Sztárok

Egy sztár, akiről alig tudunk valamit – Bemutatjuk Borat és Brüno alakítóját, Sacha Baron Cohent

Sacha Baron Cohen nemcsak a világ leggátlástalanabb, hanem a legtitokzatosabb komikusa is egyben. Többnyire csak az általa játszott karakterek bőrébe bújva ad interjúkat, így nemcsak a magánéletét, hanem a karrierje színfalak mögötti pillanatait is jórészt homály fedi. Megpróbáltuk a lehetetlent: bemutatni az embert, aki nem akarja, hogy bemutassák.

2016-ot írunk, így hiába akarja valaki, hogy az emberek felejtsék őt el, amikor épp nem a legújabb filmjére váltanak jegyet, ez manapság már megvalósíthatatlan. Hiába titokzatoskodik Sacha Baron Cohen, akadnak információk, amik szárnyra kelnek róla, és egy-egy kivételes esetben maga is úgy dönt, hogy nem valamelyik karaktere jelmezében marháskodva, hanem önmagaként ad interjút, mint ahogy tette ezt például új filmje, az Agyas és agyatlan premierje kapcsán, amikor egy amerikai podcastbe ment el vendégként, és beszélgetett másfél órát a műsorvezetővel. Ezekből a ritka pillanatokból próbáltam kisilabizálni, kicsoda valójában Sacha Baron Cohen, és mi a legfontosabb, amit tudni lehet róla.

Egy sztár, akiről alig tudunk valamit – Bemutatjuk Borat és Brüno alakítóját, Sacha Baron Cohent

Cohen magánélete már csak azért sem maradhat teljes titokban, mert épp egy ismert színésznőt (Isla Fisher) vett el feleségül, akivel már három közös gyermeke született. Fisher az a színésznő, aki mindenki számára ismerős, de amikor a nevét kérdezik, mindenki simán rávágja, hogy ő Amy Adams. Ez ugyan távol áll az igazságtól, de tény, hogy egy Amy Adams-hasonmásversenyt bármikor megnyerne. A magyar nézők jobbára a Szemfényvesztőkből és az Egy boltkóros naplójából ismerhetik a színésznőt.

Baron Cohen a merész, társadalomkritikus humort keveri az alpárisággal. Állítása szerint hajlamos elvetni a sulykot, és néha maga is elgondolkodik azon, nem esett-e túlzásba. A fő inspirációját a Monty Python szkeccseiből, azon belül is Az élet értelme című filmjük azon jelenetéből szerezte, amikor az étteremben a dagadt vendég kipukkadásig zabál.

A komikus nem szimplán csak műveli a humort, hanem tanulta is, méghozzá nem is akárhol. És itt most nem arra gondolunk, hogy alma materjában, Cambridge-ben (igen, Borat alakítója doktori címmel rendelkezik) tagja volt az egyetem színházi társulatának, hanem arra, hogy Párizsban bohócmesterséget tanult Philippe Gaulier mesterbohóc irányítása alatt.

Egy sztár, akiről alig tudunk valamit – Bemutatjuk Borat és Brüno alakítóját, Sacha Baron Cohent

A színészt a sajtóban legtöbbször Peter Sellershez vagy Andy Kaufmanhoz szokták hasonlítani, vagyis olyan komikusokhoz, akik maguk is teljesen eltűntek az általuk játszott szerepekben. Sacha Baron Cohen mindig a legnagyobb megtiszteltetésnek érzi, ha Peter Sellershez hasonlítják, akit a példaképének tekint, viszont Andy Kaufmanhoz nem hasonlítaná magát. Hogy miért? Mivel Kaufmannak egyáltalán nem volt fontos, hogy vicceivel megnevettesse a közönségét, hanem elsősorban önmagát szórakoztatta, és ezzel a hozzáállással Baron Cohen egyáltalán nem tud mit kezdeni: ő azért lép a reflektorfénybe, hogy másokat megnevettessen.

Híres arról, hogy amikor szerepben van, lehetetlenség őt kizökkenteni. Ha felveszi Borat, Brüno vagy Ali G gúnyáját, amíg a jelmezek rajta vannak, addig úgy beszél, cselekszik és gondolkodik, ahogy a karakterei, akár egy nap 12-14 órán át folyamatosan. Az egyik legendás sztorijában a kazah riporterként, Boratként a romániai forgatáson a falusiakkal kellett együtt innia, és folyamatosan azzal heccelte őket, hogy ő nem egy hároméves kislány, ezért töltsenek neki rendesen. A végére 21 csurig töltött pohár bort ivott meg, és ezután kiment a WC-re. Miután sokáig nem jött vissza, a helyiek – köztük a film aggódó rendezője – utánamentek, és megtalálták, ahogy WC-re hajtott fejjel, totál kiütve alszik. A rendező aggódva próbálta felébreszteni, mert félt, hogy ilyen állapotban a falusiak szeme láttára kiesik a karakterből, de amint magához tért, az volt az első mondata Borat akcentusával, hogy “Még több bort akarok!”.

