatóan van egyénisége és karizmája ahhoz, hogy az előadása élőben is hengereljen.

Country-pop örömzene Szlovéniából

ManuElla – Blue and Red
Enyhe countrys beütésű örömzene a szlovénoktól, némi jódlis mellékízzel. Komolyan hiányoltam a cowboykalapokat az előadók fejéről. A monumentális refrén persze tipikus Eurovízió, de legalább a többi fronton mutattak némi kreativitást a srácok/lányok.

Dráma Ukrajnából

Jamala – 1944
Drámai erejű, dühös dal az ukránoktól, ami erősen az énekesnő hangjára épül, és egyáltalán nem olyan tradicionálisan építkezik, mint a többség. Elsőre talán inkább a furcsaságával tűnik ki, de kevés az olyan dal a mezőnyben, amit legszívesebben azonnal újrahallgatnánk, hogy felfedezzük a finomságait, márpedig ez olyan.

Táncolós vidámság Belgiumból

Laura Tesoro – What’s The Pressure
Ebben a mezőnyben egy bulis, jókedvű dalt felfedezni a sok tök egyforma, szívkiöntős búsongás után olyan, mint oázist találni a sivatagban. Laura Tesoro dala nem akarja megváltani a világot, de van ereje, húzása, tempója, és jókedvet sugároz.

Lebegős minimalizmus Svédországból

Frans – If I Were Sorry
Van ebben a dalban valami szimpatikus minimalizmus és őszinteség, ami annak idején ByeAlex Kedvesemjét is annyira népszerűvé tette az Eurovíziós Dalfesztiválon, azzal a különbséggel, hogy Frans énekelni is tud mellé. Jó hangulatú, lebegős dal, aminek a dallamain jólesik szárnyalni. Elsőre bele lehet szeretni, és az előadója is szimpatikus gyerek.

Olvasnál még Freddie-ről?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top