Sztárok

A szürke ötven árnyalata: Dakota Johnson útja a sikerig

Könnyű annak, akinek már a nagymamája is elismert színésznő volt. Aki a génjeiben hordozza a színészetet. A szürke ötven árnyalata Anastasia Steele-jét megformáló Dakota Johnsonnak mégis meg kellett küzdenie azért, hogy saját jogon vonulhasson végig a vörös szőnyegen.

Egyelőre még Dakota Johnsonnak is hihetetlen, de már nem úgy mutatják be, hogy ő Melanie Griffith és Don Johnson lánya. Hanem úgy, hogy ő annak a filmnek a sztárja, ami valószínűleg elhomályosítja az Alkonyat és a Harry Potter sikerét. Dakota az idei Oscar-gálán talán először ragyogta túl világhírű édesanyját. Igaz, egyelőre még nem jelöltként, hanem díjátadóként volt jelen. De valahol el kell kezdeni.

Névjegy: Dakota Mayi Johnson

A szürke ötven árnyalata: Dakota Johnson útja a sikerig

Született: 1989. október 4., Austin, Texas, USA
Híres családtagok: anyja Melanie Griffith, apja Don Johnson, anyai nagymamája Tippi Hedren, nevelőapja Antonio Banderas.
Anyai ágon két féltestvére van: Stella Banderas és Alexander Bauer
Apai ágon négy féltestvére van: Jesse, Grace, Jasper és Deacon Johnson
Jelentősebb filmek, amelyekben feltűnt: Tűzforró Alabama (1999), A közösségi háló (2010), Csúf szerelem (2011), Ötéves jegyesség (2012),
Főszerep: A szürke ötven árnyalata (2015)

Miss Golden Globe-nak választották 2006-ban, anyja ezt a címet 1975-ben nyerte el.

 A nagy családi mozi

Az Anastasia Steele-t alakító színésznő Texasban született, gyermekkorát Colorado államban, egy farmon töltötte. Még kilencéves sem volt, de apja már megtanította tüzet rakni, lovagolni, motorozni, puskával lőni. Erre az időszakra úgy emlékszik vissza, mintha egy álomvilágban járt volna. A középiskolát még itt kezdte el, de az utolsó három évet már Kaliforniában végezte el. Anyja 1995-ben hagyta el az apját Antonio Banderasért.

Dakota Johnson, Antonio Banderas és Melanie Griffith a
Dakota Johnson, Antonio Banderas és Melanie Griffith az “És a főszerepben Pancho Villa, mint maga” című film 2003-as bemutatóján

A filmezés világába is a nevelőapjának köszönhetően kóstolt bele. Az 1999-ben készült Tűzforró Alabama című film igazi családi mű, amiben féltestvérével, Stella Banderasszal játszották Melanie Griffith lányait Antonio Banderas rendezésében. A film nem aratott különösebb sikert, a család úgy döntött, hogy Dakota előbb fejezze be a tanulmányait, csak utána kezdjen el színészkedni.

A modellkedéstől viszont nem tiltották, így vett részt többek között a spanyol Mango, majd az ausztrál Wish divatkampányában.

 Dakota volt Justin Timberlake egyéjszakás partnere

A középiskola elvégzése után a William Morris Agencynél írt alá és elkezdte építeni a színészi karrierjét. Az első kasszasiker, amiben szerepelt, az A közösségi háló című film volt, amelyben Justin Timberlake egyéjszakás partnerét alakítja. Igaz, hogy csak egy apró szerep volt, de a rendező később azt nyilatkozta róla, hogy Johnson fantasztikusan domborított egy nagyon hálátlan szerepben. Ezután számtalan filmben kapott kisebb-nagyobb szerepeket. De az igazán nagy áttörés még váratott magára.

Senkinek nem szólt arról, hogy részt vett A szürke ötven árnyalatának válogatásán, nem akart magyarázkodni, ha esetleg nem választják ki, vagy ha nem valósul meg a projekt. Amikor pedig megkapta a főszerepet, nem beszélhetett róla senkinek hetekig, mert a stúdió tervezett egy nagy hivatalos bejelentést.

Amikor megtudta, hogy kiválasztották Anastasia Steele szerepére A szürke ötven árnyalatában, először meg sem tudott szólalni. A megkönnyebbüléstől csak úgy ömlöttek a könnyei, hihetetlenül stresszes volt előtte. “Az óriási dobermannom, Pincher feküdt mellettem az ágyamon, épp elalvóban volt. Életem egyik legkülönlegesebb pillanatát éltem át éppen, de a kutyámat érthetően egyáltalán nem érdekelte, min megyek keresztül” – nyilatkozta Dakota az Entertainment Weekly magazinnak.

 Jamie Dornannel, a Szürke ötven árnyalatában
Jamie Dornannel, a Szürke ötven árnyalatában

 Újra ő lesz Anastasia, A szürke ötven árnyalatából?

Persze voltak kétségei, hogy elfogadja-e Anastasia szerepét. “Még most is vannak olyan pillanatok, amikor azt gondolom: mi a francot csináltam? De azért nagyrészt kibékültem a döntésemmel. Bár bevallom, elképesztő és félelmetes arra gondolni, hogy ma már mindenki ismer. Nem civil emberek között nőttem fel. A családban mindenki művész, és igencsak a figyelem középpontjában éljük az életünket. De azt is meg kell jegyeznem, hogy én magam nem vagyok elájulva Hollywoodtól” – mondta a Sunday Telegraphnak adott interjúban.

S hogy mik Dakota tervei a jövőre? Erről a Vogue-nak mesélt. “Az egyik énem szívesen éldegélne Coloradóban egy farmon, a gyerekeivel, csirkékkel és lovakkal – tudom, hogy egyszer így fogok élni, de azért hazudnék, ha azt állítanám, hogy nem élvezem a színészkedést.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top