Sztárok

Az utolsó igazi filmcsillag – 25 tény, amit tudnod kell Elizabeth Taylorról

Elizabeth Taylor halálával egy nagy színésznőt és aranyszívű humanitáriust vesztett el a világ öt évvel ezelőtt. Mindemellett pedig híressé vált a szerelmi életéről is, a paparazzik kedvence volt, alig várták, hogy újabb férjeivel az oldalán tűnjön fel a színen.

Elizabeth Taylor egyszer úgy írta le saját magát, hogy ő az élő példája annak, hogy egy ember mi mindent élhet túl. Már gyerekként a színészi pályára lépett, ahonnan egészen odáig jutott, hogy az utolsó igazi filmcsillagként emlegették. Ismerjük életének mozzanatait, a problémáit az alkohollal, drogokkal, és hogy hét férje volt, bár nyolcszor kötött házasságot, de most 25 olyan tényt szedtünk össze, amit talán még nem tud mindenki róla.

1. Elizabeth Taylor volt az első színésznő az amerikai filmtörténelemben, aki 1 000 000 dollárt keresett egy filmmel, a Kleopátrával, 1963-ban.

2. Máig ő a legtöbbet címlapra került színésznő, rekordként tartják számon, hogy 15 éves korától kezdve 14 alkalommal szerepelt a Life magazin címlapján. A People magazin címlapján pedig csak Diana hercegnő körözte le a megjelenések számában.

Az utolsó igazi filmcsillag - 25 tény, amit tudnod kell Elizabeth Taylorról

3. Elizabeth Taylor annak a két színésznőnek egyike, akik egy prostituált alakításáért kaptak Oscar-díjat. A legjobb színésznő díját a Modern kaméliás hölgy főszerepéért ítélték neki.

4. Rajta kívül csupán négyen mondhatják el magukról, hogy egymást követően négyszer jelölték Oscar-díjra. Kétszer meg is kapta.

5. Utcát neveztek el róla Iowában.

6. Apja, Francis Lenn Taylor műkereskedő és alkoholista volt, anyja pedig színházi színésznőként dolgozott és határozott kézzel irányította a családot. Amerikából költöztek Londonba, itt született Elizabeth, ezért kettős állampolgárságot kapott.

7. Édesanyja gyakran mondogatta a lányának gyerekkorában, hogy különleges szépség. Ibolyaszínű pupilláját és dupla soros szempilláját genetikai mutáció okozta.

8. Először 9 éves korában vitték el szülei meghallgatásra az Universal Pictures és a Metro-Goldwyn-Mayer stúdióhoz. Mindkét stúdió azonnal szerződést ajánlott neki.

Az utolsó igazi filmcsillag - 25 tény, amit tudnod kell Elizabeth Taylorról

9. Az első nagy szerepét 12 évesen A nagy derby című filmben kapta. Később úgy nyilatkozott róla, hogy élete legizgalmasabb filmje. A forgatást pár hónapra el kellett halasztani, mert Taylor még túl alacsony volt a lovagláshoz, megvárták, hogy kicsit felnőjön a szerephez. Három hónap alatt 8 centit nőtt, és nőiesedni is kezdtek a vonalai.

10. A nagy derby forgatása alatt az MGM fogszabályzást írt neki elő, és be akarták festeni a haját, kiszedni a szemöldökét, hogy igazi színésznőnek nézzen ki, de a szülei csak a fogszabályzót engedélyezték.

11. A forgatáson leesett a lóról, emiatt élete végéig hátfájdalommal küzdött.

12. Az MGM 14 éves korától élete minden apró mozzanatát ellenőrizte, napi időbeosztást írtak elő neki az iskolába járástól kezdve a forgatásig mindenre. Esténként tánc- és énekórákra kellett járnia. Egy későbbi interjúban azt mesélte erről a korszakról, hogy az MGM egy nagy gyár volt, ami nem engedte, hogy igazi gyerekkora legyen.

13. Rövid ideig 17 éves korában William Pawley Jr. jegyese lett. Közben Howard Hughes iparmágnás felajánlott egy hat számjegyű összeget Taylor szüleinek, hogy adják hozzá feleségül, amit ők visszautasítottak.

