nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Sztárok
65 fotó a 65 éves Károly hercegről

65 fotó a 65 éves Károly hercegről

November 14-én ünnepli 65. születésnapját Károly herceg. Ő az egyetlen trónörökös a brit történelemben, aki ebben a korban még mindig csak vár a koronára. Hogy mikor kerül trónra, ki tudja, jó erőben lévő édesanyját elnézve lehet, majd csak tíz év múlva. A Nők Lapja Café most 65 képpel, 65 apró történettel köszönti Károly herceget, kívánva neki jó egészséget, boldogságot és még néhány unokát!
f Ajánlom
65 Fotó megtekintése

Károly herceg 65 éves

1948. november 14-én este kilenckor született a Buckingham-palotában. Aznap a londoniak hajnalig ünnepeltek, táncoltak, és kék festéket öntöttek a szökőkutakba.
Még több +
A kis hercegnek, aki a képen húgával, Anna hercegnővel látható, igen hosszú nevet kellett megtanulnia: Őkirályi Fensége, Károly Fülöp Artúr György herceg, Wales hercege, Chester grófja, Cornwall és Rothesay hercege, Carrick grófja, Renfrew bárója, a Skót-szigetek ura, Skócia hercege és főudvarmestere.
Még több +
Nem járt óvodába, dadák, nevelőnők, tanítónők nevelték. Elfoglalt édesanyja csak délután találkozott vele egy órára, valamint este a fürdetéskor és a lefekvéskor – persze ha nem volt semmi hivatalos kötelezettsége aznapra.
Még több +
1953. június 2-án koronázták meg II. Erzsébetet. A kis Anna otthon maradt, de bátyja, Károly, a nagymama és a nagynénje között unatkozva nézte végig a ceremóniát. Hogy nyugton maradjon, az anyakirályné karamellákat dugdosott a szájába.
Még több +
Nyolcadik születésnapján pózol a palotában. Egy későbbi interjúban elmesélte, hogy ekkor már tudta, fiatal anyja miatt csak nagyon későn lesz belőle király.
Még több +
Előbb a londoni Cheam Schoolba, majd a skóciai Gordonstoun nevű bentlakásos iskolában tanult. Utóbbiba járt apja és két öccse is, de míg ők kedvelték, Károly gyűlölte. Gyakran szökött át nagyanyja közeli kastélyába egy kis vigaszért és némi házi kosztért.
Még több +
A kép 1957-ben készült a norfolki tengerparton. „A húgom mindig igazi fiús lány volt, minden heccben benne volt – mondta a herceg –, én visszafogottabb, bátortalanabb voltam. Nem csoda, hogy Anna volt apánk kedvence.”
Még több +
1960. Károly öccsét, András herceget tartja a karjaiban. András igazi playboy herceg lett, jóképű, gazdag, háborús hős. Mindenki tudta, hogy Károly, akinek elálltak a fülei és nem vehetett részt semmilyen harci, veszélyes helyzetben, irigy rá. Ő maga ennek csak egy részét vallotta be: „Irigy? Igen, mert András részt vehetett a falklandi háborúban, én meg nem.”
Még több +
A királynő gyermekeinek egészen fiatal koruk óta részt kellett venni a hivatalos rendezvényeken. Károly 1954-ben, hatévesen vett részt első királyi eseményen, azóta 105 országban képviselte már a királyi családot és hazáját.
Még több +
A tinédzser Károlyt ekkor már mindenhova követte a sajtó. 14 évesen egyik síelés alkalmából lefényképezték, amint ebéd előtt felhörpint egy cseresznyelikőrt. Anyja olvasva a hírt a lapokban, erre csak ennyit jegyzett meg: „Ej, ej, Károly, az ember nem iszik cseresznyelikőrt ebéd előtt!”
Még több +
1960-ban részt vett nagynénje, Margit hercegnő esküvőjén, itt éppen nagyanyja és anyja társaságában látható. A herceg különösen közel állt az anyakirálynéhoz, aki kiskorában sokat volt vele.
