Sztárok

Geek-faktor: 5 dolog, amiért szeretjük a kockákat

Ha valaki nézi az Agymenőket, akkor nem is kell részletezni, milyenek a geekek, vagyis a kockák. Öt érvünk van arra, miért bírjuk őket annyira.

Az olyan kockák, mint a Microsoft vezér Bill Gates, a Facebook atyja, Mark Zuckerberg vagy a néhai Steve Jobs, lenyűgözték az embereket az alkotásaikkal. Velük együtt pedig egyre menőbb lett a kultúrájuk is, újra népszerűek a videójátékok, és már nem ciki arról beszélni, hogy hányas pályán hogyan kell legyőzni az orkokat. Az olyan sorozatok, mint az Agymenők pedig jól példázzák: erre van igény. Na akkor, mutatjuk a bizonyítékokat, hogy a geekek, kockák, nördök vagy hívjuk őket bárhogy, igenis menők, mert értük rajongunk igazán.

1. Az Agymenők a legkockább sorozat

Nem hiszem, hogy magyarázatra szorul, miért. Minden megvan benne, ami csak kell. A négy főszereplő pontosan azt testesíti meg, amit minden kockáról gondoltunk eddig. Na jó, azért nyilván nem lenne az Agymenőkben Sheldon Cooper, vagyis doktor Sheldon Cooper sem ennyire szórakoztató, ha éppen valóban vele kellene élni.

Itt a bizonyíték: a kockák a menők

“Gondoltál már arra, hogy elmond neki, mit érzel?”

Itt a bizonyíték: a kockák a menők

“Leonard, én fizikus vagyok, nem hippi.”

Elnézve a legtöbb poént, azért meg kellett szokni ezt a fajta humort. Egészen pontosan, hogy az Agymenőkben a főszereplő Cooper szociális képességeinek hiánya adja mindennek az alapját. Leginkább, mintha egy robot tanulná, mi a szeretet.

A sajátságos vicceket szépen mindenki kezdte értékelni, ahogyan az a nézettségi mutatókon is látszott, ma az Agymenők a legnézettebb sorozat, toronymagasan levert minden mást. Vannak, akik szerint ez egy túlértékelt sorozat, mások pedig rajongva szeretik a szereplőket. Ahogyan a sorozat zeneszerzője mondta:

“Amikor felkértek, hogy csináljuk meg a sorozat zenéjét, azt mondtuk, hogy nincs az az Isten, amiért valaki szereti majd ezeket az arcokat. Aztán az egész együttessel rákattantunk az Agymenőkre” – summázta az énekes, aki szerint a sikert az is adja, hogy mindenkinek van ilyen ismerőse, vagy éppen ő maga is kocka.

2. Dr. Csont kibírhatatlan és imádjuk

A Dr. Csont mindent hoz, amit a legnépszerűbb Agymenők, csak nem abban a dózisban. Itt is a főszereplő szociális képességei vagy inkább azok hiánya adja az alapvicceket, megfűszerezve a kiemelkedő IQ-szinttel. Dr. Temperance Brennan a csontokból bármit képes kikövetkeztetni, és közben egyetlen percre sem hinnénk, hogy a lekezelő stílusával akárki is szeretné. Aztán eltelt 10 év, és a sorozat még most is fut, mert egyszerűen megunhatatlan stílusban mutatja be, milyen egy ilyen típusú személyiség látásmódja.

Dr. Csontnak a barátai gyakorlatilag bármit elnéznek, és ha túllő a célon, akkor sem sértődik meg, amikor erre felhívják a figyelmét.

Geek-faktor: 5 dolog, amiért szeretjük a kockákat

3. Glee egy másfajta kockavilág

A gimnázium kirekesztettjei, ha összefognak, akkor a legcikibb zeneklubból is menő dolgot hoznak ki. Igaz, ők nem azok a klasszikus Agymenők-féle kockák, de itt is mindenki kiemelkedő teljesítményt nyújt, és Rachel Berry azért hozza a kockaságot. Éppen hozzá hasonlóan öltözne Sheldon Cooper is, ha lány lenne, és pont ugyanolyan agresszív Rachel a zenével, mint Cooper a fizikával. A kapcsolatokról pedig a Glee-ben fogalmuk sincs a szereplőknek, ahogy az Agymenőkben sem. Igaz, itt még mentségül szolgál, hogy kamaszokról van szó.

A Glee leginkább azoknak a kedvence, akik átérzik, milyen kirekesztettnek lenni a gimnáziumban. Nekik is reményt adnak a sikeres kockák.

Geek-faktor: 5 dolog, amiért szeretjük a kockákat

4. Dr. House még menő kocka volt

Motorozott, nem volt mániája a Star Trek vagy a szerepjáték a videojátékokban. Viszont Dr. House intelligenciája kimagasló volt, ahogyan kommunikált a többiekkel, az nagyjából olyan minősíthetetlen volt, mint Sheldon Cooperé.

Igaz, Doktor House még a kockák előfutára volt vagy olyan menőbb fajta, de 2004-ben kezdődött sorozat még bőven az okostelefonok forradalma előtt volt, még csak akkor kezdett vonzó lenni a magas IQ, és már nem a kigyúrt fazonok, hanem az okosak kerültek előtérben. Ebben élen járt Doktor House.

Geek-faktor: 5 dolog, amiért szeretjük a kockákat

5. Mentalista

A kockák rajongói weboldalain előkelő helyen szerepel a Mentalista főszereplője. Úgy nevezik, hogy “fehérgalléros kocka”, mert kilóg a sorból, de mindezt szándékosan teszi. Ráadásul jól öltözött, inkább mestere az apró kommunikációs jeleknek, ellentétben például az Agymenők főszereplőjével, de logikája ugyanolyan hibátlan, és nem érez kényszert, hogy beilleszkedjen bárhova. A saját érzelmeiről ugyanolyan képtelen beszélni, mint mondjuk Sheldon Cooper vagy Dr. Csont.

Geek-faktor: 5 dolog, amiért szeretjük a kockákat

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top