Sztárok

Legendák és pletykák nyomában – 15 királyi kastély

Megannyi kastély és palota áll a brit királyi család rendelkezésére. Gyakran elképesztő történeteket mesélnek az emberek a 120 szobás építményekről. Valóban a Diana által berendezett palotában lépett félre Károly herceg? Miért kell az egyik kastély óráit mindig előre állítani? Legendák és pletykák a híres palotákról.
Soha nem látott dolgot tett II. Erzsébet – fotó

1. Buckingham-palota
1837 óta a mindenkori brit uralkodó hivatalos rezidenciája, nemhiába hívja Erzsébet a Buckingham-palotát egyszerűen csak úgy: a cég. A palota 77 ezer négyzetméteres területén 775 helyiség, 52 királyi és vendéglakosztály, 188 alkalmazotti háló, 78 fürdőszoba, 92 iroda kapott helyet, de van itt több bál- és egy trónterem, hatalmas konyha, szoba a bélyeggyűjteménynek, uszoda és kocsiszín. A királynő hat palotájában nagyjából 1200-an dolgoznak, a Buckinghamban 340 fő a teljes munkaidős személyzet: művészeti kurátorok, élelmiszer-szállítók, titkárok, sajtótitkárok, pénzügyi emberek, restaurátorok, kertészek, házvezetőnők, szakácsok, konyhai kisegítők állnak a szolgálatára. Na és ott a rengeteg díszes libériába öltözött alkalmazott: náluk felvételi követelmény, hogy testalkatuk átlagos, magasságuk 170 és 180 centi közötti legyen, manapság ugyanis drága egy új egyenruha. Aki munkát akar itt vállalni, az tájékozódjon a palota honlapján. A fizetés ugyan nem sok, de ha valaki egyszer a királynőnek dolgozott, az a következő munkahelyén már bármennyit kérhet. Nemrég egy korábbi királyi inas szegődött el egy amerikai milliomoshoz 75 ezer dolláros éves fizetéssel, továbbá kapott egy házat és autót is.

Legendák és pletykák nyomában - 15 királyi kastély

 

Ez lett a neve II. Erzsébet legifjabb dédunokájának

2. Windsor
Első falait 1066-ban építették, azóta toldozták-foltozták, ma a kastély alapterülete 45 ezer négyzetméter. Jelenleg ez a világ legnagyobb lakott kastélya. II. Erzsébet ezt tekinti otthonának, manapság hetente öt napot tölt itt, és csak kettőt Londonban. Windsor igazi ökokastély, na nemcsak azért, mert őfelsége valamennyi égőt energiatakarékosra cseréltett ki, hanem mert a közeli Temzében víz alatti turbinákat építtetett, az áramot pedig föld alatti kábelek juttatják el a hatalmas kastélyba. Ezt persze nem mondják el a turistáknak, akik a kastély egy részét látogathatják, azt azonban igen, hogy több ezer ember dolgozik, lakik a kastélyban, a hozzá tartozó gazdaságokban, földeken. A palota leghosszabb folyosója 160 méter, és megtekinthető Mária királyné babaháza, amelyben még gáz és folyó víz is van, illetve a kíváncsiak megnézhetik a Nelson admirális életét kioltó golyót is. A kastély legmagasabb tornya egy kis dombon álló körtorony, ebben rendezték be a királyi archívumot, ahol évszázados leveleket ugyanúgy őriznek, mint II. Erzsébet naplóit – a királynő ugyanis, csakúgy mint elődei, minden nap írja a naplóját, amit kiterjedt levelezéseivel együtt majd csak a halála után hoznak nyilvánosságra.

Legendák és pletykák nyomában - 15 királyi kastély

 

Betörőt fogtak a palotában

3. Holyroodhouse-palota
A palota a királynő hivatalos skóciai rezidenciája, itt évente egy héten át lakik. De a család többi tagja is tart fenn az épületben irodákat, és alkalmazottaik itt szervezik a skóciai programjaikat. A királynő gyakran fogad államfőket, amikor azok Skóciába látogatnak, járt itt Putyin, XVI. Benedek pápa és Nelson Mandela is. Erzsébet imádja Skóciát, sőt minden reggel, bárhol is éjszakázik az országban, fél nyolckor skót dudaszó ébreszti: a királyi dudás negyedórán át zenélve jár le-föl őfelsége ablaka alatt. És bár a duda hangos hangszer, még nem sikerült elijeszteni a palota szellemét. Mint a legtöbb skót kastélynak, a Holyroodnak is megvan a maga kísértete: állítólag 1592 óta itt bolyong Kopasz Ágnes szelleme, akit boszorkánysággal vádoltak, kopaszra borotváltak és halálos kimenetelű kínvallatásnak vetettek alá.

