Sztárok

Életeleme a zene: köszöntjük a ma 70 éves Koncz Zsuzsát!

Koncz Zsuzsa mindig is féltve őrizte magánéletét. A házasságot kipróbálta, de nem jött be, gyereke nem született. A ma 70 éves énekesnő imád sportolni, és roppantul szeret kiabálni meccsnézés közben – már ha éppen van ideje meccset nézni két koncert vagy lemezfelvétel között.

Íme, Koncz Zsuzsa első tévés szereplése az 1962-ben először megrendezett Ki mit tud?-on. A tehetségkutatón Gergely Ágnessel lépett fel:

Koncznak ez a néhány perc indította el a karrierjét, a hatvanas években már az Illés, a Metro és az akkor még Pressert is felvonultató Omega (az úgynevezett nagy hármas) zenészeivel dolgozott együtt, a szövegeit pedig általában Bródy János írta – de ne szaladjunk ennyire előre.

Irány Pest és irány a színpad

Koncz Zsuzsa 1946. március 7-én született a Heves megyei Pélyen – ugyanott született az éppen 80 éves, és máig aktívan játszó Törőcsik Mari is, akinek az apja egyébként Koncz kántorként és tanárként dolgozó édesapjának volt a főnöke. Pélyről a család 1949-ben költözött Füzesabonyba, majd 1950-ben Zsuzsa a fivéreivel és édesanyjával Budapestre. Gimnazista volt, amikor feltűnt a Ki mit tud?-on, és annak ellenére, hogy azonnal népszerű lett, Koncz Zsuzsa jelentkezett a jogi egyetemre, ahova felvették, de nem végezte el. “Amikor felvettek, azt hittem, a jog az igazságról szól, majd gyorsan rájöttem, hogy nem azt kapom, amit vártam, és jogászként nem leszek boldog. De nagy szerencsémre már tizenhat éves koromban megismertem Bródy Jánost, akiből az lett, aki…! A harmadik-negyedik nagylemez táján feladtam az egyetemet.” 1967-ben főszerepet kapott a korszak egyik kultikus filmjében – ez volt az Ezek a fiatalok, melynek egyik főszereplője a 6 éve elhunyt Kállai Ferenc, illetve a fentebb említett három nagy zenekar tagjai, például az egykor sztriptízbárokban fellépő Zorán vagy Szörényi Levente. Sőt, még Zalatnay Sarolta is feltűnt a filmben.

Csúcsra ért – és fent is maradt

Koncz összesen öt lemezt készített az Illés zenekarral, ezek egytől egyig sikeresek voltak. Bródy szövegeinek azonban nekiment a hatalom, a dalokat cenzúrázták, többet nem adhattak le a rádióban. A Jelbeszéd című lemezt egyenesen betiltották.

Mivel a cenzúra roppant zavaró, Koncz elhatározta, hogy verseket fog énekelni, így született a Kertész leszek lemez. Pont olyan sikere lett, mint bármelyik elődjének, vagy tegyük hozzá: bármelyik ezt követő lemezének. Noha a nyolcvanas évek már új zenéket hozott, és új előadók kerültek reflektorfénybe, Koncz karrierje egy pillanatra sem hanyatlott. Lemezei rendre jól fogytak, koncertjei rendre telt házzal mentek.

Munka közben magánélet?

Koncz világéletében elzárkózott a magánéletét firtató kérdésektől. 1970-ben megházasodott, hozzáment Boldizsár Miklós író, dramaturghoz, később a frigy válással végződött. “A vége nem volt diadalmenet, de nem volt dráma sem – mesélt anno Koncz a Nők Lapja hasábjain. – Egyszerűen így alakult. Szakmailag is ellentmondásos korszaka volt az életemnek, hiszen a házasságom idején nőttem fel Bródy szövegein és Szörényi Levente zenéjén, albumokat készítettünk az Illés zenekarral, majd a Fonográffal, fontos dolgokat hoztunk létre.” Egyébként: az énekesnő egyszer azt mondta, hogy a nyolcvanas években vált felnőtté, és az volt élete legboldogabb időszaka. Ezek szerint (ha szigorúan matekozunk), akkor 34 évesen lépett a felnőtté válás útjára, tehát 24 évesen, gyerekként aligha állt készen a házasságra.

