Sztárok

65 éves Twiggy, a divatvilág reformere

A hatvanas évek végén, amikor még a Marilyn Monroe által képviselt nőies formákat, telt, buja idomokat istenítették, Mary Quant álmodott egy nagyot, és megalkotta a miniszoknyát. Ehhez pedig olyan modell kellett, aki szöges ellentéte volt az erotika nagyasszonyának. Hatalmas gombszemek, bubifrizura, kisfiús külső, kislányos báj – ő Twiggy, a divatforradalmár, aki vékonyka, "csont és bőr" testalkatával a divatvilág egyik korszakalkotó figurájává nőtte ki magát. Lesley Lawson ma 65 éves.

Twiggy – kimondva ezt a nevet, biztos vagyok benne, hogy mindenkinek ugyanaz a kép jut eszébe: óriási szemek, hatalmas szempillák, oldalra fésült szőke haj. És tudtad, hogy a legendás külsőt (ha nem is az egészet) saját maga találta ki? De ne rohanjunk ennyire előre, nézzük, ki is ez a törékeny szépség, aki a mai napig a divatvilág egyik legmeghatározóbb alakja.

1. Lesley Lawson, született Lesley Hornby, 1949. szeptember 19-én látta meg a napvilágot Londonban. 

65 éves Twiggy, a divatvilág reformere

2. 15 évesen nővére fodrászszalonjában kezdett dolgozni, de volt bolti eladó és nyomdai munkásnő is.

3. A hatvanas évek elején Mary Quant piacra dobta a miniszoknyát. Felfigyelt Lesley-re, és felkérte a fiatal lányt, akinek törékeny alkata tökéletesen megfelelt a célra, hogy mutassa be a később világhódító útjára induló ruhadarabot. 

65 éves Twiggy, a divatvilág reformere

4. 1966-ban Nigel Davis fedezte fel, aki azonnal szerződést is ajánlott neki.

5. Neki köszönhetően kérték fel egy fotózásra Leonard Lewis fodrászszalonjában, ahol épp posztereket készítettek. Rövid, szőke, oldalt elválasztott hajkoronáján 7 órán át dolgoztak a fodrászmesterek, míg korszakalkotó sminkjét ő maga készítette el: a műszempillák és a szemceruza mellett gondolt egy nagyot, és kifestette alsó szempilláit is, ami abszolút újdonságnak számított abban az időben. Az új külsővel pedig megszületett Twiggy, aki azonnal divatikon lett.

65 éves Twiggy, a divatvilág reformere

6. A Twiggy-láz hamar végigsöpört Anglián. A Daily Express egyik újságírója, meglátva az első fotózásán (!) készült képeket, azonnal neki ítélte a 66-os év arca címet.

7. Pár héttel a fotózás után már mindegyik vezető magazin őt akarta, a Vogue, a Tatler, a Harper’s Bazaar versenyeztek érte.

65 éves Twiggy, a divatvilág reformere

8. 17 évesen New Yorkba költözött, és ezzel megszületett egy új fogalom: a szupermodell. Ő volt a lázadó korszak első számú szimbóluma, teljesen új nőideált testesített meg. 

9. Még ebben az évben saját magazint indított, amelynek a címlapján is szerepelt, Twiggy: Her Mod Mod Teen World címmel.

65 éves Twiggy, a divatvilág reformere

10. 1968-ban írta meg első önéletrajzi könyvét, ezt követően pedig még két könyve jelent meg, mindegyik bestseller lett Amerikában.

11. Sikere és időtálló hírneve azért is páratlan, mert mindössze négy évnyi modellkedés után visszavonult a szakmától. “Hogy miért vonultam vissza? Mert nem lehet az ember egész életlében ruhaállvány”  – nyilatkozta 20 évesen, miután letette a lantot, de nem szakadt el a divatvilágtól.

65 éves Twiggy, a divatvilág reformere

12. Twiggy igazi multitalentum: a modellkedés után színészkedni kezdett, amiben szintén igencsak tehetségesnek bizonyult. A Ken Russell rendezte The Boy Friend című musicalben nyújtott alakítását két Golden Globe-díjjal jutalmazták – ekkor még mindig csupán 20 éves volt! Ezen kívül több tucat filmben szerepelt, köztük a Blues Brothersben és a Fiatal Chaplinben, de színházi színészként is többször állt közönség elé.

Twiggy a Blues Brothersben
Twiggy a Blues Brothersben

13. És tudja még fokozni! Amihez Twiggy nyúlt, az arannyá változott. Vagy legalábbis ezüstté biztosan. Saját magáról elnevezett albuma ugyanis ezüstlemez lett. 17 nagylemezt adott ki, még számos kislemeze is megjelent, és telt házas koncertet adott többek között a londoni Royal Albert Hallban.

14. 1977-ben férjhez ment Micheal Witney-hez, akitől egy gyermeke született, Carly. Azonban mindössze hat évnyi házasság után a modell megözvegyült, 1983-ban szívrohamban elvesztette a férjét. Öt évvel később újraházasodott, hozzáment Leigh Lawson színész-rendezőhöz.

Leigh Lawson és Twiggy
Leigh Lawson és Twiggy

15. A hetvenes évektől kezdve több tévésorozatban és sitcomban is szerepelt, valamint számos műsor háziasszonya is volt, de a modellkedéstől sem szakadt el teljesen: egyik leghíresebb fotóját David Bowie-val készítette az énekes lemezborítójára.

65 éves Twiggy, a divatvilág reformere

+1. A 2000-es években saját kollekcióval rukkolt elő, 2005 óta rész vesz a Marks&Spencer reklámkampányában. Ugyanebben az évben csatlakozott Tyra Banks Amerika következő topmodellje című műsorának stábjához. A világéletében vékony testalkatú modell a mai napig fontosnak tartja, hogy támogassa a koplalásmentes modellkedést, rendszeresen kampányol is mellette.

Twiggy az Amerika következő topmodellje című műsor egyik versenyzőjével
Twiggy az Amerika következő topmodellje című műsor egyik versenyzőjével

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top