Legendák és pletykák nyomában - 15 királyi kastély
Legyen II. Erzsébet alkalmazottja – bárki jelentkezhet

4. Hillsborough-kastély
Ez a negyedik palota, amit az állam tart fent, ez a királynő észak-írországi hivatalos rezidenciája. Valójában Erzsébet igen ritkán teszi be ide a lábát, az északír politikusok használják, és inkább kormányépület, mint királyi palota. Erzsébet harminc évig nem is látogatott el Észak-Írországba, mert attól tartottak, hogy merényletet követne el ellene az IRA nevű, az ír sziget egyesítéséért küzdő szervezet. A félelem jogos volt, 1979 augusztusában az IRA gyilkolta meg a királynő nagybátyját, Lord Louis Mountbattent, a lord unokáját, nászasszonyát és egyik alkalmazottját, amikor felrobbantották azt a halászhajót, amivel kifutottak a tengerre.

Legendák és pletykák nyomában - 15 királyi kastély

5. Balmoral
Az 1850-es évek elején Viktória királynő férje, Albert beleszeretett egy skót kastélyba, Balmoralba. Meg is vásárolta, átépíttette, azóta pedig a királyi család valamennyi augusztust és szeptembert itt tölt. Ez a királynő egyik magánkastélya. Sok-sok vendéget hívnak meg ide, a mindenkori miniszterelnöknek évente egy hétvégét kötelezően el kell töltenie itt szeptemberben. Állítólag a kötelező hétvégén fogant meg Tony Blair és felesége negyedik gyermeke, Leo, 1999 szeptemberében. Több bált is rendeznek Balmoralban; a leghíresebbiken a kastély személyzete és a birtokon dolgozók is részt vesznek, egyszóval ilyenkor a királynő az uradalmi áccsal is táncol. A kastélyhoz 20 ezer hektár terület tartozik, és még egy whiskygyár is működik rajta.

Legendák és pletykák nyomában - 15 királyi kastély
Ilyen II. Erzsébet dolgozószobája

6. Sandringham
Ez a királynő másik magánkastélya. Viktória királynő fia, a későbbi VII. Edward vette magának a kastélyt, így szállt uralkodóról uralkodóra. 1972-ben II. Erzsébet a fél kastélyt elbontotta, mert túl nagynak tartotta, és sokba került a fenntartása. A kastélyban egyébként fél órával előrébb jár az idő, mint máshol az országban, ezt hívják sandringhami időnek. VII. Edward felesége, Alexandra királyné ugyanis notórius késő volt, a király pedig megelégelvén a várakozást, utasításba adta, hogy a kastély minden óráját fél órával előbbre állítsák a valódi időnél, de ezt ne kössék Alexandra orrára. Így a királyné, legalábbis itt, soha többé nem késett el, az órákat pedig azóta – több mint száz éve – sem állították vissza.

Legendák és pletykák nyomában – 15 királyi kastély
 
A sandringhami birtokon négy udvarház áll. Ammer Hall pár hónapja Vilmos herceg és Katalin hercegné tulajdonába került, ez lesz a vidéki otthonuk, miután befejezik a 12 szobás épület felújítását. York Cottage egy bájos, kastélyszerű épület, a királynő nagyszülei, V. György és Mária királyné használták, amikor a birtokra látogattak. Wood Farm a meghívott vendégek szállásául szolgál. Park House pedig arról híres, hogy itt született Diana hercegnő, az épületet ugyanis akkortájt Diana szülei bérelték a királynőtől.

7. Szent Jakab-palota
A VIII. Henrik által az 1500-as években építtetett palota ma igen vegyes funkciókat lát el. Vannak itt a királyi család tagjainak és alkalmazottainak irodái, de ez a londoni otthona a királynő lányának, Anna hercegnőnek, két unokájának, Beatrice és Eugenia hercegnőnek is. Számos lenyűgöző termében fogadásokat, banketteket adnak, de szintén itt találkozik a királynő az országba akkreditált nagykövetekkel, ugyanis a nagykövetek megbízólevelei mind a mai napig Szent Jakab udvarába szólnak.

Legendák és pletykák nyomában - 15 királyi kastély

8. Clarence House
A puncstortaszerű épület Károly és Kamilla hivatalos otthona. Korábban itt élt Erzsébet és Fülöp, házasságkötésüktől 1952-ig, a királynő trónra lépéséig, majd az anyakirályné költözött ide, s lakta ötven éven át. Akkoriban a palota művészek, tudósok, színészek találkozóhelye volt, az anyakirályné ugyanis pazar vacsorákat, fényes partikat rendezett itt, csak úgy folyt a pezsgő. Vendégeskedett itt Mick Jagger, de Larry Hagman is, aki évente ellátogatott a Dallas-rajongó anyakirálynéhoz, hogy elmesélje neki, mi várható a következő évadban.