Még több +
Károly volt az első a brit királyi családban, aki egyetemre ment tanulni. Cambridge-t választotta, ahol történelmet, régészetet és a walesi nyelvet tanult. Közepes eredménnyel diplomázott.
Még több +
Egyetemi évei alatt Károly több színdarabban is fellépett, imádta a színház világát. „Tudtam, hogy egész életemben egy szerepet, a walesi herceg szerepét kell alakítanom. De az egyetemen bárki bőrébe belebújhattam.”
Még több +
A hatvanas években a herceg több tévéshow-ban is megjelent, a lehető leglehetetlenebb helyzetekben, például kukákban is adott interjút.
Még több +
Ősi szokás szerint, 1969-ben a 21 éves trónörököst a walesi Caernarvon kastélyban walesi herceggé koronázta a királynő. Ez volt Európában a legutolsó koronázás, és az első, melyet a koreográfiától a trón helyzetéig kifejezetten úgy terveztek meg, hogy a televíziós kamerák minden szemszögből a legjobban tudjanak közvetíteni.
Még több +
Elálló fülei, hosszú, vékony orra, karakteres arca miatt a herceg fél életén át a humor céltáblája volt. A képen éppen egy róla készült karikatúrán mosolyog. Hogy a mosoly őszinte-e, ki tudja…
Még több +
A 23 éves Károly herceg lovaspólócsapata mezében feszít. Már gyermekként kitanulta ezt a sportot, férjként is űzte, Diana sok-sok meccset nézett végig a pálya mellől. Károly csak egy alkalommal sérült meg: 1992-ben leesett a lóról, a karjára zuhant, ami eltörött. Hetekig gipszet viselt.
Még több +
A herceget a sajtó Action mannek, azaz a tettek emberének nevezte el. Ő pedig megtett mindent, hogy megfeleljen ennek, horgászott, vízisíelt, falat mászott, jég alá merült a sarkvidéken a kamerák előtt.
Még több +
Károly bejárta a fél világot, több olyan rendezvényen is részt vett, ahol meg kellett csillogtatnia tánctudását. Soha nem okozott csalódást, remekül táncol.
Még több +
Ez az első közös kép Károlyról és Kamilláról (1970-ben!). „A maga ükapja, VII. Edward király, és az én dédanyám, Alice szeretők voltak. Mit szólna a folytatáshoz?” – állítólag ezt kérdezte a trónörököstől Kamilla a legelső találkozójukon.
Még több +
A herceg nemcsak fiatalon volt fitt, de 65 éves korában sincs rajta súlyfelesleg. Ma már ritkán sportol, a sétára esküszik. „Másnak a cigarettára van szüksége, nekem a mindennapi hosszú sétára” – mondta egyszer.
Még több +
Erzsébet, András és Károly a montreali olimpia egyik mérkőzését figyeli. A királynő nyitotta meg az olimpiát, mint Kanada királynője. Kevesen tudják, hogy Károly nemcsak az Egyesült Királyság trónörököse, hanem többek között Kanadáé, Ausztráliáé, Új-Zélandé, Jamaicáé, a Bahama-szigeteké.
Még több +
Házasságkötése előtt rengeteg lánnyal hozták össze a herceget. Olykor a fotósok felbéreltek lányokat, hogy fussanak oda a tengerből kilépő herceghez egy csókért, hogy jó képet készíthessenek. Másoknak, és ők sem voltak éppen kevesen, sikerült bejutniuk Károly hálószobájába.
Még több +
Pár évvel azelőtt, hogy feleségül vette volna Dianát, Károly annak nővérével, Lady Sarah Spencerrel járt együtt. A hercegnek komoly tervei voltak vele, de a lány kijelentette: „ha nem szeretek valakit, legyen az Anglia királya vagy egy szemetes, nem megyek hozzá”. Ezt követően a viszony hűvösebb lett. Ki gondolta volna akkor, hogy egyszer majd a húgica lesz a befutó?
