Sztárok

Kanye West exével sétáltak a kaliforniai ribancok

A modellként jegyzett hivatásos celebnél, Amber Rose-nál felment a pumpa, amikor megkérdőjelezhető tehetségű exe, Kanye West valóban elég undorító nyilatkozatot tett vele kapcsolatban. Rögvest szervezett is egy úgynevezett ribancsétát, amelyen a nők elnyomása ellen hívta tüntetni a szabad szexualitásért síkra szálló nőtársait.

Mielőtt nekimennék a dolognak, egy kis celeb-ügyi gyorstalpaló: szóval adott ugye Kanye West, akit sajnos valószínűleg nem kell bemutatni a legtöbb olvasónak. A lényeg, hogy egy közepesnél gyengébb képességekkel megáldott rapperről van szó, aki valamilyen fura oknál fogva nagyon népszerű napjainkban. Nehéz lenne a zenei munkásságát keresni az ok mögött, ugyanis ha annyit mondunk, hogy hozzá képest Will Smith egy eredeti előadó, akkor még bőven nem estünk túlzásokba. (Kanye hites felesége egyébként a legsemmirekellőbb celebek papnője Kim Kardashian, ami csak azért fontos lényeges, mert egy mondat erejéig lesz még róla szó).

Amber Rose pedig Kanye egykori párja, akivel az amerikai elnökségért is indulni szándékozó műceleb akkor ismerkedett meg, amikor a lány az apja által üzemeltetett gyorsétteremben dolgozott. Hamburger hamburgert követett és a West-Rose páros 2008 és 2010 között már a pletykalapok oldalain is feltűnt. Rose eközben egy kis vetkőzéssel egybekötve belevágott modellkarrierjébe is, karakteres megjelenésének köszönhetően nem is sikertelenül.

És akkor azt mondta, hogy…

Rose saját bevallása szerint 14 éves kora óta érik inzultusok kihívó öltözködése, stílusa vagy csak általában női mivolta miatt. A celebnél (maradjunk ennél a megnevezésnél, az amerikai bulvárlapokon ugyanis csak “TV Personality”-ként hivatkoznak rá, ami körülbelül a hazai realityshow-szereplők nívóját jelzi) akkor szakadt el a cérna, amikor West, akiről eddig is lehetett tudni, hogy nem megy a szomszédba egy kis taplóságért, egy idei rádiós interjú során azt mondta: “nehéz dolog egy nőnek összejönni valakivel, aki korábban Amber Rose-zal volt…nekem is vagy harmincszor kellet lezuhanyoznom, mielőtt Kimmel lefeküdtem volna”.

“Hatalmas” tömeg Amber Rose Slutwalkján (Fotó: Getty Images)

Egy ilyen méretű parasztság bárkinél kiverné a biztosítékot, Rose pedig egykori kedvesét hallva úgy határozott: most volt elég. A patriarchális elnyomás ellen tiltakozva ezért október 3-ra megszervezte a Slutwalk L.A. nevű rendezvényt, hogy nőtársaival együtt megmutassák a világnak, hogy senki sem rendelkezhet a testük felett, szexualitásuk pedig megjelenésüktől függetlenül csak azokra tartozik, akiket ők arra érdemesnek találnak.

A SlutWalk

Az első SlutWalkot 2011-ben rendezték, miután egy torontói rendőr azt mondta, hogy “a nőknek nem kéne ribancok módjára öltözni, ha el akarják kerülni az áldozattá válást”. A szintén torontói Heather Jarvis az áldozathibáztatás ellen tiltakozva szervezte meg az első “ribancsétát”, amelyen azért tüntettek, hogy ne a nőket és a ruházatukat hibáztassák a nemi erőszakot elkövetők helyett.
 

Szponzoroktól csöpögő búcsúhangulat

Ez mind szép és jó, sőt dicséretes! Elvégre egy nőnek tényleg ne mondja meg senki, hogy mit vesz fel, hogy néz ki, mint ahogy abba sincs beleszólása senkinek, hogy egy nő azzal feküdjön le, akivel akar. Ezek után viszont elég kínos, hogy a Rose-féle sétán – ahová elvileg 15 000 ember jelezte jövetelét – alig lézengtek pár százan, cserébe viszont szinte több szponzorlogót lehetett látni, mint ahány transzparenst. Pedig még ilyen cuki beharangozó videó is készült hozzá:

A megjelent molinókon és táblákon egyébként olyan üzenetek voltak olvashatóak, mint “az én puncim, az én választásom”, “baszd meg a 30 zuhanyodat”, “attól, mert megmutatom a lábaimat, még nem fogom széttenni” és hasonlók.

A
A “támogass engem” felirat nagyobb betűvel szerepel,mint ami ellen Amber Rose küzd

Az egybegyűltek egyébként “hatalmas” sétát vállaltak be: másfél teljes háztömbön keresztül vonultak és éltették a nőket. Az amerikai sajtó pedig azt találta kiemelendőnek az eseményről, hogy Rose a 4 Non Blondes slágerére, a What’s Up-ra lépett fel a színpadra, illetve, hogy az esemény VIP-részlegében (ugye a VIP-részleg minden demonstráció elengedhetetlen része) RÓZSASZÍN pezsgőt szolgáltak fel. Ingyen! Ja meg, hogy kevés férfi volt, viszont nagyon divatos embereket lehetett látni, és finom volt az őszibarackos cobbler. Ezek ám a fontos dolgok, nem a nemi erőszak és a verbális abúzus. (Arról például, hogy Rose elsírta magát, miközben a Kanye Westhez és a szintén nem túl finom modorú Wiz Khalifához fűződő kapcsolatáról beszélt, nem sok szó esett). 

“Az én puncim, az én választásom” (Fotó: Getty Images)

Az Amber tragédiája

Természetesen nem lehet nem egyetérteni Amber Rose felháborodásával és azzal, hogy Kanye West egy sötét bunkó. Az viszont nagyon kétségbeejtő, hogy egy ilyen fontos témával foglalkozó megmozdulás – ahol elvileg adva volt a lehetőség, hogy Amber Rose ismertségét kihasználva emberek ezreit megmozgassa és felhívja a figyelmet a nők elleni zaklatásra és erőszakra – bazári majomkodássá silányul, ahol a szervező neve márkanévként jelenik meg a Slutwalk felirat fölött.

Amber Rose kezdeményezése demonstrációba csomagolt hírnévhajhászás volt, sajnos (Fotó: Getty Images)
Amber Rose kezdeményezése demonstrációba csomagolt hírnévhajhászás volt, sajnos (Fotó: Getty Images)

Nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy Amber Rose valójában lesz**ja az egészet, csak kapva kapott az alkalmon, hogy C-kategóriás celebként egy kis nyilvánosságot intézzen magának. Amber, drágám, ne haragudj, hogy ezt mondom, de a kezedben volt a lehetőség, hogy akkora női ikon váljon belőled, mint az ENSZ-ben beszédet mondó Emma Watson. Ehhez képest annyit sikerült elérned, hogy pár százan örültek a pink pezsgőnek. Ahogy az internet egyik rejtett kincsében, a Leander-féle hangoslevélben fogalmaznak “ezért kár volt minket fárasztani”.

További cikkek a verbális bántalmazásról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top