Legendák és pletykák nyomában - 15 királyi kastély

9. Highgrove House
Károly vidéki rezidenciája, 1980-ban vásárolta meg, azóta bámulatosan szép kertet épített köré. Ahogyan egyszer mesélte, itt szokott beszélgetni a növényeivel, és ők meghálálják a társalgást. Amúgy Diana rendezte be a házat, később azonban nem szívesen időzött itt, mert rájött, hogy a házban találkozgat férje és Kamilla.

Legendák és pletykák nyomában - 15 királyi kastély

10. Károly hercegnek ezen kívül több vidéki rezidenciája is van. A Llwynywermod-házat 2008-ban vásárolta meg, a skóciai Birkhallt és a Mey-várt az anyakirályné hagyta rá örökül. Előbbi egy szép udvarház, a nyarakat tölti itt a trónörökös, a Mey-vár pedig Skócia északi részén, a tengerparton áll. Ritkán éjszakázik itt a trónörökös, talán túl hideg neki a középkori kőerődítmény.

Legendák és pletykák nyomában - 15 királyi kastély

11. Royal Lodge
Az anyakirályné a Windsor melletti otthonát András hercegre hagyta örökül, ma ő lakja elvált feleségével, Sarah Fergusonnal együtt. Úgy élnek itt, mintha még házasok lennének. A hatalmas épület nem a család tulajdona, hanem az államé. A birtokon áll egy igazi kis babaházikó, amit 1932-ben kapott ajándékba a későbbi II. Erzsébet Wales népétől. Konyhát, nappalit, hálószobákat rendeztek be ebben, és akkora, hogy egy gyermek kényelmesen felállhat a termeiben, a felnőtteknek azonban már kényelmetlen.

Legendák és pletykák nyomában - 15 királyi kastély

12. Bagshot Park
Az 1772-ben elkészült és az ország tulajdonában lévő kastély 18 kilométerre található Windsortól. 120 szobája van, és itt él a királynő legkisebb fia, Edward herceg a feleségével, két gyermekükkel és alkalmazottaikkal. A királynőt leszámítva a dinasztia egy tagja sem él ilyen hatalmas épületben. Ugyan nem kötötték senkinek az orrára, de minden bizonnyal csak a kastély egy részét lakják, illetve használják irodáknak.

Legendák és pletykák nyomában - 15 királyi kastély

13. Gatcombe Park
A királynő lányának, Anna hercegnőnek az otthonát az 1660-as években építették. A királynő vásárolta meg Annának nászajándékba 1972-ben, és a hercegnő ma is itt él második férjével, gyermekeivel és azok családjaival. Ők azonban nem az udvarházban, hanem a hozzá tartozó birtokon emelt házakban laknak. És hogy ki Anna szomszédja? A bátyja, Károly, Highgrove ugyanis mindössze tíz kilométernyire fekszik.

Legendák és pletykák nyomában - 15 királyi kastély

14. Thatched House Lodge
A szintén az ország tulajdonában álló bájos udvarházban a királynő unokatestvére, Alexandra hercegnő él. A Londonban 1673-ban épült házban hat hálószoba és hat reprezentációs terem kapott helyet, és 16 ezer négyzetméteres kert tartozik hozzá, ahol vendégházak állnak; ezekben jelenleg a hercegnő alkalmazottai és családjaik élnek.

Legendák és pletykák nyomában - 15 királyi kastély

15. Kensington-palota
Megszámlálhatatlanul sok királyi sarj nevelkedett, élt és halt meg ebben a épületegyüttesben. Sokak szerint átok ül a palotán, mert általában boldogtalan hercegnők lakták azt. Hogy ez mennyire nem így van, arra a ma is ott élő királyi fenségek boldog házassága a bizonyíték. A királynő unokatestvérei közül hárman, a gloucesteri, a kenti hercegi pár, valamint Michael herceg és felesége élnek a családjaikkal, de itt lakik Vilmos és Katalin, valamint Harry herceg is. Hatalmas apartmanjaikban nemcsak magánszobák vannak, hanem irodáik is itt működnek. A palota reprezentációs termeit rendszeresen használják, és ezeket, valamint az itteni kiállításokat a turisták is látogathatják. A palotakertben épült házakban a királyi fenségek alkalmazottjai élnek a családjaikkal.

Legendák és pletykák nyomában - 15 királyi kastély
Nem minden az övé
A Balmoral-kastély és Sandringham-kastély II. Erzsébet tulajdona, de a windsori kastély és a Buckingham-palota már az államé, a királynő csak használja. Van viszont hivatalos palotája Skóciában és Észak-Írországban is. Károly hercegnek négy magánkastélya van, Vilmosnak egy, Harrynek egy sincs.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top