Sztárok

Katalin hercegnő lánya, Charlotte a második legrangosabb nő

Charlotte hercegnő még édesanyját is megelőzi a rangsorban, mi több, mostohanagyanyját, Kamillát is.

Abban a pillanatban, amint világra jött, azaz 2015. május 2-án 8.34-kor Charlotte hercegnő Nagy-Britannia második legmagasabb rangú nője lett. Az első helyen természetesen II. Erzsébet királynő áll, őt követi legkisebb lány dédunokája, Katalin hercegnő kislánya.

És hogy miért előzi meg a kisbaba az édesanyját és a mostohanagyanyját? Azért, mert ő vér szerinti, született fenség, azaz Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyság hercegnője, vagy másként: királyi hercegnő. Kamilla és Katalin csak házasság útján, férjük lévén lettek hercegnők, nem királyi hercegnők és nem az ország hercegnői, csak férjeik területi hercegi címét vették fel. Igen, igen, kicsit bonyolult a magyar fülnek, de attól még így van. Na, de lássuk tovább.

A különbség már a nevében is jól látható.

A baba teljes neve: Őkirályi fensége cambridge-i Charlotte hercegnő, a keresztneve után majd használhatja a hercegnő nevet.

Katalin hercegnő lánya, Charlotte a második legrangosabb nő

Bár mi magyarok az egyszerűség kedvéért édesanyját Katalin hercegnőként említjük, valójában Nagy-Britanniában így senki nem hívja őt, csak cambridge-i hercegnéként említik, mint ahogyan Diana sem volt Diana hercegnő, hanem walesi hercegnő, és arrafelé Kamilla hercegnő sincsen, csak cornwalli hercegnőként említik.

Hercegnő ugyanis csak az lehet, aki beleszületik a dinasztiába, mint például a királynő lánya, Anna hercegnő vagy András herceg lányai, Beatrix és Eugénia hercegnők.

Miért Charlotte Elizabeth Diana?

Ezt találgatják a brit lapok. Nos a Charlotte nemcsak Vilmos édesapja tiszteletére (Charles) lett kiválasztva, hanem azért is, mert Katalin testvérének Pippának ez a második neve. A másik két keresztnév pedig elég egyértelmű: a két legfontosabb nőt jelképezi Vilmos életéből: a nagymamáját, és az édesanyját. Érdekesség egyébként, hogy Charlotte Diana a neve Earl Spencer (Diana testvérének) kétéves lányának!

 Játssz az NLCafé gyereknapi játékán, és nyerj gyerkőcödnek 80 db-os Crayola rajzkészletet!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top