Sztárok

9 dolog, amiért te is nézted az idén 35 éves Szeszélyes évszakokat

Antal Imre, Tücsök és bogár, Kató néni, Nyomasek Bobó… Mind a negyed századon át a magyar politikamentes tévés humor legfontosabb fellegvárának számító Szeszélyes évszakok emblematikus elemei voltak. Idén jubilál a nyugdíjazott műsor. Megnéztem, mit szerettünk benne.

1. A legendás főcím

Nemcsak a nagy nemzetközi sikerműsoroknak lehetnek legendás főcímeik. Ha valaki meghallja a Szeszélyes évszakok minimalista dallamait, és meglátja a jellegzetes magyar kártyás animációt, egyből tudja, mi vár rá a következő órában.

2. Tücsök és bogár – Peterdi Pál rovata

A magyar nyomtatott sajtó lelkes tanulmányozójaként Peterdi Pál mindig kiválasztotta a legfélreérthetőbb sorokat, a legszerencsétlenebb megfogalmazásokat és a legnevetségesebb elírásokat, és ezeket vicces kommentekkel ellátva évekig szórakoztatta a nagyérdeműt. Ha még élne, az online sajtó igazi kincsesbánya lenne számára.

3. Glázser Bozsó/Nyomasek Bobó

A műsorfolyam elengedhetetlen része volt, hogy az adások elején Antal Imre elmondott egy idézetet vagy elszavalt egy verset/faviccet a Szeszélyes évszakok koszorús nagy költőjétől, Glázser Bozsótól, illetve később Nyomasek Bobótól. A közhiedelemmel ellentétben ezeket nem maga a műsorvezető írta, hanem a műsor egyik szerzője, Szilágyi György.

4. Ihos József/Kató néni

–    A vejem teletankolta az autót, feljöttünk Pestre, és egy csöpp benzin nem hiányzik az autóból.
–    És ez hogy lehet?
–    Úgy, hogy vonattal jöttünk.

Mennyire vicces az, ha egy felnőtt férfi kendőt vesz a fejére, és elkezd tájszólással beszélni? Hát, kábé ennyire.

5. Trunkó Barnabás bohózatai

A Szeszélyes évszakok minden adásában menetrendszerűen feltűnt egy-két bohózat, aminek szereplőit egy relatíve szűk szereplőgárdából válogatták össze (Sztankay István, Körmendi János, Nyertes Zsuzsa, Bodrogi Gyula, Forgács Gábor, Csala Zsuzsa, Balázs Péter, Mikó István…), és e jelenetek nagy része Trunkó Barnabás nevéhez fűződött. Ezek közül talán a leghíresebb eredetileg A gyógyszertárban címet viselte, de ma már mindenki csak úgy ismeri, hogy Az óvszer.

6. A Szeszélyes évszakok szexszimbóluma: Nyertes Zsuzsa

Benny Hill, de még a Monty Python csapat is belátta, hogy egy állandó szőke szépség szerepeltetése nélkül nem őszinte a férfi nézők mosolya. Ez a szerep a magyar Marilyn Monroe-nak, Nyertes Zsuzsának jutott, aki számtalan bohózatban alakította a naiv szőkét. Alig volt tele előítélettel a műsor.

7. Defekt Duó

A favicc mindjárt más, ha énekelve, egy szál gitárral a kézben adja elő két egyfolytában vigyorgó csávó. A Defekt Duó tagjai később a művészetüket átmentették Sas József Mikroszkóp Színpadára.

8. Rajzfilmes blokk

A Simpson család és a South Park ugyan nem a Szeszélyes évszakokban mutatkozott be, de ettől még így is voltak a műsornak animációs sztárjai. A teljesség igénye nélkül itt láthattuk Gusztávot, DooDoo-t és Sebaj Tóbiást is.

9. Egy kis külföld

Antal Imre műsora igyekezett nyitni külföld felé is, de szigorúan csak azt a kategóriát engedték adásba, ami nyelvtudás nélkül is tökéletesen működött. Így jelentek meg a Szeszélyes évszakokban cirkuszi közvetítések, Mr. Bean és Benny Hill szkeccsei.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top