Sztárok

regi_Ezzel fordulnak a legtöbben nőgyógyászhoz, egyszer biztosan te is jártál így

Nőként nem is kell találgatnunk, hogy mi az a probléma, amivel a legtöbben szembesülünk, legalább egyszer életünk során. Képesek vagyunk akár orvosról orvosra járni, hogy végre megoldódjon ez a kellemetlen tünet. Biztosan sejtitek, hogy a hüvelyfolyásról van szó. Valójában kevesen tudják, hogy milyen okok húzódnak meg mögötte, ezt derítjük ki most. Másik, a változó korú nők több mint felét érintő gond a hüvelyszárazság. Sajnos mindkét esetben eddig csak tüneti kezelések léteztek.
Ezzel fordulnak a legtöbben nőgyógyászhoz, egyszer biztosan Te is jártál így

Először néhány szó az élettani hüvelyi folyásról. Szerepe a hüvelyfal nedvesen tartása, a hüvely öntisztulásának biztosítása, valamint az egészséges hüvelyflóra fenntartása. Az élettanilag termelődő váladék távozása során keveredik a lelökődött nyálkahártyasejtekkel, baktériumokkal, egyéb, nem hüvelybe való anyagokkal, ezáltal biztosítja a folyamatos tisztulást. Általában fehér vagy halványsárga színű, szagtalan vagy nagyon enyhén halszagú. Mennyisége és szaga függ attól, hogy mennyi szennyeződés van a hüvelyben.

A hüvelyi folyás fontos figyelmeztető jel: a folyás maga nem betegség, de annak kóros megváltozása fertőzés tünete lehet. Mindig a mögötte meghúzódó okot és nem a tünetet kell kezelni!

Manapság nincs is olyan nő, akinek életében legalább egyszer ne lett volna kóros folyása. Ez az egyik leggyakoribb ok, amivel nőgyógyászhoz fordulnak a nők. Lehet ez egy egyszeri fertőzés okozta panasz, de vannak visszatérő, éveken keresztül múlni nem akaró, makacs fajtái is.

Sajnos a hagyományos orvoslás a nőgyógyászati folyások esetében szinte csak a tüneti kezelésre koncentrál, és lokális szerekkel (kúp, kenőcs), illetve antibiotikumokkal próbálja visszaszorítani a tüneteket, ami sok esetben csak tovább fokozza az alapproblémát, és az időleges javulást követően legtöbbször felerősíti azt.

Ezzel fordulnak a legtöbben nőgyógyászhoz, egyszer biztosan Te is jártál így

A kóros folyás hátterében szinte minden esetben gyulladás áll. Megkülönböztetünk baktériumok, protozoák (Trichomonas), valamint gombák által okozott gyulladásokat. Ez a három fertőzésfajta teszi ki a hüvelygyulladások kb. 90 százalékát. A fennmaradót vírusfertőzések, valamint allergiás és kémiai gyulladások adják.

A hüvelyi fertőzések tipikus tünetei a hüvelyi folyás, a váladék mennyiségének, színének és szagának szembetűnő megváltozása és a nemi szervek égő-viszkető érzése. Minden folyás esetén kötelező a hozzáértő szakember által elvégzett vizsgálat! Még a legártalmatlanabbnak tűnő folyás mögött is meghúzódhatnak komoly bajok. A fertőzések közül néhány a partnernél is panaszt okozhat.

Azért fontos a kóros hüvelyi folyások kezelése, mert elhanyagolt esetekben a fertőzés a méhre és a petefészekre is kiterjedhet, idült kismedencei gyulladást, meddőséget, legrosszabb esetben nőgyógyászati rákot okozhat.

Ezzel fordulnak a legtöbben nőgyógyászhoz, egyszer biztosan Te is jártál így

Fertőzés okozta hüvelyi folyás esetében partnerünk kezeltetése is fontos szerepet játszik a további fertőzés elkerülése végett.

