Sztárok

A nő, A szürke 50 árnyalata mögött – ki is E.L. James?

A szürke ötven árnyalata című erotikus könyv ugyanolyan óriási példányszámban kelt el, mint az Alkonyat vagy a Harry Potter sorozat. Eközben a szerzőt, E.L. Jamest a kritikusok szerint hiba lenne írónőnek nevezni.

Minap töltötte be az ötvenegyet E.L. James, de nem csak ezt ünnepelhette. Február végén könyvtrilógiája első részéből, A szürke ötven árnyalatából már több mint 100 millió példány kelt el, amire az elmúlt évtizedekben csak a Harry Potter és az Alkonyat sorozat volt képes. “Srácok, köszönöm nektek. Köszönöm, köszönöm, köszönöm” – írta James lelkesen a Twitter-oldalán, miután a kiadója értesítette a hírről.

A siker pedig valóságos csoda, az okát vitaműsorokban, reggeli beszélgetős műsorokban találgatják különböző szakértők. A német Die Zeit kritikája szerint a szado-mazo erotikus történetben az az igazi szado-mazo, ha az olvasó átrágja magát a 600 oldalnyi, rosszul megírt könyvön. A kritikus szerint éppen ezért túlzás írónőnek nevezni E.L. Jamest.

A nő, a Szürke 50 árnyalata mögött - ki is E.L. James?Nem egy Tolsztoj, mégis sikeres

De akkor miért lelkesednek több millióan a szoftpornóért? Mert a szex ismét utópia. A könyv írója, E.L. James – akinek egyébként hivatalosan Erika Leonard a neve –, azt mondja, véletlen, hogy éppen erről a témáról írt, egyszerűen ezt találta érdekesnek.

“Egy könyvesboltban találtam rá Pat Califa könyvére, amiben a szado-mazo témát boncolgatta, szemléletes példákkal. Ez volt életem első ilyen jellegű élménye, és érdekesnek találtam. Miután még többet olvastam erről, elgondolkoztam, mi lenne, ha egy olyan ember, aki BDSM (magyarul: kötözés-fegyelmezés, dominancia-alávetettség és szadizmus-mazochizmus – a szerk.) világában jártas találkozna valakivel, akinek mindez idegen” – mondja a szerző.

A könyvre ragasztott “mamipornó” jelzőt az író kikéri magának, mivel szerinte ez is csak egy címke, amit azért aggattak rá, mert szexről mert írni, és felvállalja, hogy ennyi idősen is izgatja a fantáziáját ez a téma. Egyetért vele Drew Pinsky pszichiáter is, aki szerint a könyv előmozdítja a nők igényes nemi élet utáni vágyát, hogy merjenek új dolgokat kipróbálni, noha ő sem a szépirodalomban elfoglalt helye miatt éljenzi A szürke ötven árnyalatát.

Hamar jött a siker

“Elképesztő volt, ahogy egy év alatt felfordult az életem” – mondta James, aki 12 hónap leforgása alatt egyedül csak azért is már 5 millió dollárt kapott, mert megvették könyve megfilmesítésének jogait. “Az újságírók és a kritikusok azt kérdezgetik, hogy minek olvassák a könyvemet? Nem mondtam soha, hogy Tolsztoj vagyok, a magam szórakoztatására írtam mindent. De az olvasóim többsége imádta, és ettől egy kicsit kevésbé érzem magam perverznek, hiszen más is élvezi a fantáziám szüleményét. Semmi sem háborít fel jobban, mint amikor azt mondja valaki, hogy mindez a családon belüli erőszakról, a nők bántalmazásáról szól. Ez egy nőről szól, aki előtt egy ismeretlen világ nyílik meg, amit élvez. Sok női olvasom mondta, hogy – a példámat látva –, feljogosítva érezték magukat arra, hogy szexuálisan elengedjék a fantáziájukat.”

A nő, a Szürke 50 árnyalata mögött - ki is E.L. James?

Gyerekeit félti az írásaitól

James csak nagyon ritkán ad interjút, mivel már unja, hogy a szövegkörnyezetből kiragadva idéznek tőle, de azt kifejezetten élvezi, amikor a Twitter-oldalán a rajongóival cseveg. Ilyenkor elmeséli, mennyire imádja üvegből enni a Nutellát, hogy szereti sétáltatni Max nevű kutyáját, de megosztja a háztartásbeli gondjait, vagy elmondja, milyen jó volt a férjével töltenie egy romantikus estét.

James 25 éve ment férjhez Niallhez, aki szintén író, és ő az, aki annak idején bátorította a feleségét, hogy adja ki a regényt. A férfit az sem zavarja, hogy a felesége a libidója miatt vált ismertté, sőt örül a neje sikerének. “A nő, a Szürke 50 árnyalata mögött - ki is E.L. James?Christian Grey (a könyv főhőse – a szerk) nem hasonlít a férjemhez, és ez nem is volt cél. Ez csak a képzelet játéka, amitől a két kamasz fiamat is távol tartom. Nekik ugyanis az anyukájuk vagyok, nem érdekli őket, miről fantáziálok.”

Jön a folytatás!

Mindez az őszinteség, nyíltság és egyedülálló bátorság lehet az, ami a könyvet sikerre vitte. Mivel a szerző szerint a női agy és a férfi agy más fantáziaképeket generál, másképpen működik, ezért a rajongói kérésére fontolóra vette, hogy ezúttal a férfi szemszögéből írja meg a trilógiát. Ám ezt biztosan nem mostanában keríti sorra, hiszen egyelőre két korábban elkezdett könyvét szeretné befejezni. “Ebben nem a szex a központi téma, hanem két ember egymásra találása. Na jó, azért egy kis szex végül is minden könyvbe belefér” – mondta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top