Sztárok

Otthagyja a Nemzetit Eperjes Károly

Egy éve volt a teátrum vezérigazgató-helyettese.

Közös megegyezéssel távozik a Nemzeti Színház vezérigazgató-helyettesi pozíciójából Eperjes Károly augusztus 31-i hatállyal – közölte a teátrum. A Nemzeti Színház köszönetet mond neki az elmúlt évadban végzett színészi munkájáért, és sok sikert kíván a Kaposvári Egyetemen kezdődő osztályvezető tanári, a Veszprémi Petőfi Színház művészeti tanácsadói és minden más rendezői és előadóművészi tevékenységéhez – áll a közleményben.

Eperjes Károly egy éve volt a teátrum vezérigazgató-helyettese, a Nemzeti Színház vezetői tisztségét akkor átvevő Vidnyánszky Attila kérte fel a posztra.

Az MTI Nemzeti Színházból származó forrásokból úgy tudja, hogy már korábban is voltak feszültségek művészi kérdésekben Vidnyánszky Attila vezérigazgató és Eperjes Károly vezérigazgató-helyettes között. Ugyan már az évad végére eldőlt, hogy Eperjes Károly nem marad a színháznál, arról azonban csak hétfőn született döntés, hogy a színművész szűk körű sajtóbeszélgetésen jelenti be távozását.

Eperjes Károly az elmúlt évadban a Nemzeti Színházban Caragiale Zűrzavaros éjszaka című darabjában Dumitrache szerepét, Shakespeare Ahogy tetszik című művének Silviu Purcarete rendezte előadásában pedig a rusnya parasztlány szerepét játszotta. A következő évadra korábban két szerepre kapott felkérést Eperjes Károly: a Vidnyánszky Attila rendezésében készülő Körhinta című előadásban Pataki István, A helység kalapácsa című – Kincses Elemér által rendezett – produkcióban pedig Fejenagy, kovács figurájának megformálására. A színház tájékoztatása szerint Eperjes Károly az Ahogy tetszik című darabban alakított szerepét saját kérésére nem játssza tovább.

Feszültségek, ellentétek

Eperjes Károly az MTI megkeresésére távozásának hátteréről nem akart beszélni. A magyarteatrum.hu-nak azonban elmondta: lelkiismeretileg több előadással nem értett egyet az elmúlt évadban a Nemzeti Színházban, ezért arra kérte az intézmény vezetőjét, Vidnyánszky Attilát, hogy mentse fel határozatlan idejű vezérigazgató-helyettesi megbízatásából. Eperjes Károly elmondta: fél éve érett benne a döntés, ám évad közben nem szeretett volna botrányt okozni, de az elmúlt időszakban küzdött magával, gyógyszereket szedett.

A portál írása szerint az elmúlt évadban az első olyan előadás, amellyel Eperjes Károly nem értett egyet, a Mária volt, amelyet kérésének megfelelően nem játszott tovább a színház. A második problémája a Johanna a máglyán című produkcióval adódott, ugyanis nem tartja helyesnek, hogy Szent Johanna jellemfejlődését az előadás feláldozza a napi politikára való kikacsintásban. Ezen kívül Eperjes Károly rossznak tartja a bíboros és püspök pernahajderségének külsődleges, falloszos megjelenítését, szerinte emiatt nem lehet diákokat elhozni az előadásra, amit nonszensznek tart.

Harmadik esetként az Ahogy tetsziket említette a portálnak: a rendező, Silviu Purcarete az Eperjes Károly által alakított karaktert nőként állította színpada, érvelése szerint azért, mert Shakespeare idejében szokás volt, hogy férfiak játszották a női szerepeket is. Ezt az érvelést a színész elfogadta, ám meglepődött, amikor nők játszottak férfi szerepeket az előadásban. Értékítélete szerint ez Shakespeare ellen történt.

Tanítani fog

A színész-rendező a következő évadra szóló két új szerepfelkérését megtartja a Nemzeti Színházban, emellett Veszprémben rendezi a Chicago című musicalt, az Operaházban a János passióját és osztályvezető tanár lesz a Kaposvári Egyetem ősszel induló színészosztályában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top