Sztárok

A nő, aki felforgatta a világot – 72 éves lenne Janis Joplin

Bár a blues királynőjének pályafutása visszafogott gyermekként, egy vidéki templomi kórusban kezdődött, az énekesnő nagy és merész utat tett meg az alkohol- és kábítószer-függőségig, ami végül a halálát okozta. 1943. január 19-én született, és mindössze 27 évet élt, de maradandót, sokak szerint nagyon veszélyeset alkotott.

Másképp akart nő lenni

Janis már gyermekként sem volt átlagos. Édesanyja elmondása alapján a környezete mindig úgy gondolta, hogy a lány nem közéjük való. Éreztek rajta valami pluszt, valami mást, ami különlegessé, de egyben ijesztővé is tette őt. Problémás kamasz volt, állandó önbizalomhiánnyal küzdött. Külseje mindig aggasztotta, ezért férfias viselkedésével próbálta ellensúlyozni, hogy nem tetszik sem magának, sem másoknak.

Fiúkhoz csapódott, velük lógott, és felvette a stílusukat: ivott, dohányzott, bandázott, és kipróbált mindent, ami káros volt, többek között a kábítószereket is. Nem véletlen, hogy első dala – még az egyetemi évei alatt – az Aki mer különbözni címet kapta. Maga mögött hagyta hát a békés, bár számára annál unalmasabb családi fészket, ami egyet jelentett a meg nem értettséggel, és elindult világot látni.

Janis első komolyabb koncertjével, 1967-ben a monterey-i popfesztiválon szinte sokkolta a közönséget, amikor rekedt hanggal, “üvöltős” zenével lépett a színpadra. Páratlan erő áradt belőle, szinte forgószélként tombolt végig a világon. Szakított az addigi konvenciókkal, és saját stílust teremtett, amely abból állt, hogy minden tabutémáról nyíltan énekelt. Janis mindezzel merőben új szerepet adott a női nemnek. Az addig visszafogott, romantikusan andalgó női előadók helyébe ugyanis a vagány, szókimondó, erotikus nőt helyezte. A “fekete hangú” énekesnő, ahogyan a rajongói hívták, ezáltal a hippikorszak meghatározó alakjává vált.

Nem tudta elviselni, hát elpusztította önmagát

Joplin nemcsak egyedi hangjával és mondanivalójával, hanem különc viselkedésével, botrányaival, alkohol- és drogfüggőségével, illetve biszexualitásával is magára vonta a figyelmet. Veszélyesen élt, imádta a száguldást, és utálta a kötöttségeket. De tisztában volt a problémáival és azok veszélyeivel is, ezért megpróbált változtatni önpusztító életmódján. Visszaköltözött Texasba a családjához, újra beiratkozott az egyetemre, udvarlója lett, akivel el is jegyezték egymást, és úgy tűnt, rendezi az életét.

A kísértés azonban erősebb volt nála, és Janis engedett neki. És bár később még többször is megpróbált elszakadni a drogoktól, de ez huzamosabb ideig soha nem sikerült. Olyannyira nem, hogy a környezete szerint naponta több száz dollárt költött heroinra és whiskey-re. A woodstocki fesztiválon például annyira részeg volt, hogy a fellépés botrányosra sikeredett, így az eseményről szóló eredeti filmből kihagyták őt. Az ital és a kábítószerek hatására az akkor még csak huszonéves, fiatal lány évtizedekkel idősebbnek nézett ki a koránál, megfáradt és kiábrándult volt. A Move Over, a Cry Baby, vagy a Get It While You Can már mind-mind segélykiáltások voltak, válaszok nélkül.

Még a halála is egy nagy buli volt

Janis egy nemzedék számára próbált új, a megszokottól eltérő utat mutatni. Sokak szerint olyan utat, amely elítélendő, de mindenképpen veszélyes volt a fiatalokra nézve. Szerinte azonban ő csak a szabadság, az egyenlőség és a szeretet igéjét hirdette. Mottóját és életfelfogását, miszerint Élj gyorsan, szeress szenvedélyesen, halj meg fiatalon!, hiánytalanul beteljesítette.

Miközben pályája egyre feljebb ívelt, annál inkább leamortizálta magát lelkileg és fizikailag egyaránt. Szerelmi kapcsolataiból egytől egyig rosszul jött ki. A koncertek után állandó magány várta, amit józanul nem bírt elviselni. Ördögi kör volt ez. Az utolsó koncertje után a hotelszobájában, herointúladagolás és alkoholmérgezés következtében hunyt el. Két héttel Janis halála előtt egyébként meghalt a kor másik bálványa, Jimi Hendrix is. Ezzel egy nagy és megismételhetetlen korszak zárult le.

Az énekesnő nagyjából 2000 dollárt hagyott maga után, ami hamar köddé vált, mivel barátai a temetése után elitták egy szűk körű bulin. Janis soha nem törődött a földi vagyonnal, ő olyat alkotott, ami által örök életűvé válhatott. Úgy, ahogyan az utolsó dala is szól: “Élve eltemetve a bluesban”. A sors fintora, hogy ezt a sokat mondó számot már nem tudta befejezni. A dal instrumentális maradt, mivel addigra szó szerint kiénekelte a lelkét.

Források: Alice Echols: Janis Joplin

              www.janisjoplin.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top