Koncz egyébként felnőttként sem beszélt a magánéletéről, mindössze annyit lehet tudni róla, hogy nem született gyereke. Hangsúlyozta: amit meg akar mutatni magából a világnak, azt láthatja a közönség a színpadon, és hallhatja a dalaiból.

Megnézem
Összes kép (1)

A francia kapcsolat

Koncz már gyerekkorában elhatározta: meg fog tanulni franciául. A nagymamája testvére élt Franciaországban, és számos csomagot küldött a családnak. “Egyetemistaként voltam nála az elzászi Colmarban, ahol egy fesztiválon a francia ’első ligán’ kívül Cliff Richard és a Shadows is fellépett. Óriási élmény volt! – mesélte Zsuzsa a Nők Lapjának. – Magyarországon akkoriban csak esztrádműsorok voltak: énekelt valaki két számot, és jött a következő. A francia tapasztalat hatására lettem az első énekes, aki egyedül, saját műsorral lépett fel itthon. Hozzátenném: ehhez Bródy szövegeire is szükség volt! Később sokszor szerepeltem, koncerteztem, lemezt is készítettem Franciaországban, megnyertem egy dalfesztivált, a francia tévében még műsort is vezettem. Ezekről itthon nemigen tudtak, de a franciák jegyezték.” Koncz 2001-ben vette át a Francia Becsületrendet, ami magas kitüntetés Franciaországban. Itthon olyan díjakkal büszkélkedhet, mint a 

  • a Kossuth-díj,
  • a Liszt Ferenc-díj,
  • a Huszka Ferenc-díj,
  • a EMeRTon díj,
  • az Arany Zsiráf díj,
  • a Gundel Művészeti díj,
  • a Prima Primissima díj,
  • a Radnóti Miklós antirasszista díj,
  • illetve átadták neki a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét is.

“A Becsületrend indoklásában az is szerepelt, hogy a francia kultúra propagandistájaként magyar fiatalok generációira gyakoroltam hatást… Örültem! Aztán a kitüntetés felkerült a polcra, és én mentem tovább az utamon, mert mindig az a fontos, hogy a jelen közönsége miként fogadja a régi meg az új dalaimat. És az, hogy elismerjenek olyan emberek, akiket nagyra tartok. Óriási megtiszteltetés volt, hogy egyszer Göncz Árpád is eljött egy koncertemre, és azt mondta, hogy számára a Ha én rózsa volnék című dalom a második Himnusz.”

Sportolni, sportolni, sportolni… focit nézni

Az énekesnő gyerekkorában kézilabdázott és korcsolyázott, felnőttként pedig (állítólag Halász Judit unszolására) rákapott a síelésre. A sportot azonban nemcsak művelni, hanem nézni is szereti, különösen a focit. 2013 decemberében a Blikknek nyilatkozta, hogy a célratörő német focit szereti. “Ha lehet, nézem a Barcelonát és a német bajnokságot is, ahol a Borussia Dortmundnak szurkolok – mondta a lapnak. – Odavagyok Messiért, Ryberiért, de Ibrahimovich is fantasztikus figura, engem emlékeztet Zidane-ra. Szóval komoly focidrukker vagyok, végigordibálom a meccseket, a társaságban előre figyelmeztetek mindenkit, hogy én aztán szívből szurkolok.”

Nem áll le

Koncz Zsuzsa karrierjéről kijelenthető: a hatvanas évek óta töretlen. Ma is telt házas koncerteket ad, ennek talán egyik kulcsa, hogy az utóbbi húsz évben is készített lemezeket, és nem kizárólag a ún. “hőskorszak” dalaiból él. Mindig is szeretett a fiatalabb generációk tagjaival dolgozni, például a KFT-s Bornai Tiborral, vagy a sajnálatos módon három éve, 47 évesen elhunyt Cipővel.

Zsuzsa 28 stúdióalbumot, 5 koncertlemezt és 79 kislemezt jegyez itthon, külföldön is számos önálló lemezt készített, és szerepelt válogatásalbumokon. Kulturális hatása nemcsak országunkon, hanem egész Európán átível. Koncertezett az USA-ban, Brazíliában, Kubában, de még Japánban is. Légies, ámde fajsúlyos és karakteres énekesnő, az utóbbi 50 év könnyűzenéjének egyik legfontosabb és legelegánsabb hazai előadóművésze. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top