Még több +
1972, Párizs. A királynő, Fülöp és Károly felkeresik a haldokló windsori herceget, hogy búcsút vegyenek tőle. A windsori herceg 1936-ban VIII. Edwardként lépett trónra, de 11 hónapnyi uralkodás után lemondott, hogy elvehesse a kétszeresen elvált amerikai Wallis Simpsont, aki a képen fekete ruhában látható.
Még több +
Wallis és Edward Párizsban telepedett le egy kastélyban, és bár az emberek nem tudták, de a királyi család tagjai tartották velük a kapcsolatot. A gyűlölt, a királyt elragadó Wallis, a windsori hercegné 1986 áprilisában hunyt el. A királynő repülőgépet küldött a koporsójáért, melyet Windsorban, a Szent György-kápolnában ravataloztak fel. Erzsébet engedélyezte, hogy a hercegnét a férje, az egykori király mellé temessék el a Frogmor királyi mauzóleumban.
Még több +
A hetvenes években arról is szóltak a hírek, hogy Károly herceg gyengéd érzelmeket táplál Barbra Streisand iránt. „Zsidó vagyok, hogy néznék ki Anglia trónján?” – zárta rövidre a találgatásokat a hollywoodi sztár. Bármi is történt köztük, mind a mai napig jó barátok, Barbra jól ismeri Károly fiait is, amit az is bizonyított, hogy amikor Katalin és Vilmos Los Angelesbe látogatott, és részt vettek egy sztároktól hemzsegő partin, a leghosszabban a színésznővel beszélgettek.
Még több +
1981. július 29-én tartották az évszázad esküvőjét. A híres csókot a palota előtti tömeg követelte ki hangos „Csókot! Csókot!” skandálással. András herceg ugratta Károlyt: gyerünk, csókold meg! Ne csináljanak belőlem bohócot, morogta Károly, majd anyjához fordult és megkérdezte: Szabad? Őfelsége pedig rábólintott, és elcsattant a híres csók. És, hogy mindezt honnan tudni? Az egyik lap felbérelt egy szájról olvasó szakembert.
Még több +
1984 ősze, amikor még nagyon boldog volt együtt Károly és Diana. A közhiedelemmel ellentétben a herceg szerette feleségét, Darling Dinak becézte őt.
Még több +
Nemsokára azonban kiütközött, hogy mindenben másképpen gondolkodnak. Hogy mikor váltak külön, nem tudni, de az biztos, hogy 1986-os portugáliai látogatásuk után már külföldi útjaik során sem osztották meg a hálószobájukat, külön aludtak.
Még több +
Volt azonban közös Dianában és Károlyban. A zenéért mindketten rajongtak, és komolyan vették királyi kötelezettségeiket.
Még több +
Károlyról tévesen terjedt el az a hír, hogy rossz apa. Ez két oknak köszönhető: Dianával ellentétben ő nem ölelgette, csókolgatta a gyermekeit a kamerák előtt, illetve egyszer tényleg rosszul döntött: 1989-ben Vilmost az iskolában eltalálták egy golfütővel, kórházba vitték, ahol megműtötték. Diana a műtét alatt a kórházban maradt, Károly, megnyugodva, hogy fia jó kezekben van, az operába ment az Európai Bizottság vezetőivel. „Milyen apa ön?” – tették fel másnap a kérdést a lapok.
Még több +
A walesi hercegi család a Britannia királyi jachtról integet Velence népének. Diana és Károly 1985-ban egy nagy olaszországi körutazáson vettek részt, a lagúnák városa volt az utolsó állomásuk, ide vitte utánuk Londonból a 150 méter hosszú hajó a fiaikat, majd innen hajóztak haza.
Még több +
Károly élete során számos hírességgel találkozott. Míg Diana inkább a popvilág és a divatipar nagyágyúival alakított ki baráti kapcsolatokat, például Michael Jacksonnal, addig a herceg a színház és filmművészet, valamint a tudomány képviselőivel barátkozott.
