Sztárok

8 ciki tévésorozat, amit titkon imádtunk

Nézzetek mélyen a lelketekbe, ugye hogy nektek is tisztán a szemetek előtt van Xéna a bőr bodyban vagy Chuck Norris veszkócsizmában? Nem véletlen, hiszen ezeket a sorozatokat titkon mindannyian néztük, és most itt az idő felidézni pár fájdalmas elméket abból az időből, mikor még délutánonként rohantunk haza a tévét nézni.

Xéna: A harcos hercegnő

Természetes, hogy a mi magyar Lindánk felturbózott és bőrbe préselt változatával indítunk: Xénával. A harcos hercegnő délutánról délutánra mentette meg a szemünk láttára az ókori Görögországot, már akkor is könnyfakasztó színfalak előtt, és soha meg nem bocsátható effektekkel. Xénának ebben hű társa Gabrielle volt, aki bár naiv parasztlányként indult, végül magára öltötte a terepszínű haspólót, és Xéna jobbkeze lett. A sorozat hat évadot élt meg, és egy életre az emlékezetünkbe véste az amúgy is fülbemászó nevet: Lucy Lawless. A ma már háromgyermekes, 46 éves színésznő azóta sem tűnt el a képernyőről. Játszott például olyan prémiumsorozatokban, mint a Tarzan vagy a Csillagközi romboló. A Spartacus kedvéért pedig ismét visszarepült az időben, az ókorba. Gabrielle azonban nem volt ennyire szerencsés, az őt játszó színésznőt, Renée O’Connort csak epizódszerepekre hívják tévéfilmekbe és kevésbé sikeres sorozatokba.

Herkules

A Herkules című sorozat több szempontból is nagyon fontos. Először, mert titkon mindenki szerelmes volt Kevin Sorbóba, aki számára a szerep örök helyet biztosított a B kategóriás színészlegendák között. Másodszor pedig, a show-ban tűnt fel először Xéna is, akkor még szó szerint nagyon rossz lányként, hiszen az elején Herkules ellensége volt, ám a férfinak végül sikerült megtalálnia benne a jót és hőst faragnia belőle. De térjünk vissza a félistenre, akinek – a sorozat intrója szerint – erejét csak szíve nemessége múlta felül, dagadó izmokkal és igéző kék szemekkel vette fel a harcot a mitológiai gonoszok ellen, hogy nagy drámák és tanulságok árán végül 60 perc alatt győzedelmeskedjen.

Nem is meglepő, hogy Kevin Sorbónak soha nem sikerült egészen kibújnia ujjatlan sárga ingéből, és a Herkules óta igazán emlékezetes szerepet nem kapott. Az Androméda című sorozatban láthatták a nézők 2000 és 2005 között, és a Narancsvidékben is feltűnt egy évad erejéig. Ám 2007 óta inkább videojátékokhoz kölcsönzi a hangját, vagy kisebb mellékszerepeket vállal. Sorbo egyébként 1998 óta házas, felesége Sam Jenkins színésznő, akivel három gyermekük született.

Sheena, a dzsungel királynője

Az indokolatlanul sok bőrpántot viselő legendás szereplők közül véletlenül sem maradhat ki Sheena. 2000 óta tudjuk, hogy Sheena nem más, mint Maugli női megfelelője. A hánytatott sorú, de szuperdögös lány gyerekként elárvult, és a nagyi helyett az ősi afrikai kaya törzs egyik tagja veszi magához. Ha pedig az ember a dzsungelben nevelkedik, akkor szinte eggyé olvad az állatvilággal. Épp úgy, mint Sheena, aki képes az állatok bőrébe bújni, és így felvenni a harcot az otthonát veszélyeztető betolakodókkal. Érdekes módon a sorozatot a főszereplő, Gena Lee Nolin nagyon kevés ruhája sem mentette meg, két évad után lekerült a tévé képernyőjéről. Ám nem kell aggódni a szexi szőke lányért, aki még mielőtt Sheena lett, a Baywatchban is játszott. Miután felhagyott a filmezéssel, a modellkarrierjére koncentrált, és több férfimagazinban is szerepelt. 2009-ben autoimmun betegséget diagnosztizáltak nála, a betegséggel való együttélésről 2013-ban könyvet írt. 2004 óta Cale Hulse egykori jégkorongozó felesége, akivel két gyermekük született, és együtt nevelik a színésznő korábbi házasságából született fiát is.

Walker, a texasi kopó

Elérkeztünk egy újabb szetthez, a cowboykalap szigorúan ujjatlan izompólóval vagy farmeringgel. Ezt csak Chuck Norris tudta úgy hordani, hogy elhiggyük neki, így kell felöltözni ahhoz, hogy felvegyük a harcot a nagybetűs Rosszfiúk ellen. Rendes vietnami veteránként az öntörvényű zsaru nyolc éven keresztül bebizonyította, hogy a vadnyugat örök, és colt helyett kézzel-lábbal is le lehet győzni a városra leselkedő veszélyeket. A legszebb pedig ebben az, hogy ez nem egy Chuck Norris vicc, ez maga volt a valóság a tévétörténetben. Sőt!