Egy sztár, akiről alig tudunk valamit – Bemutatjuk Borat és Brüno alakítóját, Sacha Baron Cohent

A karakterbe bújást annyira komolyan veszi, hogy még az alsóneműjét is a karakter szellemében választja ki. A wannabe fekete rapper Ali G-ként Tommy Hilfiger bokszeralsókat, a meleg riporter Brünóként férfitangát, a kazah riporter Boratként régimódi fecske alsógatyát hord. Állítása szerint Sacha Baron Cohenként egyáltalán nem hord alsógatyát, de lehet, hogy csak viccelt.

Egy sztár, akiről alig tudunk valamit – Bemutatjuk Borat és Brüno alakítóját, Sacha Baron Cohent

Egyetlen alkalommal viselt álszőrzetet, mégpedig A diktátor Aladeen tábornokaként, mert képtelen volt olyan hosszú szakállat növeszteni. Borat esetében hat héten át kellett a bajszát és a pajeszát növesztenie, Ali G-ként a pajesznövesztés négy héten át tartott, Brünóként pedig az egész testén teljes szőrtelenítésen esett át, és a feleségének, Isla Fishernek több mint egy éven át el kellett viselnie, hogy a férje úgy néz ki, mint egy meleg szupermodell.

Egy sztár, akiről alig tudunk valamit – Bemutatjuk Borat és Brüno alakítóját, Sacha Baron Cohent

Sacha Baron Cohen nem tartja magát társasági embernek, különösen azóta nem, hogy igazán ismertté vált. A megosztó humora miatt számtalan rajongója is van ugyan, de rengetegen vannak azok is, akik gyűlölik őt, és mivel sokan nem tudják eldönteni, hogy mikor színészkedik, és mikor adja önmagát, ezért az emberek nagy része zavarba jön a társaságában. Bár vannak barátai – a filmjeiben gyakran dolgozik együtt ugyanazokkal az emberekkel –, ma már a fenti okokból inkább otthon ülős típusnak tartja magát.

Egy sztár, akiről alig tudunk valamit – Bemutatjuk Borat és Brüno alakítóját, Sacha Baron Cohent

A nagymamája fitneszoktató volt, aki még 99 évesen is a test karbantartására nevelte a nyugdíjas társait. Tavaly hunyt el.

A tévéműsorában, a Borat-filmben valamint a Brüno mozifilm egy részében is valódi álinterjúkat láthatunk olyan emberekkel, akiket erre befűztek. Baron Cohen a karakterei idiotizmusát leginkább arra használja, hogy általa előhozza az interjúalanyai legsötétebb oldalát, hiszen egy nyilvánvalóan idióta alak mellett az emberek kevésbé félnek kimutatni a foguk fehérjét. A színész nagy szívfájdalma, hogy az időközben elért népszerűsége és ismertsége miatt az álinterjúzást abba kellett hagynia, mert már szinte mindenki felismerte. Ezért az utolsó két nagy filmjében, A diktátorban és a héten bemutatott Agyas és agyatlanban már hagyományos mozifilmes eszközökkel dolgozik, és előre megírt és megrendezett jeleneteket láthatunk.

Amikor még az álinterjúit csinálta, biztonsági okokból mindig a közelben állt egy furgon, hogy szükség esetén a lehető leggyorsabban el tudjanak menekülni. A felvétel előtt mindig alaposan körbenéztek, és megkeresték a lehetséges vészkijáratokat. A forgatások idején Sacha Baron Cohen mellett mindig volt egy biztonsági ember, aki elsősorban attól próbálta megvédeni őt, hogy letartóztassák. Ha menekülni kellett, meg sem álltak az állam határáig, és csak azután lassítottak, hogy átléptek egy másik amerikai államba.

A Borat forgatása idején az FBI aktát vezetett róla, mivel rengeteg feljelentést kaptak, hogy egy arab terrorista bombát szállít egy fagyis furgonban Amerika országútjain. Egy idő után a Fehér Házban is listára került, ugyanis nem akarták, hogy politikusaik az álinterjúk áldozatául essenek.

Egy sztár, akiről alig tudunk valamit – Bemutatjuk Borat és Brüno alakítóját, Sacha Baron Cohent

Olvasnál még Sacha Baron Cohenről?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top