Sztárok

Nem tudod, ki az X-Faktor új mentora? Most megmutatjuk!

Little G Weevil – polgári nevén Szűcs Gábor – lesz Geszti Péter utódja a magyar X-Faktorban. No, de vajon ki ő, és mit érdemes róla tudni?

1. Little G Weevil a kezdetek kezdetén a dobolás iránt érdeklődött, tizenhét éves korában aztán áttért a gitározásra. John Lee Hooker (amerikai bluesénekes – a szerk.) hatására kezdett el bluest játszani.

2. 1998-ban alapította meg saját zenekarát. Évekig turnézott – főként Európában –, majd 2001-ben kiadta első saját dalát, Chump Change címmel.

Fotó: Szűcs Gábor honlapja
Fotó: Szűcs Gábor honlapja

3. “Egy új blues-sztár van születőben” – így vélekedett korábban Weevil munkásságáról Bob Margolin amerikai blues gitáros.

4.  2004-ben Memphisbe költözött, ahol (első európai blues-zenészként!) szerződést kapott a legendás Beale Streeten. 2005-ben elkészítette első önálló felvételét.

5. Szűcs Gábor éveken át mosogatással kereste a kenyerét, majd megnyerte a világ legnagyobb bluesversenyét (International Blues Challenge), ezzel pedig egy csapásra megváltozott az élete: a szakma ismeri és elismeri.

Fotó: Szűcs Gábor honlapja
Fotó: Szűcs Gábor honlapja

6. 2006-ban Angliába tette át székhelyét, 2007-ben aztán leszerződött az Egyesült Államok-béli King Mojo Recordsszal, 2008-ban felléphetett Kanadában, ahova – egy több állomásos turné keretein belül – többször visszalátogatott.

7. A számtalan saját szerzemény közül egyet édesapjának, Szűcs Istvánnak címzett. “14 éves volt, mikor a család elvesztette a földjét“” – hallható a dalban, amelyet a valóság ihletett.
 
8. Az X-Faktor új mentora először becenévként használta a Weevilt, majd később a művésznevébe is “beépítette”. A weevil magyar megfelelője a zsizsik.
Fotó: Szűcs Gábor honlapja
Fotó: Szűcs Gábor honlapja

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top