Még több +
A fotó montázs, de jól jellemzi azt a hangulatot, mely Diana és Károly házasságát a korai időben jellemezte. Bármi is történt közöttük, Károly elismerte, hogy Diana jó anya és remekül képviseli a királyi házat. Becsületére legyen mondva, hogy nyilvánosan soha egy rossz szót sem szólt feleségéről, még a legviharosabb években sem. Más kérdés, hogy baráti társasága rendszeresen ellátta a sajtót a Dianával kapcsolatos, finoman szólva is botrányos információkkal.
Még több +
Nem sokkal az eljegyzésük bejelentése után Diana első alkalommal kísérte el Károlyt egy rendezvényre. Mélyen kivágott fekete estélyit viselt, amit herceg kissé merésznek tartott. Villogtak is a vakuk, Diana pedig kétségbeesett. Az esten részt vevő Grace monacói hercegnő félrevonta Dianát, meghallgatta a sirámait, és így szólt: „Ne aggódjon drágám, lesz ez még rosszabb is!” Itt kezdődött a két nő rövid barátsága, mely Grace autóbalesetével ért véget. Temetésén Diana képviselte a királynőt, ragaszkodott hozzá, hogy ő utazzon a szertartásra, melyen végig sírt.
Még több +
Az elmúlt években Károly 99 hivatalos külföldi utazáson vett részt, csak 2012-ben 657 kötelezettségének tett eleget, és 7500 embert látott vendégül vacsorán, partin. A világ szinte valamennyi vezetőjével, egyházi méltóságával, kiemelkedő művészével, tudósával találkozott már.
Még több +
A herceg a bioélelmiszerek híve. Kertjeiben nem használnak vegyszert, mindent, még a kerítést is a természet adja: nagy faágakat fonnak össze kerítés gyanánt, ezen nem hatol át sem ember, sem állat. A hercegnek amúgy a botanika, a kertészkedés az egyik hobbija, egyszer el is árulta, hogy az ő kertjében mitől nőnek olyan szépre a növények: „Beszélgetek velük, ennyi az egész.”
Még több +
Ez az egyik legszebb hivatalos, már-már túlidealizált kép a walesi hercegi családról. A lótól kezdve a gyümölcstálig minden a helyén van, egész egyszerűen túl tökéletes… Egy év múlva, 1992. december 8-án a miniszterelnök az Alsóházban bejelenti: a walesi herceg és hercegné különköltöznek, de nem terveznek válást. 1996-ban azonban a királynő határozott követelésére, miszerint rendezzék viszonyukat, elváltak.
Még több +
1997. augusztus 31-én meghalt Diana hercegné. Károly, bár egy éve hivatalosan is különvált tőle, mélyen gyászolta volt feleségét. A herceg különösen sok időt töltött a fiaival, és igen szoros, jó kapcsolat alakult ki közöttük. „Mi, hárman” – mondogatta akkoriban.
Még több +
A horgászás rejtelmeibe Károlyt a nagyanyja, az anyakirályné avatta be, aki még hivatalos útjain, például Új-Zélandon is pecázott.
Még több +
A Közép-Angliában található Highgrove House-t 1980-ban vásárolta meg a herceg. Még nem jegyezte el Dianát, amikor megkérte, segítsen neki berendezni. A ház végül 1981-re készült el, ezután Károly lenyűgöző kertet varázsolt köré. Ez az a hely, amit otthonának tekint.
Még több +
A herceg egyik hobbija a síelés, na és persze a szánkózás. Valószínűleg az előbbi megy neki jobban. Károly minden évben elutazik pár napra a svájci Alpokba, Kamilla nélkül. Felesége ugyanis nem rajong a havas lejtőkért.
Még több +
Károly előszeretettel viseli a skót szoknyát Angliában és Skóciában egyaránt, de két fiát még soha senki nem látta ebben a tradicionális öltözékben.
Még több +
2002-ben boldogan mosolyog fiaival sívakációjukon. Károly nem vette észre, hogy egy igen érzékeny mikrofon bekapcsolva maradt, így jól hallható volt, amint az újságírókat szidja. „Úgy utálom ezt a hordát, mindenhol ott vannak, különösen ez a Peter (Peter Hunt, a BBC királyi tudósítója), na, azt ki nem állhatom. De gyerünk, csak mosolyogjunk!”