14. Egy évvel később, 18 évesen hozzáment a szállodalánc-örököshöz, ifjabb Conrad “Nicky” Hiltonhoz. Az esküvőt, amit az MGM szervezett, nagy nyilvánosság előtt tartották. Ajándékként olyan menyasszonyi ruhát kapott a stúdiótól, amivel már a következő filmjét, a Papát reklámozták. Hiltonról hamar kiderült, hogy agresszív, bántalmazó, alkoholista férj, így 9 hónappal az esküvő után Taylor elindította a válást.

Az utolsó igazi filmcsillag - 25 tény, amit tudnod kell Elizabeth Taylorról

15. A színésznő nem szerette a történelmi filmeket, mert korábban kellett felkelnie, hogy a kosztümöt és a sminket elkészítsék. Egyszer azt mondta, hogy szerinte a legrosszabb alakítását egy ilyen történelmi filmben, a Brummel kapitányban nyújtotta.

16. 1952-ben ment hozzá az angol színészhez, Michael Wildinghez, akivel az Összeesküvők című film forgatásán találkozott. Két fiuk született, Howard és Christopher Edward. 1956-ban költöztek külön, és 1957-ben váltak el.

17. A második válása után egy hónappal újra férjhez ment a producer Michael Toddhoz, aki egy 29 karátos gyémántgyűrűt ajándékozott neki. Egy lányuk született: Elizabeth “Liza” Frances.

18. Karrierje csúcspontjának az 1958-as Macska a forró bádogtetőn című filmet tartotta. Két héttel a forgatás kezdete után férje, Todd gépe lezuhant. Az MGM nem hagyott időt gyászolni, három héttel férje halála után vissza kellett mennie dolgozni.

Az utolsó igazi filmcsillag - 25 tény, amit tudnod kell Elizabeth Taylorról

19. Todd halála után az énekes Eddie Fisher párja lett, aki elhagyta a feleségét, a színésznő Debbie Reynoldsot, hogy elvehesse feleségül Elizabeth Taylort. Óriási botrány kerekedett belőle, Taylort elítélte a közvélemény.

20. A Kleopátra forgatását többször le kellett állítani Taylor betegsége miatt, még az is felmerült, hogy helyettesítik őt Audrey Hepburnnel.

21. A Kleopátra forgatása alatt ismerkedett meg Richard Burtonnel, aki miatt elvált Fishertől. A válás után 10 nappal már Burton felesége lett. A férfi a világ legszebb és legnagyobb gyémántjaival halmozta el, köztük a híres 69 karátos, körte alakú Cartier-gyémánttal, amit el is neveztek róluk Taylor–Burton-gyémántnak.

22. Burtonnel közösen örökbe fogadtak egy német árvát, Mariát. A pár tizenegy közös filmet készített, miközben nagyvilági életet élt. 1960 és 1970 között 88 millió dollárt kerestek együtt. 1974 júniusában váltak el, hogy aztán 1975 októberében újra összeházasodjanak. Végül 1976-ban végleg szétváltak útjaik.

Az utolsó igazi filmcsillag - 25 tény, amit tudnod kell Elizabeth Taylorról

23. Még ebben az évben hozzáment hatodik férjéhez, John Warnerhez, akitől elvált 1982-ben. Ezek után 1991-ben következett a hetedik férj, Larry Fortensky, akivel öt évig bírta a házasságot. Híressé vált az esküvőjük, Michael Jackson neverlandi birtokán tartották a ceremóniát, és a fotókat egymillió dollárért adták el a People magazinnak, amit Taylor arra használt, hogy elindítsa belőle a saját AIDS-alapítványát.

24. A színésznő volt az első színészek egyike, aki az AIDS elleni küzdelemre áldozta az idejét és pénzét.

25. Elizabeth Taylor gyémántokat gyűjtött, a legértékesebb gyémántjai Burtontől származtak. Még könyvet is írt a gyémántokról My Love Affair with Jewelry címmel.

Olvass még többet legendás színészekről: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top