“A műsor ismert volt a morális értékeiről is. Például a karakterek tartózkodtak attól, hogy kábítószereket használjanak, és részt vettek a közösségi szolgálatban” – írja a Wikipedia, ezt pedig én sem mondhattam volna szebben. Chuck Norris pedig annyira hitelesen alakította a texasi kopót, hogy szerintem ő nem színész, hanem maga Walker. A filmkészítők se nagyon tudtak azóta más szerepet osztani rá. A 2000-es évek elején leforgatott néhány akciófilmet és 2012-ben A feláldozhatókban tért vissza. Ám a kevés szereplés ellenére olyan internetes vicc- és mémkultusza van, hogy ha akarnánk, sem tudnák elfelejteni egy percre sem.

A szupercsapat

Ha pedig már katonákról beszélünk, muszáj külön említést tenni A szupercsapatról. Arról a négy amerikai katonáról, akik ugyan szökésben töltik napjaikat (mert meglógtak egy katonai börtönből), arra mégis van elég idejük, hogy menekülés közben erejüket és tudásukat bevetve segítsenek az emberiségnek. Az A-Team tényleg szupercsapat volt. Vezetőjük Hannibal becenévre hallgatott, volt köztük kissé bolond pilóta, Murdock százados személyében, ám ott volt a nélkülözhetetlen Szépfiú, Peck hadnagy és a mindig tökéletes frizurájú Mr. T. Ám mi lett velük azóta? A Hannibalt alakító George Peppard néhány tévéfilmet forgatott az A-Team után, 1994-ben meghalt. Szépfiúból, Dirk Benedictből sem lett nagy színész, tévéfilmekben és sorozatokban szerepel, ezek közül a legérdekesebb, hogy egy epizód erejéig felbukkant a korábban említett Walker, a texasi kopóban. A bolondos pilótát játszó Dwight Schultznak ennél impozánsabban alakult a karrierje, szerepelt például a Star Trekben, és több rajzfilmet is szinkronizált. A legemlékezetesebb karakter, Mr. T pedig soha nem bújt ki a szerepéből, A szupercsapat befejezése óta is Mr. T-ként bukkan fel különböző televíziós show-kban és sorozatokban.

MacGyver

Szőke volt, kölyökképű, elképesztően okos és még titkos ügynök is. Ő MacGyver, megjelenése óta tudjuk, egy biztosítótűből is lehet repülőt építeni, és bebizonyította, hogy bármennyire is dagadtak azok az izmok az inge alatt, ésszel többet lehet elérni, mint erővel. Egészen abszurd trükkjeivel, amelyekkel hét évadon keresztül hétköznap délutánonként lenyűgözte a nézőket, egy életre elegendő munkát adott az Állítólag… (MythBusters) című sorozat kísérletező kedvű műsorvezetőinek. MacGyver megformálója, Richard Dean Anderson később a Csillagkapu sorozatokban tért vissza. Soha nem házasodott meg, korábbi szerelmétől egy fia született 1998-ban.

A hegylakó

Bár a maguk nemében az eddig felsorolt idolok is halhatatlanok, álljon itt egy olyan is, aki tényleg az. A skót felföldről származó, ám szamurájkardjától elválaszthatatlan Duncan MacLeod minden délután elképesztő stresszben tudta tartani a tévénézőket. Naponta megküzdött az összes létező halhatatlannal, a szabadság védelmére kelt, és segített a bajbajutottaknak. Ám arra kellett a legjobban ügyelnie, hogy el ne veszítse a fejét. A sorozat főszerepét sajnos nem az eredeti filmből megismert Christopher Lambert játszotta, hanem a brit színész-koreográfus Adrian Paul, de szerencsére így is felejthetetlen szórakozás volt. Paulhoz végül annyira hozzánőtt MacLeod szerepe, hogy később még két Hegylakó filmben játszott, ezeken kívül viszont más emlékezetes szerepet nem osztottak rá. Talán a legérdekesebb információ róla, hogy barátnője, Alessandra Tonelli, akivel két gyermeket nevelnek, félig magyar származású, emiatt sok időt tölt Budapesten.

Acapulco akciócsoport

Hihetetlen, de csak egy évig forgatták a sorozatot, hiába tűnt úgy, hogy soha nem ér véget a kaland az Acapulco akciócsoport tagjainak. A 22 rész egyik fő motívuma a Baywatchra hajazó fürdőruhakollekció volt. Ha valaki esetleg nem emlékezne, Ashley Hunter-Coddington, a brit titkosszolgálat egykori munkatársa és Mike Savage CIA ügynök vezette akciócsoport a karibi szigetvilágban tesz rendet, jól álcázva. Brendan Kelly alakította a CIA ügynököt, aki később Nicolasd Cage mellet a Fegyencjáratban szerepelt, de a Kukkolók sorozat Tomja is ő. Catherine Oxenberg később a Baywatchban mutatta meg bájait, majd a Veszélyes szerelem sorozatban kapott szerepet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top