Még több +
Száraz, fanyar humora van a hercegnek, de ha kell, igazi showmanként is tud viselkedni, mint a képen, ahol megpróbált dobolni. Pedig Károly csellón játszott diákkorában. Ezt azonban elfelejtette, 1988-ban kínosan leszerepelt, amikor Ausztráliában, egy zeneiskolában azt kérték tőle, játsszon a csellón. Károly odaült, de nyivákolásnál többre nem futotta.
Még több +
1999-ben mutatkozott először együtt Károly és Kamilla, mégpedig az asszony nővérének születésnapi partiján. Az idegesség az arcukra van írva, de talán valami megkönnyebbülésféle is, hiszen megtették az első lépést afelé, hogy Kamillát elfogadják az emberek.
Még több +
Ritka kép, amint Károly és Kamilla egy jachton napfürdőznek, ugyanis legszívesebben Skóciában vakációznak. A nyolcvanas években egyébként Károly, Diana és a fiúk minden nyáron a spanyol királyi családdal nyaraltak Mallorcán.
Még több +
Ez a kép mindent elmond a három herceg kapcsolatáról. Sokat ugratják egymást, viccelődnek a másikkal, nemcsak magánéletben, hanem még interjúk során is. Az, hogy Vilmos és Harry ép lelkű, szorgalmas, felelősségteljes férfivá lettek, Károlynak köszönhető, hiszen Diana halála után neki kellett felnevelnie a fiúkat.
Még több +
A kép 2003-ban, a királynő megkoronázásának ötvenedik évfordulóján készült. Sokszor szóba kerül, hogy őfelségét Vilmos herceg kövesse a trónon, erre azonban semmi esély sincsen. Egyrészt Vilmos hevesen tiltakozik ellene, másrészt semmi sem indokolja, hogy Károly születési jogával élve ne lépjen trónra akár nyolcvanéves korában is.
Még több +
2005. április 9-én teljesült a herceg nagy vágya: feleségül vette Kamillát. A ceremóniát a tervezetthez képest egy nappal eltolták, hogy Károly részt tudjon venni II. János Pál pápa temetési szertartásán a Vatikánban. Az esküvő után Kamilla a királynő után a második legmagasabb rangú hölgy lett az országban.
Még több +
Az elmúlt években Károly egyre több kötelezettséget vett át édesanyjától, a királynőtől, például a fárasztó és hosszú kitüntetési ceremóniákat. Idén ő és Kamilla utazik Erzsébet helyett a kétévente megrendezendő nemzetközösségi konferenciára, mely ezúttal Srí Lankán lesz. A Nemzetközösség az egykori brit gyarmatbirodalom országait tömörítő szervezet.
Még több +
A herceg, akárcsak testvérei és nagyobbik fia, a Térdszalagrend lovagja. Ez a világ egyik legrégebbi és legpatinásabb lovagrendje, feje a mindenkori brit uralkodó. 24 tagja van a rendnek, köztük számos európai uralkodó, valamint brit herceg és a királyi család tagjai, akik minden évben egy júniusi napon gyűlnek össze Windsorban hálaadó istentiszteletre ebben a középkori öltözékben.
Még több +
A herceg Aston Martinjában sokan utaztak, Diana, Kamilla is, a kocsi ugyanis idén 44 éves! A „zöld herceg”, ahogyan a környezetvédelemért, a bolygó flórájáért, faunájáért harcoló Károlyt oly sokszor nevezik, nemrégiben átalakította az autót, benzin helyett bioüzemanyag hajtja.
Még több +
A labdajátékokban sohasem volt jó a herceg. Egyszer sem látták focizni, golfozni, sem teniszezni, Wimbledonba is csak muszájból látogatott el, kizárólag lovaspólózni szeretett. Sohasem volt tagja, de még csak tiszteletbeli elnöke sem valamilyen sportklubnak. Ez egy sportos családban meglepő, főleg ha figyelembe vesszük, hogy például húga, Anna, a brit olimpiai bizottság, fia, Vilmos pedig a brit futballszövetség elnöke.
