nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Sztárok
Meghalt Psota Irén

Meghalt Psota Irén

Elhunyt Psota Irén, a nemzet színésze. A hírt a Madách Színház tudatta.
NLCafé
f Ajánlom

Psota Irén Kossuth-díjas színésznő komoly betegséggel küszködött, nemrég újra kórházba is került, mert fulladozni kezdett. 

A Madách Színház mély megrendüléssel tudatja, hogy elhunyt Psota Irén, a Madách Színház művésze, a nemzet színésze, kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Psota Irén 86 éves korában, 2016. február 25-én, hosszan tartó betegség után, szívelégtelenség következtében, álmában hunyt el. Psota Irént a Madách Színház saját halottjának tekinti, temetéséről később történik intézkedés – közölte a színház.

Meghalt Psota Irén

Psota Irén 1929. március 28-án született Budapesten. Gyermekkorától a színészi pályára készült.

1952-ben végzett a Színművészeti Főiskolán, és azonnal a Madách Színházba szerződött. 1980–90-ig a Népszínház, majd a Nemzeti Színház művésze volt, 1990-ben visszatért a Madách Színházba, amelynek visszavonulásáig tagja maradt. 

Klasszikus és kortárs drámák, vígjátékok és musicalek főszerepeinek tucatjait játszotta el hosszú és tartalmas pályafutása során. Minden műfajban és minden szerepében kiemelkedőt alkotott. A színpadon és a magánéletben is rendkívüli hatással volt a kollégáira és a közönségre. Egyedi orgánuma és megjelenése különlegessé tette a legkülönlegesebbek között. Szeretett élni, és az élet is szerette őt.

Meghalt Psota Irén

Utolsó színházi munkája a Psota, Psota, Psota! című önálló estje volt a Madách Színházban. A 80. születésnapja után, 2009. április 11-én, szombaton este játszott utoljára, aznap vonult vissza a színpadtól. Psota Irénnel a Madách Színház és a magyar színháztörténet legendás színésznője távozott.

Utolsó gondolat Psota Iréntől: “Gyönyörűséges pokol ez a pálya. És az élet? És ez így együtt? Hát?!” – olvasható a Madách Színház oldalán. 

 

Megosztás Facebookon