Sztárok

Részletek Czeizel Endre temetéséről

Jövő pénteken búcsúztatják Czeizel Endrét az Óbudai temetőben. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az orvos-genetikust saját halottjának tekinti. A szeptember 11-i búcsúztatáson a gyászoló család a részvétnyilvánítás mellőzését kéri a megemlékezőktől.

Szeptember 11-én, pénteken 14 órától búcsúztatják a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével is kitüntetett, valamint Semmelweis- és Kennedy-díjas Czeizel Endrét az Óbudai temető Főnix termében.

Czeizel Endre 81 évesen halt meg

Az augusztus 10-én hajnalban, életének 81. évében elhunyt tudós orvosi diplomája megszerzése után, 1959-től az Országos Közegészségügyi Intézetben a humángenetikai és teratológiai osztályon a fejlődési rendellenességek okait kutatta, emellett 1973-ig a János Kórház szülészeti osztályának családtervezési tanácsadója volt.

családtervezési tanácsadója volt
Czeizel Endre családtervezési tanácsadó is volt

1973-ban lett a humángenetikai és teratológiai laboratórium (1984-től osztály) főorvosa és a WHO-együttműködési központ igazgatója. 1996 és 1998 között a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet főigazgatójaként dolgozott, onnan ment nyugdíjba. Ez után a Genetikai Ártalmak Társadalmi Megelőzése Alapítvány tudományos igazgatója lett.

Felvilágosító műsorokat is vezetett

Czeizel Endre nevéhez több mint 300 angol nyelvű tudományos közlemény, 29 magyar ismeretterjesztő, valamint 17 tudományos szakkönyv fűződik. 1966-ban az orvostudomány kandidátusa, míg 1978-ban pedig akadémiai doktor lett. A televízióban olyan népszerű, felvilágosító-ismeretterjesztő műsorokat vezetett, mint Az öröklődés titkai, a Születésünk titkai, a Jövőnk titkai, Az élet él és élni akar, a Ki viszi át a szerelmet, a Szexfilm, az AIDS, a Génjeink titkai.

A munka mellett családja volt számára a legfőbb éltető erő
A munka mellett családja volt számára a legfőbb éltető erő

Díjai, kitüntetései

Számos más kitüntetés mellett 1995-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést. 2000-ben az Egyesült Államokban megosztva neki ítélték a Kennedy-díjat, 2002-ben pedig megkapta az amerikai Fejlődési Rendellenességek Megelőzése Bizottságának díját is a magzatvédő vitaminnal kapcsolatos kutatásai miatt. 2011-ben Hazám-díjjal, 2012-ben Radnóti Miklós antirasszista díjjal, 2014-ben Semmelweis-díjjal tüntették ki.

Olvasd még el ezt is Czeizel Endréről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top