Még több +
Károly sohasem jött zavarba, ha a szebbik nemmel kellett beszélgetnie, táncolnia, flörtölnie. Hercegnek született, ez magabiztosságot adott neki, sármjának, udvarias viselkedésének, csak a felső tízezerre jellemző arisztokratikus beszédstílusának és humorának kevés nő tudott ellenállni. És hogy mennyi nő volt a herceg életében? Azt talán még ő maga sem tudja.
Még több +
A herceg mind a légierő, mind a gyalogság, mind a haditengerészet legmagasabb rangjait birtokolja. Több ország hadseregének tiszteletbeli parancsnoka, számos ezred tiszteletbeli tulajdonosa. Ez utóbbi regimentek minden tagjának egy-egy üveg whiskyt küld karácsonyra.
Még több +
Károly csalódott volt, hogy második gyermeke is fiú lett. „Oh, fiú, ráadásul vörös a haja” (a vörös haj igazi Spencer-vonás)! Károly ma már valószínűleg nem bánja, hogy fia született, Harry katonai pályafutására és jótékonysági akcióira, különösen az afrikai iskolaépítésben és az AIDS-ben szenvedő gyerekek megsegítésében játszott szerepéért büszke rá.
Még több +
Kifejezetten kedveli és tiszteli menye szüleit. Károlynak sokat jelent, hogy Michael és Carole Middleton soha egy szót sem árultak el fia és Katalin kapcsolatáról, sem a királyi családról, és nagyon tiszteli őket, hogy a semmiből, saját erejüknek és szorgalmuknak köszönhetően lettek sikeresek
Még több +
„Mami” – szólította meg a gyémántjubileumi ünnepségek alatt anyját Károly, majd természetesen hozzátette, felség! A királyi családban szigorúan betartják a protokollt, II. Erzsébet előtt még a gyermekei és az unokái is fejet hajtanak és pukedliznek. Károly kézcsókkal is kifejezi anyja és uralkodója előtt a tiszteletét.
Még több +
Károly és Kamilla mindössze egyszer, egy lovaspóló díjátadóján váltottak csókot, érzelmeiket nem mutatják ki a nyilvánosság előtt. De ebben a képben benne van a herceg gyengéd szeretete hercegnéje iránt. Kamilla 2010-ben, egy séta során lépett egy gödörbe, ekkor törte el a lábát. Korábban csak egyszer volt egészségügyi problémája, meg nem erősített hírek szerint 2007-ben eltávolították a méhét.
Még több +
A legszebb születésnapi ajándékot júliusban kapta a herceg, megszületett első unokája. Itt éppen a kórházból távozik, miután meglátogatta a kis György herceget. Károlyt nehéz elképzelni unokáján csüngő, gügyögő nagypapiként, de ki tudja, még az is lehet, hogy egyszer láthatjuk, amint a kis herceg a hátán lovagol.
Még több +
A királyi család négy generációja. Talán furcsának tűnik, hogy egy életen át arra várnak, meghaljon az anyjuk vagy az apjuk, és ők trónra kerüljenek, de a valóság más. Az uralkodói szerep igen kötött, a királynő például nem mondhat véleményt semmiről, így valójában nem annyira vágynak berepülni az aranyketrecbe. Hercegként sokkal szabadabbak, bármihez hozzászólhatnak, és önmaguk döntik el, mivel foglalkoznak, milyen területre fókuszálnak.
Még több +
A hivatalos portré a herceg 60. születésnapjára készült. Egyik ajándéka volt, hogy róla neveztek el egy Ecuadorban akkortájt felfedezett békafajt.
Még több +
Birkhall Károly skóciai rezidenciája, még az anyakirályné hagyta rá örökül. Ezen kívül a hercegnek számos hivatalos és magánrezidenciája van: Londonban a Clarence House-ban lakik, Anglia közepén is van birtoka, de vannak házai, kaszálói Erdélyben is.
Még több +
Megosztás Facebookon