Sztárok

Egy titkos szerelem – Mezei Mária és Márai Sándor “másik” élete

Aki ismeri Márai Sirály című művét, rendkívül filozofikus hangvételű, élet és halál, boldogság és boldogtalanság témáját boncolgató könyvet olvashatott. Azt azonban kevesen tudják, hogy e történetnek valóságos alapja van. Márai így örökítette meg különös szerelmét Mezei Máriával, akivel kapcsolatukat egy életen át titkolniuk kellett.

Fájó szívek rejtőztek a színpad és a sorok mögött             

Mezei Mária az 1900-as évek közepének ünnepelt sztárja. A színésznő gyönyörű és sikeres volt, és egyszer csak szerelmes. Szerencsétlenségére éppen Márai Sándorba, aki életre szóló találkozást jelentett számára, illetve jelentett volna, ha az író nem lett volna nős. De Márai nős volt. Méghozzá több mint hatvan éven át, és bár a házassága korántsem volt mindig idilli, kitartott a felesége mellett. Előfordult azonban az életében néhány olyan szerelem, amely bár meghatározó volt számára, de így igazán sohasem teljesedhetett ki. Márai nagy szerelme volt Tolnay Klári, és ilyen szerelme volt a negyvenes évek elején Mezei Mária is.

Egy titkos szerelem – Mezei Mária és Márai Sándor

Márai negyvenéves volt, amikor találkozott a harmincas éveinek elején járó, rövid, sikertelen házasságból kilépett színésznővel. Talán ezt hívják úgy, hogy szerelem első látásra. Az írót elbűvölte a fiatal, szépséges hölgy, Mezei Máriának pedig imponált a gáláns, okos, majdnem tíz évvel idősebb férfi. Nagy szerelem volt az övék. Mezei úgy vélte, hogy számára Márai lenne az a férfi, akivel egy egész életet is le tudna élni. De nem tudott. Igaz, nem rajta múlt, mert a színésznő még évtizedekkel később is táplálta magában az érzelmeket az író iránt, Márait viszont másfelé vitte az élet.

Talán az is közrejátszhatott az elválásukban, hogy ha egy szerelem nem teljesedhet ki igazán, előbb-utóbb elhal. Kapcsolatukat megtörte, hogy titokban kellett találkozniuk, bujkáltak, és mindenféle trükkökhöz kellett folyamodniuk, hogy láthassák egymást. Volt olyan alkalom, amikor egy szálloda külön emeletén szálltak meg, két külön szobában, és az éjszaka leple alatt osontak át egymáshoz, hogy senki ne láthassa őket. Mezei estéről estére játszott a színpadon, Márai napról napra írt. És hogy mi folyt a színfalak mögött, hogy mi rejtőzött a sorok között, arról senki nem tudott. Ez az életvitel még a legelszántabb, legigazabb érzelmeket is megmérgezi. Így is lett. Lassan, de biztosan különváltak útjaik.

Egy titkos szerelem – Mezei Mária és Márai Sándor

Az élet nem csak fekete és fehér

Mezei Mária számára egy életre meghatározó volt szerelme az íróval, és ezt soha nem is rejtette véka alá. Sokkal szenvedélyesebben élte át az érzelmeit – színésznő lévén –, mint az író, ezért soha nem is tudott szabadulni Márai gondolatától. Mutatta ezt az is, hogy későbbi férjével már sokkal zárkózottabban éltek együtt, mint ahogyan azt Máraival tette volna. Az író csendesebben élte meg e kapcsolatot, és bár néhány évvel később már csak karácsonyi üdvözlőlapot küldtek egymásnak, mégis mindkettőjükben örök nyomot hagyott e rövid románc.

Egy titkos szerelem – Mezei Mária és Márai Sándor

Sokan úgy vélik, hogy Márai számára nem volt ez komoly szerelem, csupán egy rövid fejezet az életéből, kisebb színfolt. Márai kínosan ügyelt a diszkrécióra, soha, egyetlen helyen, még a naplójában sem írta le Mezei Mária nevét. Úgy gondolhatnánk ezek alapján, hogy valóban nem sokat jelentett neki a hölgy, de nem így volt. Bár név szerint nem nevezi meg sehol Mezeit, mégis az egyik legfilozofikusabb műve szól e kapcsolatról.

A Sirályban azzal foglalkozik, hogy mi értelme van az életnek, a halálnak, a szerelemnek. És bár azt hihetnénk szép, de csupán nagy szavakat és gondolatokat vetett papírra, valójában így írta ki magából mindazt, amit a színésznő jelentett számára. Megmutatva, hogy az élet nem csak fekete és fehér.

“Az emberek kényelmesek, s nehéz lesz nekik megmagyarázni. Néhány kész fogalmuk van, barátság, szerelem, házasság, kaland, viszony; s azt hiszik, e kész fogalmakban elfér az élet. Hát nem fér el.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top