Sztárok

Eleinte az anyja könyörgött neki szerepért – ma 50 éves Ben Stiller

Ötvenéves lett ma Ben Stiller. A színész-komikus állítja: élete nőinek segítsége nélkül ma aligha lehetne világhírű.

Ben Stillerről kijelenthetjük, hogy beleszületett a szórakoztatóiparba. Apja, Jerry Stiller és édesanyja, Anne Meara komikusok voltak, közös produkciójukkal számtalanszor felléptek a hatvanas és hetvenes évek legnépszerűbb amerikai tévéműsorában, a The Ed Sullivan Show-ban. A szereplés ekkor egyenes utat jelentett az ország legnagyobb színházaiba, így a páros sokat turnézott, Stiller pedig a színpad széléről vagy a nézőtérről figyelte a produkciót, és álmodozott, hogy egyszer ő is híres komikus lesz. Az lett.

Anne Meara és Jerry Stiller
Anne Meara és Jerry Stiller

A szülei sosem tiltották a színpadtól “A mi szakmánk tele van olyan emberekkel, akik a gyerekeiket óva intik a szórakoztatóipartól. De Anne-nel mi olyannyira szerettük a munkánkat, hogy eszem ágában nem volt azt mondani Bennek, hogy menjen jogásznak vagy orvosnak ahelyett, hogy a színpadon vagy a mozivásznon keresné a betevőjét” nyilatkozta egyszer Stiller apja, Jerry.

Jerry és Ben Stiller
Jerry és Ben Stiller

Édesanyja sokat segített neki

Stillert rendre kivágták a színpadi és a filmes meghallgatásokról. “Sokáig próbálkoztam, mígnem besokalltam. Végül kaptam egy epizódszerepet egy sorozatban, aminek anyám ismerte az íróját. Beprotezsált.” A színész állítja, hogy enélkül a kezdőlökés nélkül semmire nem jutott volna, és mehetett volna jogásznak vagy orvosnak.

Ben Stiller a Kate és Allie c. sorozatban (1986)
Ben Stiller a Kate és Allie c. sorozatban (1986)

“Mindig is jobb voltam viccben, mint drámában” – állítja Stiller, aki a kilencvenes évek végén többek közt Owen Wilsonnal, Will Ferrell-lel és Jack Blackkel megalapította a Frat Packet, és számos sikeres filmet forgattak együtt. Ezek közt van például Ben Stiller Zoolander című filmje, melynek jövőre érkezik a második része, de komédiázott már együtt Stiller és Jack Black is, hogy csak kettőt említsünk.

Owen Wilson és Ben Stiller a Zoolanderben
Owen Wilson és Ben Stiller a Zoolanderben

A filmet Stiller írja és rendezi, sőt a főszerepet is ő játssza. A kritikusok szerint a 2016-os év egyik nagy durranása lehet, főleg, hogy Stiller mellett Penélope Cruz is bizarr szerepet vállalt benne, pedig kislánya születése óta, az utóbbi két évben csak ritkán áll kamerák elé.

Igazi nőcsábász volt

Ma már példás családapa, de Stiller anno óriási szoknyapecér volt. A kilencvenes években randizott például Calista Flockharttal (aki ma Harrison Ford felesége), illetve Amanda Peettel és az Elemi Ösztönből ismert Jeanne Tripplehornnal.

Jeanne Tripplehornnal és Amanda Peettel
Jeanne Tripplehornnal és Amanda Peettel

2000-ben vette el Christine Taylort, akit egy forgatáson ismert meg. Lányuk, Ella tizenhárom, fiuk, Dempsey tízéves. Stiller állítja, a munkáit mindig úgy igazítja, hogy este és reggel is tudjon időt tölteni a gyerekeivel – a család egyébként minden nyáron elvonul egy hónapra egy tóparti házba, ahol maximum a közeli rokonok és barátok látogathatják meg őket egy-egy napra.

Ben Stiller, Christine Taylor és lányuk Ella
Ben Stiller, Christine Taylor és lányuk Ella

Társ, barát és kolléga – a feleségére bízza magát

Feleségével Stiller nemcsak a házát, hanem a munkáját is megosztja. Christine ugyanis segít neki írni, játszik a filmjeiben (a Zoolanderben egy újságírónőt alakít, aki hülyének nézi őt, majd beleszeret), és intézi produkciós cégük ügyes-bajos dolgait. “Sőt, még ő a családfő is. Mindig az övé az utolsó szó, és mindig tud hideg fejjel dönteni. Akár a gyerekekről, akár a melóról van szó.”

Ben és Christine egy New York-i díjátadón
Ben és Christine egy New York-i díjátadón

 Nem kér Hollywoodból

A színész New Yorkban született, és akárcsak egy másik híres New York-i, név szerint Woody Allen, ő is irtózik Los Angelestől és Hollywoodtól. “Csak akkor megyek oda, ha forgatok. Próbálok távol maradni, amennyire csak lehet, mert Hollywood szörnyen képmutató világ. Ha lenne tél, talán szeretném, de még az sincs. Mindig csak süt a nap.”

Ben és családja régi hollywoodi háza
Ben és családja régi hollywoodi háza

A Stiller família egyébként New York mellett él egy csendes, alig háromezer főt számláló városban, Valhallában.

Ben Stiller apja, Jerry sűrűn látott vendég mostanában. Idén május 23-án, nyolcvanhat éves korában ugyanis elhunyt a színész édesanyja, Anne. “Attól a pillanattól kezdve az én dolgom lett, hogy apámat jó kedvre derítsem” – nyilatkozta Stiller, és hozzátette, hogy nincs olyan nap, amikor ne beszélne az apjával, sőt rászoktatta őt a golfra is, amit eddig egyáltalán nem kedvelt.

Ben with his wife Christine Taylor and his parents Anne Meara and Jerry Stiller
Ben feleségével Christine Taylorral, és szüleivel Anne Mearaval és Jerry Stillerrel

A viccet komolyan veszi

Ben Stiller évek óta számos állatvédő szervezetet támogat, sőt egy ideje vegetáriánus, de ha nevettetni kell, akkor még egy pandát is képes véresre verni – bár az roppantul zavarta, hogy egyes állatvédők elítélték a Trópusi Vihar alábbi jelenete miatt. “Tessék csak nevetni. A viccen ugyanis nevetni kell.”

  •  Ben Stiller leiskolázza az önimádókat: a Zoolander 7 GIF-ben

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top