Sztárok

“Az ember attól színész, hogy keresi azokat a lehetőségeket, amikor kijátszhatja magából a lelkét” – Pap Verára emlékezünk

Senki a világon nem tudta olyan idegből kenni a mézet a padlóra, mint Pap Vera. Benne volt minden, amitől egy nő igazi "dög" lesz: elegancia, határozottság, elszántság, humor – így emlékezett vissza kolléganőnk Pap Verára, amikor szóba került a Csapd le csacsi! című film klasszikus jelenete. De említhetném az Angi Verát, a Fehérlófiait vagy bármelyik színházi szerepét. A színésznő április 9-én, hosszas betegség után hunyt el.

“Példamutatón a végsőkig helytállt” – mondta róla halál után kollégája, Lukács Sándor a Blikknek. És tényleg! Pap Vera február 8-án lépett utoljára színpadra, Heather Raffo Fátyol nélkül című darabjában, és szinte napra pontosan két hónappal később végleg távozott a világot jelentő deszkákról.

Hihetetlen nagy erőt kaptam a nézőktől, a kollégáktól, és nagyon fellelkesített, hogy mire vagyok képes. Önmagamnak is bizonyítottam

– nyilatkozta egyik utolsó interjújában.

“Ma elvesztettük drága barátnőmet, csodálatos kollégánkat, Pap Verát. Az egyik legnagyszerűbb magyar színésznőt! Isten nyugosztalja!” – írta róla egyik legjobb barátja és kollégája, Eszenyi Enikő csütörtökön a Facebook-oldalán. Pap Vera és Eszenyi számtalan filmben és darabban játszott együtt, többek között egyik utolsó munkájában, a Mikvében is.

Megnézem
Összes kép (1)

 

“Az ember attól színész, hogy keresi azokat a lehetőségeket, amikor kijátszhatja magából a lelkét.”

Pap Vera eredetileg bohócnak készült. Édesapja vitte először cirkuszba, a bohóc száma pedig teljesen lenyűgözte: “mert megnevettetett, ugyanakkor azt is éreztem, hogy összefacsarodik a szívem. Arra gondoltam, milyen nagy ajándék lehet egy ember számára, ha ezt csinálhatja egész életében” – olvashatóak Pap Vera szavai a Vígszínház oldalán. És milyen érdekes! Ha ránézek a fotóira, az ő szeméből is ez a keserédes, vidám szomorúság tükröződik. Az óvodában már egészen komoly rendezői ambíciói voltak, végül mégis a színészet mellett kötött ki. “Apu nem engedte, hogy az artistaképzőbe menjek, ragaszkodott ahhoz, hogy előbb leérettségizzek, és szakmát szerezzek. Veszprémben felvételiztem a vegyipari technikumba. Emlékszem, ahogy leszálltunk a buszról, belefújt a szél egy üvegszilánkot a szemembe. Egyből a kórházba mentünk, ahol egy nagy kötést kaptam, és úgy írtam meg a dolgozatot. A nagy sietségben elfelejtettünk kitölteni egy papírt, így nem kértem kollégiumi elhelyezést. Néhány hét múlva megkaptam az értesítést, hogy felvettek, de nem tudnak kollégiumot biztosítani. Mivel nagyon szegények voltunk, az albérlet szóba sem jöhetett, így aztán megmenekültem. A Jóisten közbeszólt, és nem kellett vegyésznek tanulnom. Kőbányán érettségiztem az I. László Gimnáziumban, majd jelentkeztem a Színművészeti Főiskolára, ahová fel is vettek” – idézte fel emlékeit korábban a színésznő, aki számtalan nagy sikerű szerepe miatt egy életre beírta magát a színház- és filmtörténelembe.

“Na, édesem! Itt nem lesz nokedlizés”

1975-től volt a Vígszínház társulatának a tagja, ahova még főiskolásként Várkonyi Zoltán hívta. Kapás Dezső rendezésében kapta első szerepét, harmadévesként pedig már sikerrel játszotta Molnár Ferenc Az üvegcipő című darabjának főszerepét. Ő alakította Évát az Ember tragédiájában, az Úri Muri Rozikáját, vagy épp a Leonce és Léna Lénáját. Hangját kölcsönözte a Macskafogók Chino-sanjának, egyik utolsó filmszerepét pedig a 2009-es Prima Primavera című filmben játszotta. Munkáját számtalan alkalommal elismerték, többek között Kossuth- és Jászai Mari-díjas művész volt.

Chicagói Filmfesztivál legjobb női alakításért járó díja (1980)
David di Donatello legjobb női alakításért járó díja (1981)
Varsányi Irén-emlékgyűrű (1981, 2009)
Kritikusok díja (1984, 1988)
Jászai Mari-díj (1987)
Színházi Találkozó legjobb női alakításért járó díja (1991)
Ajtay Andor-emlékdíj (1988, 1991, 1998, 2004)
Ruttkai Éva-emlékdíj (1990)
Érdemes művész (2001)
Harsányi Zsolt-díj (2008)
Kiváló művész (2009)
Gundel művészeti díj (2010)
XI. Pécsi Országos Színházi Találkozó, MASZK Országos Színészegyesület “Legjobb női alakítás” díja (2011)
Kossuth-díj (2013)
 

Pap Verát családja és rajongói mellett kollégái is gyászolják, a Vígszínház saját hallottjának tekinti.

Rocsika! Isten veled!”Amikor az Össztánc-ban, a legelső jelenetben, szódásüveg vastagságú szemüvegével lezúdult a lé…

Posted by Hullan Zsuzsa hivatalos oldala on 2015. április 9.

 

Drága Vera… Közelről, döbbenettel, csodálattal néztük végig, ahogy éveken át küzdesz a szörnyű kórral, s közben egy…

Posted by Kovács Patrícia on 2015. április 9.

 

Drága Vera! Nyugodj békében!

Posted by Józan László hivatalos oldala on 2015. április 9.

 

Egy csodálatos színésznő hagyott itt bennünket.Pap Vera. Élt 59 évet.

Posted by Csonka András hivatalos oldala on 2015. április 9.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top