Sztárok

Inferno: tudj meg mindent a Budapesten forgatott Tom Hanks-filmről

Tom Hanks és csapata kétszer is Budapestre jött, hogy a Dan Brown regényéből készült Infernót leforgassák. A film sikeréért nemcsak a forgalmazója, hanem Firenze városvezetése is izgul, mert ettől reméli, hogy a város csökkenő turizmusa ismét növekedni kezd. Vajon lehet akkora siker, mint a Da Vinci-kód volt?

Elég furcsa lépés, hogy egy könyvsorozatot nem a könyvek megjelenési sorrendjében adaptálnak filmvászonra, de az Inferno esetében pontosan ez történt. A Robert Langdon történetek sorában ugyanis ez a negyedik kötet az Angyalok és démonok, A Da Vinci-kód valamint Az elveszett jelkép után, a Sony stúdió mégis úgy döntött, hogy egyet ugranak a regények sorában, és a harmadikat kihagyva rögtön ezt viszik filmvászonra (bár ezzel igazából visszatérnek egy hagyományhoz, ugyanis könyv alakban már az Angyalok és démonok is megelőzte A Da Vinci-kódot, filmen azonban fordítva alakult a sorrend).

Inferno: tudj meg mindent a Budapesten forgatott Tom Hanks-filmről

Úgy hírlik, nem ez volt az eredeti terv, és már javában készültek Az elveszett jelképből készülő filmre, csakhogy időközben megjelent az Inferno, és azt nemes egyszerűséggel jobb könyvnek találták. A harmadik részben ráadásul az is zavarta őket, hogy a cselekménye túlságosan hasonlított A nemzet aranya című filmekben látottakra, és pont ezért a korábbi részek rendezője, Ron Howard ott csak produceri szerepben tért volna vissza, viszont az Inferno – ami szerkesztőségünkben nem talált magának rajongókat – már neki is tetszett annyira, hogy harmadjára is bele akarjon ülni a rendezői székbe. Mostanra már valószínűleg nem bánja a döntését, ugyanis A tenger szívében című filmje a tavalyi év egyik legnagyobb bukása volt, és a karrierjének szüksége lesz egy újabb sikerfilmre, és mi lenne ehhez jobb alkalom egy Dan Brown-könyv adaptációjánál?

Inferno: tudj meg mindent a Budapesten forgatott Tom Hanks-filmről

A sztori és a kamu cím

A negyedik könyvben hősünk, Robert Langdon egy firenzei kórházban ébred, pedig az utolsó emléke szerint valahol a Harvardon sétált egy óceánnyival arrébb. Nem nagyon emlékszik semmire, hasogat a feje (innen a film munkacíme is, a Headache, amit a forgatás firenzei részén használtak, hogy ne minden turista ismerje fel azonnal, hogy kik forgatnak a közelben), ráadásul megtámadják, és csak egy doktornő, Sienna Brooks segítségével tud megmenekülni. A nagy rejtélyt ezúttal Leonardo Da Vinci helyett Dante biztosítja, és Langdon ezúttal az ő művészetének titkos jelentéseit próbálja megfejteni azért, hogy mentse az irháját, és persze leleplezzen egy gonosz összeesküvést.

Inferno: tudj meg mindent a Budapesten forgatott Tom Hanks-filmről
Inferno forgatási szünet
Fotó:
Facebook – Ron Howard

Az alkotók reményei szerint az Inferno lesz akkora mozisiker, hogy Dante művészetét és Firenzét annyira népszerűvé teszi, mint amennyire A Da Vinci-kód rengeteget lökött Leonardo Da Vinci népszerűségén és ismertségén. Tom Hanks természetesen újfent visszatért Langdonként – ő már Az elveszett jelképre is igent mondott, Ron Howard rendezővel ellentétben –, és a filmjeihez hasonlóan ezúttal is új társakat kap maga mellé. A főgenyát az a Ben Foster alakítja, aki még Lance Armstrongot is gonoszabbnak tudta mutatni a The Program című filmjében, mint amilyen, szóval gonoszfronton nem lesz hiba.

Inferno: tudj meg mindent a Budapesten forgatott Tom Hanks-filmről
Tom Hanks, Ron Howard és Felicity Jones
fotó:
Facebook/Ron Howard

Sienna Brooks doktornőt az a rendkívül tehetséges Felicity Jones alakítja, akit a magyarok is megcsodálhattak Stephen Hawking feleségeként A mindenség elméletében (ezért Oscarra is jelölték), és akinek az idei év lesz a nagy kiugrása, mivel az Inferno mellett ő játssza a főszerepet a Zsivány Egyes című decemberben megjelenő Star Wars-filmben.

Inferno: tudj meg mindent a Budapesten forgatott Tom Hanks-filmről
Firenze

Budapest szerepe

Apropó, Star Wars. Az Inferno című film premierjét a Sony eredetileg még tavaly decemberre tűzte ki, de aztán látva azt, hogy Az ébredő Erő mennyi embert érdekel, ezen a terven gyorsan változtatott. Ez talán nem is baj, ugyanis így Ron Howardnak alkalma nyílt egy utóforgatás erejéig visszatérni Budapestre, így elmondhatjuk, hogy kétszer is itt jártak Tom Hanksék hazánkban – és például tavaly nyáron egy Instagram-videóban arra is rácsodálkoztak, hogy milyen intenzív tud lenni felénk egy nyári jégeső –, aminek köszönhetően a magyar filmipar jó híre tovább nőhetett.

Mind Ron Howard, mind Tom Hanks jó fejnek bizonyult, már abban az értelemben, hogy előbbi a magyar rendezőknek, utóbbi pedig a hazai színészeknek adott egy többórás mesterkurzust az itt-tartózkodása alatt. A filmhez sok külső felvételt tavaly tavasszal vettek fel Firenzében, aztán nyárra Budapestre cuccolt át a stáb, ahol főképp Etyeken, a Korda-stúdióban forgattak, de például a Gutenberg téren is elcsípték Tom Hankset, amint Felicity Jones társaságában kórházi hálóingben szaladgált.

Inferno: tudj meg mindent a Budapesten forgatott Tom Hanks-filmről
A többi pizsamás képért kattints ide!

A filmet októbertől játsszák a világ mozijaiban, köztük Magyarországon is. Az első előzetesre jó eséllyel már nem kell sokat várnunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top