Sztárok

A nő, aki életet cserélt: Oprah Winfrey nők millióinak példaképe

Oprah-t a legtöbben a róla elnevezett show-műsorból ismerik. Pedig sokkal több ő, mint egy televíziós műsorvezető. Nők millióinak mutatott, és mutat utat, erőt adva ahhoz, hogy meg merjék tenni a nehéz lépéseket, amelyek megváltoztathatják, vagy éppen megmenthetik az életüket.

“A kudarc csak egy ugródeszka a nagyság felé!”

Oprah Winfrey ma a világ egyik legsikeresebb, leggazdagabb, és legbefolyásosabb nője, de nem volt ez mindig így. A csillogás mögött borzalmas események és lelki traumák húzódnak meg, amelyeket a műsorvezető-üzletasszony sokakkal ellentétben egyáltalán nem akar elfelejteni, sőt, ettől lett mára az, aki. Hasonló sorsú nőket segít abban, hogy legyenek elég erősek a nehéz döntéseknél, mert szerinte az ember csak úgy tudja megváltoztatni az életét, ha változtat a hozzáállásán.

Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke átadja Oprahnak a Szabadság Érdemérmet
Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke átadja Oprahnak a Szabadság Érdemérmet

Oprah szegény családból származik

Ha lehet egyáltalán családnak nevezni azt a környezetet, amelyben felnőtt. Mississippi államban született, de mivel szülei akkor még fiatalkorúak voltak, nagyanyja nevelte őt. Nem volt éppen leányálom a gyermekkora, víz és villany nélküli házban, még akkor sem, ha sokat foglalkoztak vele, tanítgatták, Oprah négyévesen pedig már folyékonyan olvasott.

Hatévesen anyja magához vette őt, Milwaukee gettójába került, ahol továbbra is nyomorban élt, de az új élete mégis nagyon különbözött az addigitól. Nagyanyjánál szeretetben, biztonságban élt, új otthonában azonban nagybátyja és unokatestvére rendszeres szexuális zaklatásának volt kitéve.

Oprah 24 évesen
Oprah 24 évesen

Életre szóló trauma

Már kilencévesen át kellett élnie azt a traumát, amelyet azóta sem felejtett el. Így ment ez öt hosszú éven át, amíg tizennégy évesen végül teherbe esett és meg is szülte gyermekét. A baba azonban pár héttel később meghalt. A borzalmas élmények után költözött apjához Tennessee-be, ahol egy egészen más mentalitás várta.

Apja tanította meg, milyen erős nőnek lenni

Oprah erős nő, küzdő típus, ezt apjától örökölte és tanulta. A férfi ugyanis szénbányászból küzdötte fel magát tisztviselőnek, és lányát is céltudatosan nevelte. Meg is lett az eredménye, hiszen Oprah maga is úgy gondolta, hogy tanulással, tudatos építgetéssel viheti csak valamire.

Tinédzserkorában sorban nyerte a tanulmányi versenyeket, és ösztöndíjasként került az egyetemre, ahol médiatudományt hallgatott. Óriási erőbedobással dolgozott, utat tört magának ifjú titánként, és nemsokára saját rádióműsort tudhatott a magáénak Chicagóban. Már az első reggeli műsora akkora tetszést aratott a hallgatók körében, hogy saját talkshow-t is indíthatott, ráadásul főműsoridőben.

Vernon Winfrey és lánya Oprah
Vernon Winfrey és lánya Oprah

Mindig két lábbal áll a földön, még ha egyre jobb cipőben is

Oprah gyermekkori élményeit nagyon nehezen dolgozta fel, hosszú ideig táplálkozási zavarral küzdött, de végül a továbblépést választotta, és nem hagyta magát legyűrni. 1986-ban, harminckét évesen indította útjára első, saját nevével fémjelzett show-műsorát, amely a bulvár beszélgetőműsorok műfajában verhetetlennek bizonyult.

A The Oprah Winfrey Show 25 éven át minden más műsor nézettségét maga mögé utasította. Sikere talán abban rejlett, hogy olyan empátiával tudott közeledni az emberekhez, hogy a beszélgetőpartnerei, akár átlagemberekről, akár a legnagyobb sztárokról volt szó, megbíztak benne és megnyíltak neki. Soha nem felejtette el, honnan jött, és nem is akarja elfelejteni. Úgy véli, hogy mindig a földön kell járni, még ha jobb cipőben is, mint régen.

Oprah Winfrey és vendége Hillary Clinton
Oprah Winfrey és vendége Hillary Clinton

Személye inspiráló

Oprah egyik rendkívül szimpatikus vonása ugyanis, hogy nemcsak faggat másokat, és prédikál arról, hogyan változtassanak az emberek az életükön, hanem saját, személyes történetein keresztül önt lelket azokba, akik nem látják a kiutat a nehéz helyzeteikből. Különösen a hányattatott sorsú, bántalmazott nők segítője, akár ismeretlenekről van szó, akár hírességekről.

Whitney Houstonnal például nagyon jóban volt, talán azért is, mert az énekesnő hasonló nehézségeken ment át, mint ő. Emlékezetes volt az az Oprah Show, amikor Whitney arról énekelt, hogy az ember sokszor nem tudja, mekkora erő birtokában van, majd a két nő egymás karjaiba borulva sírt, a nézők pedig tomboltak meghatottságukban.

Whitney és Oprah
Whitney és Oprah

Megmutatja a nőknek, mit ne tegyenek

Oprah kultuszt teremtett maga körül azzal, ahogyan a nyomorból eljutott a reflektorfénybe, a gettóból Amerika csúcsára. Ráadásul ő az első fekete nő, aki Amerikában milliárdos vagyonra tett szert. Szerinte ő maga az élő példa arra, hogy bármi lehetséges az életben.

Életfelfogása szerint saját magunk vagyunk a boldogságunk kulcsa. Ha valaki, akkor ő ugyanis megtanulta, hogy semmit nem adnak ingyen, mindenért keményen meg kell küzdeni. Oprah iszonyú mélységeket élt meg magánéletében, a hirtelen jött sikerrel ugyanis nem párosult az érzelmi biztonság is, amelyre annyira vágyott.

Ezért saját bevallása szerint többször is megalázkodott férfiaknak, hogy ne hagyják el őt, és amikor mégis egyedül maradt, csak a drogokban látta a vigaszt. De végül mindig a továbblépést választotta, nem hagyta magát legyűrni.

Rita Ora, Naomi Campbell, Oprah Winfrey és Georgina Chapman
Rita Ora, Naomi Campbell, Oprah Winfrey és Georgina Chapman

Ezért nem ment férjhez

Oprah a hatalmas szeretetigénye ellenére sem ment férjhez soha, még ahhoz a férfihoz sem, akivel húsz éven át élt együtt. Hogy miért? Mert úgy gondolja, hogy bár jó érzés tartozni valakihez, boldognak lenni valakivel, de a függetlenség a lételeme.

Hatalmas házát kutyáival osztja meg, akiket úgy szeret, mintha a gyermekei lennének. Óriási pénzösszeget is hagy rájuk, hogy ha ő hamarabb halna meg a kutyusoknál, azok továbbra is a megszokott luxusban élhessenek.

Hatalmas vagyonával és befolyásával rengeteg jótékonysági ügy mellé is odaállt már, nehéz sorsú embereket, bántalmazott nőket, árva és szegény gyermekeket támogatva. Bár az ő életében is, mint bárkiében, vannak olyan tettek, amelyeket szégyell, mégis büszkén áll velük a nyilvánosság elé, hogy megmutassa nők millióinak, mit ne tegyenek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top