Sztárok

2 éve hunyt el – 10 tény, 10 dal Whitney Houstontól

Két éve annak, hogy az aranytorkú énekesnő már nem nekünk, hanem az angyaloknak énekel. Tíz dal, és számtalan érdekesség – mi így emlékezünk a negyvennyolc éves korában elhunyt, többszörös Grammy-díjas Whitney Houstonra.

1. I Wanna Dance With Somebody
Whitney Houston sok mindenről álmodozott gyermekként, ám – hiszitek, vagy sem – az éneklés egyáltalán nem szerepelt a tervei között. Kezdetben táncművész, majd pedig középiskolai tanár szeretett volna lenni, ám hamar rádöbbent, hogy egyik sem az ő útja. Egy rövid ideig a manökenvilágba is belekóstolt (szerepelt például a Seventeen magazin címlapján is), végül azonban az egyetlen igazi “szerelmét”, az éneklést választotta hivatásául.


 
2. One Moment In Time
Annak ellenére, hogy a szakma nagyon hamar befogadta, s világszerte elismert lett, a kivételes tehetségű énekesnő megmaradt annak az egyszerű lánynak, aki volt. A fényűző partikat messziről kerülte, helyettük inkább – ahogy korábban egy interjúban fogalmazott – tartalmasan próbálta meg eltölteni a szabadidejét – porszívózni és mosogatni például egyenesen imádott. Végtelenül szerény volt, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy az esküvőjén résztvevőket külön megkérte, inkább adományozzák az általa létrehozott, szegény gyermekeket segítő alapítványnak azt a pénzt, amit drága nászajándékokra költenének.


3. Greatest Love Of All

“Ő nemcsak a társam és a barátom – rajongok érte” – nyilatkozta egy korábbi interjúban az énekesnő, aki bármit képes volt megtenni annak érdekében, hogy a férjét, Bobby Brownt boldognak lássa. Ennek tudatában nem meglepő, hogy 2005-ben azonnal igent mondott a férje ötletére, hogy szerepeljenek egy, az életüket bemutató realityben. A “Being Bobby Brown” című műsorban. Ennek ellenére házasságuk kicsit sem volt tökéletes. Whitney-t rendszeresen bántalmazta zenész férje, és ő szoktatta rá az egykori csillagot a drogokra is.

 
4. I Have Nothing
Whitney Houston (a több mint 400 elismerésével együtt) a valaha élt legtöbbet díjazott női előadó – derül ki a Guinness Rekordok Könyvéből. Az énekesnő az előadói pályán töltött huszonöt éve alatt többek között két Emmy- és hat Grammy-díjat, 30 Billboard Music Awardsot, 22 American Music Awardsot, egy “Soul Train” Music Awardsot, egy Nickelodeon Kids Choice Awardsot, egy BET Awardsot, egy NAACP Image Awardsot zsebelt be. A személyére egyébként a reklámpiac is felfigyelt: láthattuk a Coca-Cola, a Dr. Pepper, valamint a SANYO egyik reklámjában is.
 


 
5. My Love Is Your Love
A pályafutása során színésznőként is többször bizonyított: 1992-ben a Több, mint testőr, 1995-ben Az igazira várva, 1996-ban a “Kinek a papné”, 2012-ben pedig a Sparkle című filmben játszott – a kritikusok szerint nem is rosszul. A színésztársadalom tagjai közül is többen szemet vetettek rá – például Robert DeNiro, aki az első találkozásuk után állítólag így nyilatkozott Whitney-ről: “Ő a legszexibb nő, akit valaha láttam. Magam mellett akarom tudni.”
 


6. Home
1983 – Whitney első nagy televíziós szereplése. Az Arista Records megálmodójának és elnökének, Clive Davisnak köszönhetően az énekesnő meghívást kapott a The Merv Griffin Showba. A debütálása tökéletesen sikerült, ezzel pedig újabb ajtók nyíltak meg előtte: 1985-ban megjelent az első önálló albuma, amely tizennégy hétig folyamatosan vezette a Billboards top 200 albumának listáját.

7. Where Do Broken Hearts Go
2002-ben egy televíziós interjú során beismerte, hogy alkohol- valamint kábítószerproblémákkal küzd. Ezt követően hol arról szóltak a hírek, hogy jobban van, hol pedig arról, hogy képtelen úrrá lenni a függőségén. Utóbbit bizonyítja az a tény is, hogy 2011 tavaszán – immár sokadszorra – jelentkezett egy alkohol- és kábítószer-rehabilitációs programba, ám ez sem hozta meg a várt eredményt. 2012 február kilencedikén lépett fel utoljára, Hollywoodban – a koncert alatt a Jesus love me című dal is felcsendült.

8. Saving All My Love For You
Állítása szerint mindig, minden a tervei szerint alakult. Mint azt több interjúban elmondta: az élete talán legszebb időszaka a nyolcvanas évek második felében volt. Nem csoda: 1986-ban a Savin All My Love for You című daláért Grammy-díjat nyert, 1989-ben pedig a “Soul Train” Music Awardson megismerkedett Bobby Brownnal, akivel 1992 nyarán hivatalosan is összekötötték az életüket.

9. When You Believe (ft. Mariah Carey)
Celine Dion, Alicia Keys, Beyonce, Mariah Carey, George Michael – csak néhány név az előadók közül, akikkel az énekesnő élete során valamilyen formában együttműködött. Nyugdíjas korában is énekelni akart – derül ki abból az interjúból, amelyet 2002-nek adott az ABC News’-nak. A riporternő a beszélgetés során megkérdezte az énekesnőt, hogy miként képzelni el az életét tíz év múlva, Whitney pedig a következőt válaszolta: “Nyugdíjas leszek. Ülök, és nézem, ahogy a lányom felnő, és ahogy nagyszerű nő lesz belőle. Aztán jönnek az unokák.”

10. I Will Always Love You
Az énekesnő – még jóval azelőtt, hogy Bobbyval összeházasodtak volna – roppant népszerű volt az amerikai színészek, énekesek, sportolók körében. Whitneyt a 80-as évek elején számtalan híresség próbált meghódítani, ám ő keveseket engedett közel magához. Sokakkal hírbe hozták – a Több, mint testőr ideje alatt például Kevin Costnerrel is –, ám ennek ellenére a házassága előtt csupán két ismert emberrel randevúzott: Randall Cunningham amerikaifutball-játékossal és Eddie Murphy színésszel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top