Megtudtuk tehát, hogy az egészségesen működő hüvely rendszeresen termel némi váladékot, ami teljesen normális. Ebben az esetben a hüvelyfal nedves, köszönhetően a hüvelyváladék általi vékony rétegnek, valamint a hüvelyfal kollagénállományának. Mi a helyzet akkor, ha pont az ellenkezőjét tapasztaljuk, és hüvelyszárazságban szenvedünk?

A kóros hüvelyfolyás mellett a hüvelyszárazság az egyik, minden harmadik nőt érintő panasz. Változó kor idején már a nők felét érinti ez a probléma. Kezdetben a páciens kisebb irritációt észlel, később azonban ez súlyosbodhat, és kihathat az általános közérzetre és a szexuális életre is.

Menopauza alatt az ösztrogénszint leesik, emiatt a hüvelyi nyálkahártya kollagénállománya és a vérellátottsága is csökken, elindul egy sorvadási, azaz atrófiás folyamat. Emiatt a hüvelyfal vékonyabbá, szárazabbá válik és a rugalmassága is csökken. A vagina érzékeny, ezért nemi együttlét során égő érzés, fájdalom léphet fel. Esetenként vérzés is előfordul. A hormonhiány miatt a szervezet kevesebb hüvelyfolyadékot termel, aminek az összetétele is megváltozik. Sajnos emiatt a nők hajlamosabbak változó korban a különböző hüvelyi fertőzésekre. Ezek a problémák pedig nincsenek jó hatással a hölgyek szexuális kedvére.

Ezzel fordulnak a legtöbben nőgyógyászhoz, egyszer biztosan Te is jártál így

A menopauzán kívül a hüvelyszárazság kialakulhat az alábbi okok következtében is:

  • szülés és szoptatás,
  • sugárzás, kemoterápiás kezelés,
  • petefészek műtéti eltávolítása,
  • méhmióma vagy endometriózis kezelésére alkalmazott gyógyszer,
  • allergia, megfázás, antidepresszánsok.

A hüvelyszárazságot nehéz kezelni, akárcsak a folyások esetén, lokális szereket alkalmaznak, amelyek ideig-óráig tüneti kezelésként enyhíthetik a panaszt. Másik megoldás lehet a hormonpótlás. Ebben az esetben nagyon fontos a teljes körű kivizsgálás és a személyre szabott terápia, amelyet a hormonpótlásban tájékozott, tapasztalt szakember állít össze. Sajnos a hormonpótlást sok esetben a szakorvos kellő háttértudás és kivizsgálás nélkül végzi, ezért káros mellékhatásai lehetnek. Emiatt még mindig sokan ódzkodnak a hormonpótlástól, maguk az orvosok is.

Ma már Magyarországon is elérhető az a technológia, amely segítségével fájdalommentesen, nem tüneti kezelést végezve csupán, lábadozási idő nélkül lehet akár véglegesen megoldani ezeket a makacs problémákat!

A Petite LadyTM intim lézeres terápia segítségével 360°-ban lézer sugarat juttatunk a hüvelyfal alsóbb rétegeibe, a felhámon keresztül, a mély szöveti állományt is elérve.

Ennek köszönhetően a hüvelyfal teljes vastagságában kicserélődik a kollagénállomány, megújul a hüvelyi nyálkahártya, és így visszaáll a normális mennyiségű hüvelyváladék-termelés. A Petite LadyTM kezelés során az elgyengült, fertőzésekre hajlamos nyálkahártya megújul, és visszaáll a normál hüvelyflóra. Ezen felül a lézerfény természetes antibakteriális hatásának köszönhetően a fertőzést okozó baktériumok, vírusok is elpusztulnak.

A kezelésnek köszönhetően nincs szükség gyógyszeres terápiára, és a további fertőzések, valamint az általuk okozott kóros hüvelyi folyás is megszüntethető.

Ezzel fordulnak a legtöbben nőgyógyászhoz, egyszer biztosan Te is jártál így

Az ingyenes konzultáción diplomás szülésznőkkel minden problémádat nyugodtan átbeszélheted, a Petite LadyTM kezelést nőgyógyász szakorvos végzi. Jelentkezz Te is konzultációra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top