Sztárok

Ez nem mese! – Ők voltak a történelem legutáltabb mostohái

Sokan úgy hiszik, hogy gonosz mostohák csak a mesékben léteznek, pedig a való életben bizony szintén feltűnnek.

Akinek többet ért a mostohafia holtan, mint élve

Mary Ann Cotton a legtöbb mostohaszülővel ellentétben nem tett különbséget saját és nevelt gyermekei között, de sajnos ez nem pozitív jellemzés róla. Saját utódaival ugyanolyan kegyetlenül bánt el, mint a mostohafiaival. Már huszonévesen öt gyermeket szült, akik közül négyen rejtélyes körülmények között haltak meg, majd következő gyermekei is eltűntek még újszülött korukban, az édesapákkal együtt.

Utolsó férje megismerkedésükkor már özvegy volt, két kisfiúval, akiknek mostohaanyja az akkor már sok-sok gyermeket és férjet meggyilkolt Mary Ann lett. Saját, egyetlen megmaradt fiát, Robertet és a két kicsit egy ideig nevelgette, többször váltott lakóhelyet is, hogy nehogy a nyomára bukkanjanak, vagy feltűnjön valakinek, hogy csak úgy hullanak körülötte az emberek.

Sokáig azonban ezúttal sem nyughatott. Amikor tudomására jutott, hogy mostohafia, Charles Edward életbiztosítással rendelkezik, elhatározta, hogy megöli a tízéves kisfiút, majd felveszi az utána járó pénzt. Vesztére azonban elkövetett egy hibát, amely végzetesnek bizonyult, ugyanis megjósolta egy hivatalnoknak egy beszélgetésük során, hogy a gyermek rövidesen meg fog halni, pedig teljesen egészséges volt. A jóslatot a férfi furcsállta és komolyan vette, így amikor a kis Charles nemsokára valóban meghalt, nyomozást indíttatott. A boncolás során kiderült, hogy a gyermekkel arzénmérgezés végzett, ahogyan a többi családtaggal is, akiket sikerült exhumálniuk a hatóságoknak. Mary Ann Cottont mostohafia meggyilkolásáért végül 1873-ban felakasztották.

Mary Ann Cotton
Mary Ann Cotton

A nő, akinek a házából nem volt kiút

A norvég származású Belle Gunnes az 1800-as évek végén érkezett Amerikába, ahol kedvenc időtöltése az volt, hogy újabb és újabb férjeket vadászott magának, akiket egy idő után eltett láb alól, saját és mostohagyermekeivel együtt, de azok sem menekültek előle, akik terveinek útjában álltak.

Első férjétől négy saját gyermeke született, akik apjukkal együtt meghaltak, és életbiztosításuk révén szép összeget hagytak maguk után Belle számára. A következő férjének már két kislánya volt, amikor megismerkedtek egymással, és mindketten a gyilkos mostohának estek áldozatul. Egyikük még csecsemőkorában titokzatos módon meghalt, nem sokkal később, hogy Belle a házhoz kerül. Másikuk, az idősebb Jennie akkor vesztette életét, amikor kérdőre vonta mostoháját, hogy mi történt testvérével és az időközben szintén elhunyt apjával.

Miután mostohagyermekei már nem álltak az útjában, és az életbiztosításokat is felvette utánuk, újabb és újabb kérőket toborzott maga köré, akik szintén gyanús körülmények között tűntek el a házában, persze miután kicsalta az ő pénzüket is.

1908-ban Belle háza porig égett. Hogy szándékosan tette-e, hogy elfedje a valóságot, vagy véletlen baleset történt, senki nem tudta. A romok eltakarításakor azonban rábukkantak a ház alá elásott gyermekek és felnőttek holttesteire, akikkel mérgezés vagy kegyetlen, baltás gyilkos módszer végzett. A házban nem találták meg Belle holttestét, csak a fogait, ezért halottnak nyilvánították, de a legtöbben úgy gondolták, ez volt a csel, hogy tovább állhasson, és újabb mostohagyerekeket gyilkolhasson a haszonért.

Belle Gunnes mostohagyermekeivel
Belle Gunnes mostohagyermekeivel

A mostohaapa, aki óvodáskorút vitt a harctérre

II. Rákóczi Ferenc mostohaapja Thököly Imre volt, akiről így írt anno: “Anyánk, a te szolgáló leányod, férjének személyében kígyót fogadott ágyába.”

E sorokból egyértelműen látni, hogy a gonosz mostoha fogalma nem merül ki nők személyében, hanem olykor egy-egy mostohaapát is lehet gyűlölni, ahogyan a későbbi fejedelem is tette gyermekkorában. Talán nem is véletlenül, hiszen Thökölynek mindennél fontosabb volt a politika, a harc, mint a családja és fogadott fia épsége. Nem gyermekként bánt vele, hanem leendő katonaként, akit már hatévesen a csatatérre vitt magával. Három évet töltöttek csupán együtt, de ez bőven elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy Rákóczi egy életre meghatározó, negatív élményeket szerezzen kiskorában.

Thököly maga is árvaként nőtt fel, így fogalma sem volt arról, hogy mostohaapaként hogyan viselkedjen egy gyerekkel. Számára a politikai törekvések voltak az elsődlegesek, ügyet sem vetett arra, hogy egy hatévesnek milyen igényei vannak. Rákóczinak már ekkor meg kellett ismernie, milyen a katonaélet, és ez nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is nagyon megterhelte őt, különösképpen, hogy édesanyja, Zrínyi Ilona a táborokban nem lehetett vele. A gyermeknek külön sátorban kellett laknia, ahol magát kellett ellátnia, már ha volt miből, ugyanis sokszor éheztek, ráadásul télen komoly betegségekkel is számolnia kellett.

Amikor egy ütközet során csak egy hajszálon múlt az élete, még túltette magát ezen ő és az édesanyja is, de amikor Thököly arra vetemedett, hogy elmegy a törökökhöz tárgyalni, és magával viszi mostohafiát is túszként, Zrínyi Ilona nem engedte őt többé a gyermek közelébe.

Zrínyi Ilona és Thököly Imre
Zrínyi Ilona és Thököly Imre

Nem csak gonosz mostohák vannak, ebben a témában olvashatsz az alábbi oldalakon:

  • A mozaikcsaládok működéséről itt olvashatsz.
  • A nevelt gyerek is el tudja fogadni a mostohát, ahogyan ebből a cikkünkből is látszik, van jó módszer.
  • Azért akadnak, akik el tudják fogadni az új párjuk gyerekét, ahogyan ebben a történetben is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top