Sztárok

9 mondat Ferenc pápától, amivel felrázta a világot

Nincs tabu Ferenc pápa számára, akit mondtak már provokatívnak, de nevezték már menőnek és coolnak is, mert egyszerűen felrázza a népet azzal, ahogyan beszél, és amiket tesz.

Ferenc pápa amerikai látogatásáról sok cikk született, és ez nem véletlen. A legmenőbb pápa a Vatikán történelmében, aki inkább vacsorázott a hajléktalanokkal a Fehér Ház mellett, mint a Fehér Házban a kongresszusi beszéde után.

10 legfelrázóbb mondat Ferenc pápától

Leginkább azonban az 5 éves kislány sztorija hatott meg mindenkit. Miután ma reggel a pápa beszédet mondott a Fehér Ház gyepén, és magát egy bevándorló gyermekének nevezte, sok amerikai gyerek azonosulni tudott vele. A pápai parádé alatt a felvonulás közepén pedig ezt történt: 

Az ötéves kislány, Sophie Cruz  csak egyike volt a sok gyereknek, akiket Ferenc pápa a felvonulás alatt megáldott, de mindenképpen a legemlékezetesebb.

10 legfelrázóbb mondat Ferenc pápától

Sophie ugyanis egy levelet adott át a pápának, amelyben leírja, hogy mennyire szomorú az emigránsok diszkriminációja miatt, és arra kérte Ferenc pápát, hogy segítsen neki, hogy boldogan éljen a szüleivel. Ahogy minden bevándorló. A levélhez egy képet is mellékelt.

10 legfelrázóbb mondat Ferenc pápától

“A barátaim és én szeretjük egymást, nem érdekel minket, kinek milyen a bőrszíne.”

A hatalmas tömeg és éljenzés is azt bizonyítja: Ferenc pápa megtalálta a módját, hogy a lehető legtöbb emberhez elérjenek a szavai. A @Pontifex Twitter oldalát nagyjából hét és fél millióan követik, és egyre több közösséget nyer meg magának a beszédeivel. Az inspiráció a fő célja, és szeretné felrázni az embereket. Azt kell mondanunk, ez sikerült.

Az összes provokatív és motiváló beszédét nem tudjuk ide idézni, de néhány gondolatot összeszedtünk.

1. A férfiak és a nők feláldoznak mindent a haszon és a fogyasztás oltárán: ez a “hulladék és pazarlás kultúrája”. Ha egy komputer tönkremegy, az tragédia, de a nyomor, a szükségletek és a rengeteg emberi dráma már teljesen normálisnak számít. – Ferenc pápa ezt a Szent Péter téren mondta idén júniusban az ott összegyűlt tömegnek.

2. Talán dühös voltál, talán tányérok röpködtek, de kérlek, emlékezz erre: soha ne hagyd lenyugodni a napot anélkül, hogy békét kötnél! Soha, soha, soha! a szerelmesek napján Ferenc pápa a Szent Péter téri beszédében mondta tavaly február 14-én.

3. Megnyitod a szívedet a nagyszüleid emléke előtt, a történetek előtt, amelyet mondtak? A nagyszülők a család bölcsei, tele életbölcsességekkel, ők a bölcsei az embernek. két évvel ezelőtt erről beszélt Ferenc pápa Rómában.

4. Az igazi szerelem azt jelenti, hogy szeretünk, és hagyjuk, hogy szeressenek bennünket. Sokkal nehezebb, hogy hagyjuk magunkat szeretni, mint az, hogy mi szeressünk. Az igazi szerelem és szeretet az, amikor nyitott vagy a feléd áradó szeretetre. Arra a szeretetre, ami meglep, mert kölcsönös. így beszélt Manilában Ferenc pápa idén januárban.

5. Az egyháznak fontosabbak a nők, mint a papok és a püspökök. A hogyant kell konkretizálnunk. mondta Ferenc pápa két éve  egy interjúban, amelyet a Vatikán felé tartó gépen adott.

6. Tisztában vagyok azzal, milyen nyomás késztette őket erre a döntésre. Tudom, hogy ez egy egzisztenciális és erkölcsi megpróbáltatás. mondta az abortuszról Ferenc pápa, aki a papok belátására bízta, hogy feloldozzák azokat, akik szívből bocsánatot kérnek.

7. Mégis miért általánosan elfogadott, hogy a nők kevesebbet keresnek a férfiaknál? A nőknek ugyanazok a jogok járnak, mint a férfiaknak. szólalt fel ismét a nők jogaiért Ferenc pápa.

8. Nem ragaszkodhatunk csak az abortusszal, a melegek házasságával és a fogamzásgátlással kapcsolatos ügyekhez. Egyszerűen lehetetlen. A papok nem sulykolhatják megszállottan ugyanazokat a témákat. Új egyensúlyt kell találnunk. És különben is: ha egy ember meleg és jó akaratú, és keresi Istent, akkor ki vagyok én, hogy elítéljem? állt ki Ferenc pápa a melegek jogaiért.

9. A válás néha elkerülhetetlen. Előfordul, hogy morálisan szükségessé válik, pontosabban, amikor  a gyengébbik házastárs vagy kisgyerekek komoly veszélynek vannak kitéve, fenyegetik őket és erőszakosan bánnak velük, megalázzák és kihasználják őket. Ferenc pápa vélekedése szemben áll a katolikus egyház válásellenességével.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top