Sztárok

8 ok, amiért hiányzik Walter Matthau – ma 95 éves lenne

Nemcsak a közönséget, hanem magát is szórakoztatta az előadásaival Walter Matthau, aki ma lenne 95 éves. A színész már életében legenda volt, és nincs, aki a nyomába érne.

Nem jött korán a siker, már negyven is elmúlt Walter Matthau, amikor tehetségét értékelni kezdték. Azután viszont számtalan filmben bizonyíthatott, és a jobbnál jobb ajánlatok között válogathatott.

Játszhatott jó fiút vagy rossz fiút, vállalhatott szerepet komédiában vagy drámában, Walter Matthauban mindig volt valami alapvetően emberi és valami meghatározhatatlan. Úgy érezted, ismered őt. Ha pedig ismerted Walter Matthaut, akkor nehéz volt nem szeretni. Volt benne valami, amiért most is emlékszünk rá, amiért már akkor emlékezetes volt,

1. Nem olvadt be a tömegbe

Nehéz is lett volna, hiszen Walter Matthau a maga 189 centijével, hajlott tartásával és erős New York-i akcentusával kilógott az átlagszínészek közül.

8 ok, amiért hiányzik Walter Matthau - ma 95 éves lenne

2. Tudott küzdeni

1920 október 1-én született, egy szegény orosz emigráns családba, és alig volt hároméves, amikor az apja elhagyta őket, így az anyja ruhagyári keresetéből éltek. 11 éves Walter Matthau, amikor érdeklődni kezd a színészet iránt és a Yiddish színházban vállal szerepeket. Bármennyire szerette, ez csak hobbi volt, mert a gimnázium után a New Deal programokban dolgozott, majd a háború miatt tengerentúlra került.

Háborús hősként és kitüntetett katonaként már a Broadway is megnyílt előtte, és 28 évesen megkapta az első szerepet az Anne Of The Thousand Days című darabban.

Gregory Peckkel a Káprázat c. filmben
Gregory Peckkel a Káprázat című filmben

3. Magát is szórakoztatta, nem csak másokat

Máig vannak olyan történetek, amelyeket tényként kezelnek Walter Matthauval kapcsolatban. A színész azonban előszeretettel talált ki történeteket magáról, amikor már unta a rengeteg egymás után következő interjút ugyanazokkal a kérdésekkel.

Így lehet, hogy a kimondhatatlan Walter Matuschanskyayasky (vagy Matasschanskayasky) nevet is vele azonosítják, mivel a színész egykor azt mesélte, hogy erről változtatta a nevét Matthaura. A nagy névváltoztatások korában ez természetesnek és főként pedig hihetőnek számított.

Ahogyan az is, hogy Walter Matthau anyja egy vándorcigány asszony volt, és hogy a középső neve Foghorn, de sorolhatnánk.

8 ok, amiért hiányzik Walter Matthau - ma 95 éves lenne

4. 15 évig kitartott, nem adta fel

Walter Matthau 15 éven át kapott kisebb szerepeket, ebből eltartotta magát és a feleségét, valamint a két gyereküket. Többnyire alkalmi élő tévés szereplések voltak, vagy beugrások egy-egy színdarabban. Billy Wilder volt az első 1955-ben, aki fel akarta fogadni Walter Matthaut, de a Twentieth Century Fox studió nem akart ismeretlen színészt a filmje főszereplőjeként.

Két évvel később megkapta az Egy arc a tömegben című film főszerepét, és ezzel ismert lett.

5. Újrakezdéstől sem félt

Nem magyarázkodott, amiért 38 évesen elvált az első feleségétől, és egy évvel később elvette Carol Grace Saroyant, akitől egy fia is született. A második házassága 41 éven át, a haláláig tartott, és azt mondják, nagyon boldog volt. Ennél többet a színész magánéletéről nemigen tudhat a családján kívül senki.

Carol Grace Saroyan és Walter Matthau
Carol Grace Saroyan és Walter Matthau

6. Hűséges típus volt

Nem volt csapodár, és ahogy a munkában kitartó volt, úgy a kollégáit is megbecsülte. 1966 nagy fordulópont volt ebből a szempontból is Walter Matthau életében. Ebben az évben kapta meg a Sógorom, a zugügyvéd című film mellékszerepét Jack Lemmon oldalán, amiért Oscar-díjat is kapott. Két évvel később ismét Lemonnal dolgozhatott a Furcsa pár című filmben, és ezzel megkezdődött legendás párosuk diadalútja.

Billy Wilder és Neil Simon a másik két állandó szereplője lett Matthau életének.

Walter Matthau és Jack Lemmon a Furcsa párban
Walter Matthau és Jack Lemmon a Furcsa párban

7. Romantikus is tudott lenni, olyan Matthau módra

A ’60-as években a Hello Dolly! és a Kaktusz virága a romantikus Matthaut is megmutatta. Ezekben a filmekben a nők kedvence lett, és nem egyszerűen csak egy remek vígjátékszínész. A Még zöldebb a szomszéd nője filmben például ugyanannyira szurkoltam annak, hogy Sophia Lorennel legyen, mint amennyire szórakoztatott a film.

8 ok, amiért hiányzik Walter Matthau - ma 95 éves lenne

8. Vígjátékban bajnok volt

A ’80-as évektől kezdve vígjátéközön kezdődött, gyakorlatilag minden kasszasikerben szerepelt, vagy felkérték szerepre. Einsteinként imádták, még ha nem is ez a kedvenc Matthau-film mind  közül. Később a Női vonalakban ismét együtt dolgozott Meg Ryannel, aki csakis jókat tudott róla mondani.

“Furcsa humora volt, nyers és őszinte, néha talán durvának hatott, de nem lehetett nem szeretni.”

 

Meg Ryannel az I.Q. c. filmben
Meg Ryannel az I.Q. című filmben

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top